Meny

Pilgrimsresa till Israel och Palestina

”Här är helig mark” – pilgrimsresa. På grund av Corona är resan framflyttad till 2021. Mer information om resan kommer så snart nya datum och pris är klart.

Välkommen att följa med på vår församlingsresa till det heliga landet. Vi reser till bibliska platser som det talas om redan i gamla testamentet, går på mark som formats av stora gudsuppenbarelser men också av politiska konflikter. Resan börjar i den mångreligiösa staden Jerusalem och slutar i Jesu födelsestad Betlehem. 

Jerusalem

Jerusalem är hemvist för den ende Guden, huvudstad för två folk, templet för tre religioner och hon är den stad som existerar på två platser – i himlen och på jorden.

På bara några tunnland samsas i stort sett alla judiska, kristna och muslimska riktningar. Åtminstone tre dagar i veckan är det helgdag för någon av de tre religionerna. Staden har genom historien varit en plats för upphöjda gudsuppenbarelser men också för det mest förfärande vanhelgande. Det är ingen överdrift att säga att Jerusalem är en politisk, kulturell och religiös smältdegel. 

Vi bor i den gamla stadsdelen nära Tempelplatsen och Klippdomen där allt en gång började. Från hotellet kan man se de arkeologiska utgrävningarna av kung Davids stad. Vid Västra muren (Klagomuren) får den som vill gå fram och be vid det som en gång var en av templets höga murar. Inför sabbaten gör vi en speciell sabbatstur i de judiska kvarteren.                                                                          

En rundvandring i de kristna kvarteren med sina olika kyrkliga traditioner ger oss en inblick i den mångkulturella kyrkan. I den Heliga Gravkyrka, av de ortodoxa kallad för Uppståndelsens kyrka, kretsar allt kring långfredagens och påskens budskap. Med kristna från hela världen går vi längs Via Dolorosa. På Oliveberget, med en fantastisk utsikt över det gamla Jerusalem, besöker vi bl.a. Getsemane och kyrkan där Jesus lärde sina lärjungar bönen Fader vår. I Jesu efterföljd går vi ner och igenom Kidrondalen för att sedan gå ”upp till Jerusalem”.

Tid ges även att upptäcka Jerusalem på egen hand.

Galileen och Nasaret

På vägen till Galileen och Nasaret stannar vi vid Jordanfloden där Jesus blev döpt. Ett stopp görs även vid Qumran där man 1949 fann de s.k. Dödahavsrullarna som dateras till tiden kring vår tideräknings början. Dessa skrifter har betytt mycket för förståelse av tiden då Jesus levde. Vid Döda havet, som egentligen är en sjö med jordens saltaste vatten, får den som vill ta ett uppfriskande bad!

Vi går nerför Saligprisningarnas berg till Galileiska sjön och till platsen där den uppståndne Jesus mötte sin lärjungar. Vi besöker det nybyggda pilgrimscentret i Magdala, orten som Maria från Magdala kom ifrån. Här finns ett arkeologiskt fynd, en av de äldsta synagogorna i Galileen som Jesus med stor sannolikhet besökt. Bebådelsekyrkan i Nasaret möter sina besökare med mosaiker från hela världen. 

Övernattning på en modern kibbutz.

Betlehem                                                         

Resan avslutas i Jesu födelsestad Betlehem. Hit har pilgrimer vallfärdat genom alla århundraden. Vid födelseplatsen, Födelsekyrkan, fick den h. Birgitta en uppenbarelse som alltsedan dess påverkat återgivandet av Jesus födelse. Vid herdarnas äng, vars utsikt idag skyms av taggtrådsstängsel, har vi en andakt och reflekterar över vad det innebär att Guds son blev människa. På ett palestinskt fredscenter berättar man för oss om deras arbete för fred mellan folken.                               

Vi går längs muren och ser konstnären Banksys politiskt laddade graffitimålningar. I Christmas Lutheran Church, som Svenska kyrkan har ett nära samarbete med, kommer några medlemmar tala om vad det innebär att vara kristen i dagens Palestina och Israel.

En stående punkt när man reser med Enskede Årsta församling är julkrubbor. Det välkända Internationella julkrubbemuseet är ett givet besöksmål.

Tid ges också att själv gå runt i Betlehem, dess kyrkor och hantverksbutiker där man säljer lokalt tillverkade julkrubbor.                                                          

Pris för resan:

För medlemmar i Svenska kyrkan:

 • Dubbelrum: 15 400 Sv.kr per person
 • Enkelrum:    19 600 Sv.kr per person

 För ej medlem i Svenska kyrkan tillkommer en kostnad på 2 500 Sv.kr 

I detta pris ingår:

 • Flyg Arlanda – Tel Aviv tur och retur
 • Hotell, varav en natt på Kibbutz
 • Halvpension, d.v.s. frukost och middag
 • Chartrad buss i Israel/Palestina
 • Guidade turer, till fots och med buss
 • Svensktalande guide
 • Inträden till platser vi besöker som grupp
 • Förberedande träffar och föredrag

I priset ingår ej:

 • Reseförsäkring
 • Måltidsdryck
 • Luncher och mellanmål
 • Obligatorisk dricks till guide och chaufför

 Mer fakta om resan:

Begränsat antal platser! Medlemmar/aktiva i Enskede-Årsta församling har förtur.

Vi kommer att promenera mycket under våra dagar. Ofta blir det på ojämnt underlag vilket innebär att Du måste kunna röra Dig obehindrat en längre sträcka.

Resan sker i samarbete med en auktoriserad resebyrå.

Reseledare är Henrik Fergin och Eva Tengelin, präst resp. musiker i Enskede-Årsta församling. Båda har under många år hållit i uppskattade resor och pilgrimsvandringar.

 

JA, Jag vill anmäla mig!

Beställ anmälningsblankett via e-post: enskede-arsta@svenskakyrkan.se

För mer information:
Eva Tengelin 08/556 133 35, e-post: eva.tengelin@svenskakyrkan.se

eller Henrik Fergin 08/556 133 32. E-post: henrik.fergin@svenskakyrkan.se.

Med reservation för ändringar. Likaså för eventuella prisjusteringar, växelkurser och flygskatter.

Graffitiänglar gör en spricka i muren Bild: Henrik Fergin