Jourhavande präst har haft ett betydligt högre tryck under hela 2020 jämfört med 2019. Antalet chattkontakter, där fler yngre än äldre hör av sig, har fördubblats, och telefonsamtalen har ökat med 30 procent. Under perioden mars-maj var antalet telefonsamtal nära 3 000 fler per månad än under motsvarande period 2019. Sammanlagt har omkring 10 000 personer hört av sig varje månad för akut själavård.
Eftersom präster och diakoner går att nå för samtal på dagtid via församlingarna, brukar tjänsten Jourhavande präst i normala fall vara tillgänglig under kvällar och nätter. Med anledning av den stora efterfrågan utökades öppettiderna redan under våren, och under Allhelgonahelgen 2020 kunde Jourhavande präst nås dygnet runt för första gången sedan starten 1956.

Enskilt samtal

Samtala över telefon, under en promenad, eller i kyrkans lokaler.

Det enskilda samtalet med en präst eller diakon kan vara till hjälp i olika livssituationer när man vill tala med någon utomstående. Det kan vara en hjälp att se sin livssituation ur ett nytt perspektiv eller för att få kraft och inspiration för att komma vidare. Det kan handla om ett eller flera samtal. Samtalet sker under tystnadsplikt. Vi vill att Du ska känna dig trygg under coronapandemin. Samtal kan ske över telefon, under en promenad, eller i kyrkans lokaler.

Du kan själv ringa eller e-posta direkt till någon präst eller diakon i församlingen. Kontaktinformation finns under fliken Kontakt/Personal. Det går också bra att ringa expeditionen på tfn 08-556 133 30 så får du hjälp att komma i kontakt med rätt person.

Nedan hittar du mer information om andra samtalsformer