Foto: Elinor Edvall

Julkrubbor i Enskede-Årsta

Välkommen till Nordens största julkrubbecentrum!

Julkrubban på Årsta torg

Alltsedan 2009 finns det från första advent till trettondagen en julkrubba i naturlig storlek på Årsta torg. Den tilltalar både barn och vuxna, troende och tvivlare. Krubban är öppen dygnets alla timmar.

Julkrubban vid Enskede kyrka

Till första advent 2017 stod även en krubba klar utanför Enskede kyrka. Den påminner om krubban i Årsta och invigdes med bland annat carols framförda av Enskede kyrkas vuxenkörer. Besökare från hela Stockholm kom för att ta del av stämningsfull julmusik och samtidigt få se den nya utomhuskrubban. ”Carols vid krubban” är numera en efterlängtad återkommande tradition.

Om advents- och julspelen

Foto: Henrik Fergin

Vi har utomhusteater utanför Årsta kyrka, vid klockstapeln, under advent och från julaftonsnatt flyttar spelen ner på Årsta torg.

Ensemblen består av både professionella artister och amatörer i alla åldrar. Advents- och julspelen åskådliggör budskapet om Jesus.

Julkrubborna i Årsta kyrka och församlingshus

Under denna period ställs närmare hundra julkrubbor ut. Krubborna kommer från hela världen och har antingen köpts in, lånats ut eller donerats till församlingen.

På den årliga ”Julkrubbans hantverksdag” kretsar allt kring just julkrubbor. Hit kan man komma och snickra, brodera eller tova en egen krubba eller göra julkort/julklappsetiketter med julkrubbemotiv. Vi har julkrubbelotteri med vinster från hela världen och det finns möjlighet att bland annat köpa unika glashantverk med krubbmotiv.

Julkrubbor i Kyrkvillan i Enskede

Till första advent 2021 kom det senaste tillskottet i vår julkrubbeutställning. Den finns att se i Kyrkvillans stora skyltfönster där bygger vi upp krubblandskap i miniatyr med figurer, djur, natur materiel och byggnader runt den heliga familjen med Jesusbarnet, Maria och Josef.

Krubbkontakt

Vill du veta mer om julkrubborna kontakta henrik.fergin@svenskakyrkan.se, 08-556 133 32 eller eva.tengelin@svenskakyrkan.se, 08-556 133 35.

Foto: Henrik Fergin

IN ENGLISH:

In Årsta, a suburb south of Stockholm, we have built a center for nativity scenes. At the townsquare a full scaled crib is always open for visits. Starting on the first of Advent and until the middle of January several Christmas plays are performed in front of the crib. The audience journeys the story of the Holy Family, from the birth of Jesus to when the family flees King Herod's terror and become refugees in Egypt.

Outside our church in Årsta you will find "Shepherds Field" with sheep, goats and our camel, Jamil. During Advent this is where our plays take place, in anticipation of the birth of Jesus. Inside the church we display cribs from all over the world, including our own. They range from miniature to very large.