Foto: Elinor Edvall

Ny ikon till Årsta kyrka. Den helige Franciskus och Julkrubban

Henrik Fergin skriver om den helige Franciskus, den nya ikonen i Årsta kyrka och om konstnären Christina Lundström.

"Den helige Franciskus och Julkrubban" av Christina Lundström. Foto: Elinor Edvall

År 2019 målade ikonograf Christina Lundström en fest- och händelseikon med den helige Franciskus av Assisi och julkrubban. Inspirationen till denna fick hon bland annat från församlingens pilgrimsvandringar i Franciskus fotspår och Årsta kyrkas stora samling av julkrubbor.

Om Franciskus

Franciskus (1182-1226) levde i nuvarande Italien. Han grundade franciskanerorden och är djurens och ekologins skyddshelgon. Franciskus är även julkrubbans fader. En julnattsmässa visualiserade han den första julen. Han lät en grotta utanför byn Greccio, Italien, bli ett stall. Man förde dit en oxe och en åsna, ställde fram en foderhållare och ett Jesusbarn i trä. Det här blev början till våra julkrubbor.

Byn Greccio är idag ett franciskanskt centrum. Grottan där julkrubban ”föddes” blev tidigt ett kapell och klostret har idag en stor permanent julkrubbeutställning.

Om ikonen

Vi har nu fått glädjen att köpa denna vackra och andaktsfyllda julkrubbeikon till Årsta kyrka. Den kompletterar med sina bilder det stiliserade korset ovanför altaret och den stora Kristusikonen.

Detalj i ikonen. Foto: Elinor Edvall

Det första man lägger märke till är alla färger och motiv. Osökt förs tankarna till ett kyrkofönster. Det är en förtätad stämning över ikonen som gör att man stannar till och låter blicken och tankarna följa de olika bilderna.  Med den blå färgen som omsluter ikonens bilder vill Lundström återge den nordiska midvinternatten.

I centrum ser vi den helige Franciskus med Jesusbarnet. Franciskus bär ordensdräkt och eftersom han även var diakon bär han också en dalmatika, ett liturgiska plagg för diakoner. Framför den traditionella krubban står en krubba med ädelstenar. I den lägger man det som är värdefullast i ens liv. Här finns mycket symbolik. Betraktaren får ställa sig frågan vad hen själv värdesätter mest i sitt liv. Man ser att Franciskus varsamt är på väg att lägga Jesusbarnet i denna oskattbara krubba.

Ovanför i mitten återges förtätat det klassiska födelsemotivet. Stallet står på ett berg, kan det vara Sions berg? Nedanför i mitten lyser det om ängeln och stjärnan. Här finns även herdarna och de vise männen som får representera alla som söker Gud.

Ärkeänglarna Gabriel, till vänster, och Mikael håller världsalltet, den genomskinliga kulan, i sina händer.

Ikonen får ett ytterligare djup då även skapelsen involveras i Jesu födelse. Förutom oxen och åsnan så inramas ikonen med de fyra elementen; vatten, eld, jord och vind.

Det är en ikon som berör och inbjuder till andakt.

Om Christina Lundström

Christina Lundström (f. 1957) är en av Sveriges främsta ikonmålare.  Hon förenar på ett unikt sätt traditionellt ikonmåleri med modernt bildspråk.

Församlingen har haft flera uppskattade dagsutflykter till Lundströms ateljé i Åkerby kapell utanför Uppsala.

Läs mer på hennes innehållsrika hemsida: www.ikonograf.se

Text: Henrik Fergin
Foto: Elinor Edvall och Henrik Fergin

Christina Lundström. Foto: Henrik Fergin

bilder av den nya ikonen

I Årsta kyrka säljer vi vackra konstkort på ikonen och högklassiga reproduktioner.

Detalj av ikonen. Foto: Elinor Edvall