Frågor och svar om bröllop

FÅR JAG GIFTA MIG I KYRKAN FASTÄN JAG INTE ÄR DÖPT?
För att få gifta sig i Svenska kyrkan ska åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Man behöver däremot inte vara konfirmerad.

HUR BOKAR VI KYRKA?
Det är viktigt att vara ute i god tid med att boka den kyrka man vill vigas i. Kontakta bokning när du har bestämt kyrka att vigas i.

KOSTAR DET NÅGOT?
Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan.

MÅSTE MAN GIFTA SIG I KYRKAN?
Det finns inga formella hinder för att gifta sig på en annan plats än i kyrkan. Ta kontakt med prästen i god tid och diskutera vilka möjligheter som finns.

KAN MAN VÄLJA VILKEN PRÄST SOM HELST?
Ja. För många brudpar är det viktigt att bli vigda av en präst de redan har en relation till. Meddela församlingen som du gifter dig i så att de inte bokar upp någon av sina egna präster.

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ NÄR DET GÄLLER MUSIKEN?
Ett tips är att levande musik passar bättre i kyrkorummet än inspelad. Prata med den församling där ni ska vigas så får ni veta vem som ska vara musiker vid vigseln. Då kan ni prata med honom eller henne om vilken musik som kan passa och också få förslag.

VAD ÄR ETT VIGSELSAMTAL?
En kyrklig vigsel föregås alltid av ett vigselsamtal. Det kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos brudparet. Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. Vilka texter ska man välja, hur ska löftena låta, vem gör vad och när?