Foto: Christina Lundström

Utställning av "Skapelsens triptyk"

Välkommen att se Christina Lundströms tredelade ikon ”Skapelsens triptyk” i Årsta kyrka 8-21 mars 2021

”Skapelsens triptyk” visas i olika kyrkor och stift i en vandringsutställning. Från den 8 mars och två veckor framåt är det vår församlings tur och triptyken kommer att visas i Årsta kyrka. Även här på vår webbplats kommer du att kunna ta del av en digital guidning av ikonerna – och höra konstnärens egna ord om sina verk.

Triptyken består av tre stora målningar ”Fadern”, ”Sonen” och ”Anden” – treenigheten. Fyra vägar binder samman ikonerna. Vattnet – Livets väg, rosorna – kärlekens väg, fåglarna – tron och hoppets väg, samt pärlorna – Frälsarkransens väg. Frälsarkransens väg har Christina Lundström målat i samarbete med biskop Martin Lönnebo.

SVT sänder en dokumentärserie om triptyken i fyra delar, med start 21 mars.

”Den helige Franciskus och Julkrubban”

Christina Lundström och Martin Lönnebo. Foto: Ulrika Sköld

Strax före julen 2020 hade vi glädjen att ta emot den nyinköpta ikonen ”Den helige Franciskus och Julkrubban” i Årsta kyrka. Även den ikonen är ett konstverk av Christina Lundström. Det är en fest- och händelseikon med den helige Franciskus av Assisi och julkrubban. Inspirationen till denna fick hon bland annat från Enskede-Årsta församlings pilgrimsvandringar i Franciskus fotspår samt Årsta kyrkas stora samling av julkrubbor.

Om Christina Lundström

Christina Lundström (f. 1957) är en av Sveriges främsta ikonmålare.  Hon förenar på ett unikt sätt traditionellt ikonmåleri med modernt bildspråk. Församlingen har även tidigare ställt hennes verk – Pilgrimens triptyk (2015) och Luthertriptyken (2017).

Församlingen har haft flera uppskattade dagsutflykter till Lundströms ateljé i Åkerby kapell utanför Uppsala.

Läs mer på hennes innehållsrika hemsida: www.ikonograf.se

Text: Henrik Fergin och Elinor Edvall

Varmt välkommen att se triptyken i Årsta kyrka!

Öppettider i Årsta kyrka:

Måndag kl 12.00–15.00
Tisdag kl 12.00–15.00