Eskilstuna

Prata med oss

Kontakt

Eskilstuna Besöksadress: Eskilstuna pastorat, Kyrkans hus, Smörparken, 63220 Eskilstuna Postadress: Eskilstuna pastorat, Box 307, 63104 Eskilstuna Telefon: +46(16)170700 E-post till Eskilstuna

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Frågor och svar om dop

VAD KOSTAR ETT DOP?
Du som är medlem i Eskilstuna- eller Västra Rekarne församling eller ska döpa ditt barn in i någon av församlingarna betalar ingenting för dopgudstjänsten i kyrkan. Dopklänning finns att låna gratis.

Vill du boka dopkaffe tillkommer en kostnad beroende på hur många personer som deltar. Upp till 20 personer 500 kr, 21-50 personer 1500 kr och 51-100 personer 3000 kr. I servicen ingår kaffe/te/saft, buffedukning med dukar, ljus och servetter samt avdukning, diskning och städning.

NÄR KAN JAG DÖPA MITT BARN? 
Vi försöker att boka enligt ditt önskemål, om kyrkan du valt är ledig den dag och tid du önskar. I vår bokningskalender kan du se tillgängliga kyrkor och tider samt själv göra en bokning.  

VAD ÄR EN FADDER? 
Att bli fadder är ett förtroendeuppdrag som barnets föräldrar ger till släktingar eller vänner. Du avgör själv om du vill utse en fadder, det finns inga krav på att du behöver ha en fadder. En fadder måste själv vara döpt. Faddern bär ofta fram barnet till dopet och det är också vanligt att de medverkar med exempelvis ljuständning eller textläsning.    

MÅSTE FÖRÄLDRARNA TILLHÖRA SVENSKA KYRKAN? 
Nej, barnet blir genom dopet tillhörigt Svenska kyrkan.

HUR GÅR DOPET TILL?
När ett barn ska döpas samlas familj och vänner i kyrkan där dopet ska ske. I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du. Tillsammans bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.

FÅR MAN FOTOGRAFERA OCH VIDEOFILMA UNDER DOPET?
Det går oftast bra att fotografera och videofilma. Rådgör med din präst under dopsamtalet vad som är lämpligt.  

VARFÖR HAR BARNET EN DOPKLÄNNING? 
Den vita dopklänningen, eller dopdräkten, symboliserar inom den kristna kyrkan Jesus uppståndelse, renhet och glädje. När ett litet barn döps ska dräkten vara för lång för att ge barnet möjlighet att växa i den eller egentligen att växa i sin tro. Barnet väljer inte själv dopet, men föräldrarna ger dopet till barnet som en möjlighet att kunna få växa med Gud och fundera över livet och tron.   

VARFÖR FÅR BARNET ETT DOPMINNE OCH ETT DOPLJUS? 
Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Dopljuset tänds i anslutning till dopet och överlämnas till föräldrarna eller en fadder. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.