Månadens profil november 2016

Doris Hellman, kyrkvaktmästare Veckholm och Boglösa församlingar ”Det är fantastiskt att få arbeta i den här kulturmiljön, få nyckeln och öppna upp till de här skatterna.”

Utbildning/arbetsliv: Utbildad fritidspedagog 1980-81. Arbetat som fritidspedagog i Håbo och Enköping 1982-2014. Också jobbat som brevbärare, i hemtjänsten, ledsagare och är även avlösare för ett autistiskt barn. Under min tid som fritidspedagog höll jag kurser i COPE ( föräldrautbildning), men också en del fackliga kurser. Elitspelare i Volleyboll. Arbetat som vikarierande kyrkvaktmästare på timme i Tillinge i 2 ½ år. Anställd som kyrkvaktmästare i Veckholm och Boglösa sedan 15 augusti.

Varför sökte du tjänsten i Veckholm och Boglösa? – Det började med att jag var i kyrkan och satt och lyssnade på de som läste texter under gudstjänsten. Blev intresserad och kände att det vill jag också göra. Började forska lite i hur jag skulle kunna vara med i kyrkorådet för att lära mig mer om bygden. Så småningom blev jag kyrkvärd 2005. Fick sedan frågan av Pernilla Cramnell om jag ville vikariera som kyrkvaktmästare i Tillinge när Alf gick i pension och under den period när Torbjörn slutade och sedan också Benny. Jag trivdes väldigt bra och sökte tjänsten i Tillinge. Det slutade med att jag blev tillfrågad att börja i Veckholm och Boglösa. Så nu har jag jobbat i 12 av pastoratets kyrkor, och det är jag både glad och stolt över. Kul är att min farfars farfar var kyrkväktare i Altuna.

Intryck hittills? – Jag trivs jättebra. Det är så positivt och mycket mer att göra än när jag arbetade på timme. Den här perioden inför jul har jag inte på samma vis varit med i förberedandet tidigare, men det är mycket som ska förberedas inför jul, såsom julgranar, julkrubbor, julpyntning osv. Än så länge är det svårt att planera hur mycket tid som går åt. Men det är fantastiskt att få arbeta i den här kulturmiljön, få nyckeln och öppna upp till de här skatterna. Det är ett hedersuppdrag och ett fint förtroende. Jag är lyckligt lottad! Tyvärr är det mycket bilåkande, vill helst cykla. Har lite dåligt samvete för miljön, men åker inte jag bil mellan kyrkorna så gör ju någon annan det.

Beskriv ditt arbete: - För mig känns det som det handlar om mycket vårdande av kyrka och inventarier. Det är städning, och vård av textilier, byte av glödlampor men också att arrangera blombuketter. Är lite florist också. Ja, det är mjukt och hårt blandat. Måste hålla koll om något går sönder och skotta snö. Tjänstgör på dop, begravning, vigsel, tänder ljus och gör fint. Sätter också upp affischer och har ofta också en affisch i min bakruta på bilen.

Bra dag: - De flesta dagar är bra dagar. Det är kul att komma till jobbet. Och det är bra när allt flyter på.

Vad får du energi ifrån? – Jag får energi av att vara i kyrkan. Jag blir påfylld på något vis, men också av att vara i min trädgård. Jag får också energi av gympa och yoga och av att vara i naturen.

Vision/ambition: -Egentligen skulle jag vilja arbeta 50% eller komprimera tiden till färre dagar. Nu är det så att jag arbetar veckans fem dagar och om jag då jobbar helg blir det sju dagar på raken. Vore bättre en sådan gång att kunna arbeta fyra dagar och göra klart i de kyrkor som är nära varandra för att minska körandet. Privat handlar det om att jag har en vision att odla mer egna grönsaker, att vara lite självförsörjande.

Din styrka: - När jag möter församlingsbor försöker jag att alla ska bli sedda. Jag tror att jag har någon slags styrka i det sociala. Jag kan lite om mycket, är pedagogisk och har lätt att se lösningar

Vad hade du gjort om du inte blev fritidspedagog och vaktmästare? - Jag ville bli veterinär. Hade också kanske fortsatt med en facklig bana eller hållit på med kursorganisation, ta in föreläsare, ordna och boka tycker jag är kul.