Eskilstuna församling

Prata med oss

Kontakt

Eskilstuna församling Besöksadress: Kyrkans hus, Smörparken, 63220 Eskilstuna Postadress: Box 307, 63104 Eskilstuna Telefon: +46(16)170700 E-post till Eskilstuna församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om dop
Vanliga frågor och svar om konfirmation
Vanliga frågor och svar om bröllop
Vanliga frågor och svar om begravning
Vanliga frågor och svar om gravplats och gravskötsel

Frågor och svar om dop

VAD KOSTAR ETT DOP?

Du som är medlem i Eskilstuna församling eller ska döpa ditt barn in i församlingen betalar ingenting för dopgudstjänsten i kyrkan. Dopklänning finns att låna gratis.

Vill du boka dopkaffe tillkommer en kostnad beroende på hur många personer som deltar. Upp till 20 personer 500 kr, 21-50 personer 1500 kr och 51-100 personer 3000 kr. I servicen ingår kaffe/te/saft, buffedukning med dukar, ljus och servetter samt avdukning, diskning och städning.

NÄR KAN JAG DÖPA MITT BARN? 

Vi försöker att boka enligt ditt önskemål, om kyrkan du valt är ledig den dag och tid du önskar. I vår bokningskalender kan du se tillgängliga kyrkor och tider samt själv göra en bokning.  

VAD ÄR EN FADDER? 

Att bli fadder är ett förtroendeuppdrag som barnets föräldrar ger till släktingar eller vänner. Du avgör själv om du vill utse en fadder, det finns inga krav på att du behöver ha en fadder. En fadder måste själv vara döpt. Faddern bär ofta fram barnet till dopet och det är också vanligt att de medverkar med exempelvis ljuständning eller textläsning.    

MÅSTE FÖRÄLDRARNA TILLHÖRA SVENSKA KYRKAN? 

Nej, barnet blir genom dopet tillhörigt Svenska kyrkan.

HUR GÅR DOPET TILL?

När ett barn ska döpas samlas familj och vänner i kyrkan där dopet ska ske. I kyrkan brukar den som ska döpas, föräldrar och faddrar gå tillsammans genom kyrkan fram till dopfunten. Det är vanligt att föräldrarna eller gudföräldrarna håller barnet, men det bestämmer du. Tillsammans bestäms vilken musik och sång som ska sjungas och spelas.

FÅR MAN FOTOGRAFERA OCH VIDEOFILMA UNDER DOPET?

Det går oftast bra att fotografera och videofilma. Rådgör med din präst under dopsamtalet vad som är lämpligt.  

VARFÖR HAr barnet EN DOPKLÄNNING? 

Den vita dopklänningen, eller dopdräkten, symboliserar inom den kristna kyrkan Jesus uppståndelse, renhet och glädje. När ett litet barn döps ska dräkten vara för lång för att ge barnet möjlighet att växa i den eller egentligen att växa i sin tro. Barnet väljer inte själv dopet, men föräldrarna ger dopet till barnet som en möjlighet att kunna få växa med Gud och fundera över livet och tron.   

VARFÖR FÅR BARNET ETT DOPMINNE OCH ETT DOPLJUS? 

Prästen kommer att lämna ett dopminne, en bekräftelse på att ditt barn är döpt i församlingen. På dopminnet står bland annat barnets namn, födelsedatum, dag för dopet och prästens namn. Dopljuset tänds i anslutning till dopet och överlämnas till föräldrarna eller en fadder. Dopljuset är en symbol för Guds ljus som besegrat mörkret.

Frågor och svar om konfirmation

FÅR ALLA KONFIRMERAS?

Ja, du ska däremot vara döpt innan du kan konfirmeras. Är du inte döpt kan det ordnas. Det finns ingen övre åldersgräns för att konfirmeras, men en lägsta åldersgräns är året du fyller 15 år.

FÅR JAG GIFTA MIG I KYRKAN OM JAG VÄLJER ATT INTE KONFIRMERAS?

Du får gifta dig utan att vara konfirmerad. Däremot ska en i paret som ska gifta sig vara medlem i Svenska kyrkan.

VEM ÄR LEDARE UNDER KONFIRMATIONEN?

Till varje grupp finns det präst, diakon, musiker och pedagog. Dessutom har vi flera unga ledare som konfirmerats ett par år tidigare.

MÅSTE JAG VARA DÖPT?

Ja. Om du inte är döpt kan du bli döpt under konfirmandtiden. Konfirmationen är en bekräftelse av dopet.

MÅSTE JAG ÅKA IVÄG PÅ KONFIRMATIONSLÄGER?

Nej. Konfirmationsläger brukar vara populära hos många konfirmander men du väljer själv hur du vill göra.

KAN JAG HOPPA AV KONFIRMATIONEN?

Ja, det är du som väljer om du vill fullfölja eller avsluta.

KAN JAG VARA I SAMMA GRUPP SOM MINA KOMPISAR?

Det går oftast att ordna men det kan vara bra att anmäla sig tidigt så att grupperna inte blir fullbokade.

JAG ÄR FUNKTIONSHINDRAD OCH VILL KONFIRMERAS, VART VÄNDER JAG MIG?

Ange att du är funktionshindrad när du anmäler dig så försöker vi lösa vi det på ett bra sätt för dig.

KOSTAR DET NÅGOT?

Nej, det är gratis att konfirmeras.

Frågor och svar om bröllop

Får jag gifta mig i kyrkan fastän jag inte är döpt?

För att få gifta sig i Svenska kyrkan ska åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Man behöver däremot inte vara konfirmerad.

Hur bokar vi kyrka?

Det är viktigt att vara ute i god tid med att boka den kyrka man vill vigas i. Kontakta bokning när du har bestämt kyrka att vigas i.

Kostar det något?

Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan.

Måste man gifta sig i kyrkan?

Det finns inga formella hinder för att gifta sig på en annan plats än i kyrkan. Ta kontakt med prästen i god tid och diskutera vilka möjligheter som finns. 

Kan man välja vilken präst som helst?

Ja. För många brudpar är det viktigt att bli vigda av en präst de redan har en relation till. Meddela församlingen som du gifter dig i så att de inte bokar upp någon av sina egna präster.    

Vad ska man tänka på när det gäller musiken?
Ett tips är att levande musik passar bättre i kyrkorummet än inspelad. Prata med den församling där ni ska vigas så får ni veta vem som ska vara musiker vid vigseln. Då kan ni prata med honom eller henne om vilken musik som kan passa och också få förslag.

Vad är ett vigselsamtal?

En kyrklig vigsel föregås alltid av ett vigselsamtal. Det kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos brudparet. Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. Vilka texter ska man välja, hur ska löftena låta, vem gör vad och när?

Frågor och svar om begravning, gravplats och skötsel

Varför betalar jag en begravningsavgift?

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift via skattesedeln, oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Avgiftens storlek beslutas av kyrkofullmäktige för dem som är medlemmar i Svenska kyrkan och kammarkollegiet för dem som inte är medlemmar i Svenska kyrkan.

För att tillgodose rättigheter och önskemål för dem som inte tillhör Svenska kyrkan finns ett lokalt begravningsombud. I uppdraget ingår även att ha aktuell kunskap om begravningsfrågor. Begravningsombudet är tillsatt av Länsstyrelsen. Begravningsombud i Eskilstuna kommun är Gunilla Cederfjord.

Vad ingår i begravningsavgiften?

Begravningsavgiften täcker de omkostnader som är relaterade till begravningen, från kremering och gravplats till lokaler och skötsel av kyrkogården.

Läs mer om begravningsavgifter på skatteverkets hemsida, här.

JAG HITTAR INTE MITT GRAVPLATSNUMMER?

Gravplatsnumret hittar du i rutan "Benämning" som finns i mitten på fakturan.

LETAR DU EFTER EN GRAVSATT PERSON?

Använd webbplatsen FinnGraven för att ta reda på vart en person är gravsatt på en av våra kyrkogårdar. Här kan du också hitta personer gravsatta på andra kyrkogårdar i Sverige. 

HUR GÖR JAG FÖR ATT ÄNDRA MIN BESTÄLLNING AV GRAVSKÖTSEL?

Du ringer till vår expedition för gravskötsel, telefonnummer 016-40 33 760 eller skickar ett mejl till eskilstuna.gravarende@svenskakyrkan.se

KAN JAG BESTÄLLA PLANTERING AV BLOMMOR NÄR SOM HELST UNDER ÅRET?

Nej. Beställning av vårblommor behöver vi senast 15 april, sommarblommor senast 15 juli och din beställning av plantering av höstljung och granrisdekoration senast 31 augusti.

VILKEN TID PÅ ÅRET UTFÖRS DE OLIKA PLANTERINGARNA?

Vårplanteringen brukar vara färdig i god tid före valborg. Sommarplanteringen brukar vara färdig i god tid före midsommar. Höstljungen planteras ut i början av oktober och granrisdekorationerna läggs ut innan allhelgonahelgen. 

NÄR TAS SOMMARBLOMMORNA BORT UNDER HÖSTEN PÅ DE GRAVAR SOM BETALAR FÖR RABATTSKÖTSEL?

Sommarblommorna tas bort i början av oktober i samband med att höstgrävningen av gravrabatterna påbörjas. Under höstgrävningen grävs rabatterna om och fylls på med ny jord.

HUR OFTA TAR NI BORT VISSNA BUKETTER I VAS?

Vissna vasblommor ses över och plockas bort en gång/vecka under säsongen april-oktober. Skötselsäsongen börjar med vårstädning i början av april. Vattnet till kranar och bevattning sätts på i slutet av april och stängs av i mitten av oktober.

KAN JAG BETALA MIN FAKTURA VID NÄSTA MÅNADSSKIFTE?

Planteringen och skötseln sker när fakturan är betald. Om du betalar fakturan senare kan din plantering eller skötsel försenas eller utebli om du betalar fakturan för sent på säsongen.

MÅSTE JAG BESTÄLLA GRAVSKÖTSEL?

Nej, du kan sköta graven själv. Eskilstuna församling erbjuder olika tjänster för gravskötsel om du inte själv vill eller kan sköta om gravplatsen. Här kan du läsa om de olika tjänsterna vi erbjuder.

vem är gravrättsinnehavare?

Gravrättsinnehavare är den som är antecknad som innehavare i församlingens gravregister. Gravrättsinnehavaren avgör om andra personer får begravas i samma grav, t. ex. i en familjegrav. Fler personer kan vara gravrättsinnehavare. 

Vem ansvarar för vad gällande gravstenen?

Eskilstuna församling ansvarar för kontrollen av gravvårdssäkerheten, men det är gravrättsinnehavarens skyldighet att se till att gravstenar som inte står säkert åtgärdas. De gravar som efter kontroll visar sig ha brister i säkerheten måste åtgärdas. De gravrättsinnehavare som blir berörda kommer att kontaktas via brev.

Du som gravrättsinnehavare ansvarar för att hålla gravplatsen i vårdat och värdigt skick med regelbunden klippning av gravrabatt och/eller grusytan i grusgrav hålls fri från ogräs. Du ansvarar även för att uppfylla gällande säkerhetskrav.