Skönsång på Mariahemmet

Församlingens kommunikatör följde med några av barnkörerna när de sjöng för de äldre på Mariahemmet i Enskededalen.

Det är eftermiddag den 10 juni och försommaren står i full blom. Ett tjugotal barn och ungdomar från tre olika körer i Enskede-Årsta församling sjunger upp utanför Mariahemmet och väntar på att släppas in genom porten. De får tydliga förhållningsregler om att gå raka vägen genom foajén ut till innergården utan att röra vid något. På innergården har David Åberg ställt upp sitt elpiano. Han ska ackompanjera körerna idag. Körledaren Staffan Bråsjö öppnar programmet och alla barnen vinkar till de boende som sitter eller står på sina balkonger för att lyssna. Några damer sitter vid borden på uteplatsen, på behörigt avstånd från besökarna. Snart fylls innergården av skira barnröster som sjunger ”Nu grönskar det” och ”En vänlig grönskas rika dräkt” och andra sommarsånger. Applåderna mellan sångerna hörs inte så mycket från de inglasade balkongerna men det råder ingen tvekan om att barnens besök uppskattas.

Snart väntar sommarlov från körverksamheten.  I vanliga fall brukar terminen avslutas med en stor konsert med alla föräldrar och syskon, men det låter sig inte göras i dessa corona-tider.

Kören förflyttar sig till nästa gård som ligger mot gatan. Där utökas publiken till några körbarnsföräldrar och ett gäng entusiastiska förskolebarn. Några av de äldre från första konserten följer med och lyssnar igen.

Efter konserten blir det en promenad till Kyrkvillan och lite avslutning med saft och glass. Ett av barnen berättar att han har sjungit på andra äldreboenden med skolan, men för det flesta var det en ny erfarenhet. Alla tycker att det blev en rolig avslutning på terminen.

Tage Åberg, 8 år, är nöjd med framträdandet och tror att det uppskattades av alla på Mariahemmet.
– Jag tittar alltid efter applåder mellan sångerna och jag såg att de applåderade, berättar han.
Han tyckte att sångerna som körerna sjöng var bra val, lagom långa och lagom svåra. Hans egen favorit var ”Törnrosdalens frihetssång”.
– Den handlar om att man ska gilla blommor och vara rädd om naturen, förklarar han.
Tage sjunger i Enskede-Årsta gosskör som liksom diskantkören och ungdomskören har repeterat utomhus i vår. Han hoppas att kören ska kunna repetera som vanligt till hösten.

Text och foto: Elinor Edvall