Foto: Pressfoto

Passionsspelens Oberammergau och julkrubbornas München

På grund av Corona är årets spel i Oberammergau flyttat till 2022. Mer information om resan kommer så snart datum och pris är klart.

Vi har förmånen att kunna erbjuda en resa till berömda passionsspelen i Oberammergau, Tyskland. Spelen uppförs vart tionde år och folk reser från hela världen för att se och uppleva dessa. På vår resa bor vi i Oberammergau och har första klass biljetter. Dessutom kommer vi att få se ett några av Europas främsta samlingar av passionsskåp och julkrubbor.

Oberammergau
Oberammergau är en liten vacker alpby som ligger i södra Bayern, Tyskland. Byn är förutom passionsspelen välkänd som vintersportort och som ett centrum för träsnideri.  

Spelen uppfördes första gången år 1634 efter ett löfte byborna gett till Gud. Bakgrunden var pesten som härjade så pass hårt att man fruktade att hela byn skulle dö. Om byn skonades lovade man att uppföra ett spel till minne av Jesu lidande. Efter att löftet givits skedde undret, inga bybor dog! 

Med några undantag har passionsspelet alltsedan år 1640 uppförts vart 10:e år. År 2020 är det åter dags då ortsbefolkningen återger Jesu lidandes historia ackompanjerad av vacker musik. De över tusen som medverkar i spelet måste antingen vara födda i Oberammergau eller ha bott där de senaste 20 åren. Från mitten av maj till början av oktober spelas föreställningen 102 gånger i den praktfulla och delvis uteliggande teatern, varje gång inför över 4 000 åskådare!       
                   
Altes Schloss Schleißheim
Som avslutning på våra dagar besöker vi barockslottet Altes Schloss Schleißheim utanför München. Här finns en unik samling med hundratals passionsskåp och julkrubbor från alla världsdelar. De speglar olika kulturer och samhällsskikt och är tillverkade i de mest skiftande material som bambu, metall, bananskal, trä, glas med mera. Man blir inspirerad, glad och förundrad när man går runt i de salarna och ser rikedomen i dessa skåp och krubbor.

Precis som med passionsspelet så visar passionsskåpen och julkrubborna på avgörande händelser. Ibland liknas de vid ett fotografi som fångat det väsentliga i Jesu liv.

 

Passionsspel i Oberammergau Foto: Pressfoto

Detaljerad information om resan kommer så snart det är möjligt.

Intresseanmälan:
Henrik Fergin
08-556 133 32
henrik.fergin@svenskakyrkan.se