Foto: Pressfoto

Passionsspel i Oberammergau

Församlingsresa 30 maj - 2 juni 2022

Vi har förmånen att kunna erbjuda en resa till berömda passionsspelen i Oberammergau, Tyskland. Spelen uppförs vanligtvis vart tionde år och folk reser från hela världen för att se och uppleva dessa. På vår resa bor vi i Oberammergau och har A-klass biljetter. Dessutom kommer vi att få se några av Europas främsta samlingar av jul- och passionskrubbor.

Passionsspel i Oberammergau
Oberammergau är en liten vacker alpby som ligger i södra Bayern, Tyskland. Spelen uppfördes första gången år 1634 efter ett löfte byborna gett till Gud. Bakgrunden var pesten som härjade så pass hårt att man fruktade att hela byn skulle dö. Om byn skonades lovade man att uppföra ett spel till minne av Jesu lidande. Efter att löftet givits skedde undret, inga bybor dog!

Med några undantag har passionsspelet alltsedan år 1640 uppförts vart 10:e år. År 2020 var det dags igen men pandemin satte stopp för spelen som då flyttades fram två år. Så år 2022 är det äntligen dags för ortsbefolkningen att återge och för oss att se Jesu lidandeshistoria ackompanjerad av mäktig musik. De över tusen som medverkar i spelet måste antingen vara födda i Oberammergau eller ha bott där de senaste 20 åren. Från mitten av maj till början av oktober spelas föreställningen 102 gånger i den praktfulla och delvis uteliggande teatern, varje gång inför över 4 000 åskådare!

Oberammergau är också välkänd för sina högkvalitativa trähantverk något som vi också kommer att få ta del av under vår resa.

Julkrubbor och passionsskåp i Munchen
Som avslutning på våra dagar besöker vi först barockslottet Altes Schloss Schleißheim utanför München. Här finns en unik samling med hundratals julkrubbor och passionsskåp från alla världsdelar. De speglar olika kulturer och samhällsskikt och är tillverkade i de mest skiftande material som bambu, metall, bananskal, trä, glas med mera. Man blir inspirerad, glad och förundrad när man går runt i de salarna och ser rikedomen i dessa skåp och krubbor.

Under eftermiddagen besöker vi Bayerisches Nationalmuseum som har en enastående samling med julkrubbor, fr.a. från Bayern och Neapel. Denna del av muséet är i vanliga fall stängt denna tid på året men öppnas speciellt för oss och vi får där en guidad tur på engelska.

Precis som med passionsspelet så visar dessa på de avgörande händelserna i Jesu, Guds sons, liv. De kan liknas vid ett fotografi som fångat det väsentliga och som därför blir betydelsefulla för oss.

Passionsspel i Oberammergau Foto: Pressfoto

Resefakta

Resan till och från München
Varje deltagare bokar själv sin resa till och från München! Det blir på det sättet billigare för Dig/Er och Du/Ni kan förlänga resan med några dagar. Till München kan man t.ex. ta sig med tåg eller flyg.

Boende
Vi bor två nätter på ett mellanklasshotell inne i byn Oberammergau. (De flesta besökare övernattar i närliggande städer och byar). I München bor vi på ett central beläget hotell med god standard.

Dagsprogram
Månd 30/5:
Samling i München för gemensam transfer med buss till vårt hotell i Oberammergau. Inkvartering och gemensam middag.

Tisd 31/5: På förmiddagen besöker vi Oberammergau Museum med dess permanenta utställning om passionsspelen. Här finns också en stor utställning av byns månghundraåriga hantverkstradition av julkrubbor. Vi besöker även en av byns välkända träkonstnärer vars familj tillverkat krubbor i 13 generationer! Kl. 14:30 börjar passionsspelen och det slutar kl. 22:30. Lång middagspaus vid 17-tiden.

Onsd 1/6: Vi lämnar Oberammergau på morgonen och beger oss till det vackra Altes Schloss Schleißheim, och Bayerisches Nationalmuseum med de rika samlingarna av julkrubbor och passionsskåp från hela världen!

Torsd 2/6: Resan avslutas efter vår gemensamma frukost.

Preliminärt pris
Prel. pris för medlemmar i Svenska kyrkan
-  Del i dubbelrum 3 nätter 6 850 kr per person
-  Enkelrum 3 nätter 9 200 kr

I detta pris ingår också:
- A- klassbiljett till passionsspelet
- Inträden
- Chartrad buss: München - Oberammergau t.o.r.
- Två frukostar. Två middagar
- Förberedande samlingar
- Reseledare

I priset ingår ej:
Resa till och från München. Dryck. Reseförsäkring.

Begränsat antal platser! Medlemmar/aktiva i Enskede-Årsta församling har förtur.

Resan sker i samarbete med en auktoriserad resebyrå.

Reseledare
Reseledare är Henrik Fergin och Eva Tengelin, präst resp. musiker i församlingen. Båda har under många år hållit i våra uppskattade församlingsresor. De är också ansvariga för Årsta kyrkas passions- och julspel.

JA, Jag vill anmäla mig!
Beställ anmälningsblankett: 08-556 133 30
e-post: enskede.forsamling@svenskakyrkan.se

För information:
Henrik Fergin 08-556 133 32 / henrik.fergin@svenskakyrkan.se
Eva Tengelin 08-556 133 35 / eva.tengelin@svenskakyrkan.se

Med reservation för eventuella ändringar.