Bröllop

Att gifta sig är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet.

Boka bröllop

En kyrklig vigsel behöver inte äga rum i en kyrka, men de flesta väljer det ändå. Dels för den stämning som kyrkorummet ger och dels då det är praktiskt av flera skäl med gott om sittplatser för alla, tak över huvudet, ljudanläggning, orgel med mera. Tänk på att vara ute i god tid när du bokar kyrka för ditt bröllop.

KOSTAR DET NÅGOT?

Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan.

VAD MÅSTE VI TÄNKA PÅ NÄR VI PLANERAR BRÖLLOP?

För att få gifta sig i Svenska kyrkan krävs att åtminstone den ena parten är medlem i Svenska kyrkan. Innan bröllopet måste ni ha ansökt om hinderprövning och fått er ansökan godkänd. Intyget berättar att det inte föreligger några hinder för äktenskapet, som att en eller båda parter redan är gift eller att man är släkt på för nära håll. Om ni är under 18 år krävs ett särskilt tillstånd.

Blanketten finns att ladda ner på Skatteverkets hemsida.

Vill du gifta dig utomlands?

Svenska kyrkan har flera olika kyrkor utomlands. I olika länder gäller olika regler. Läs mer om giftermål på Svenska kyrkans webbplats.