Månadens profil - februari 2017

Francesca Åström, kantor i Veckholm och Boglösa församlingar. "Favoriten är i Kungs-Husby. Vi har nå´t den och jag. Första gången jag skulle spela på den fick jag en chock."

Ålder: 48 år i några veckor till

Utbildning/arbetsliv: Gick musikhögskola i Catania på Sicilien och läste till pianopedagog. Kantorsexamen från Oskarshamns folkhögskola. Har arbetat tjugo år som kantor i Växjö stift i Påskallavik, Halltorp och Lannaskedeförsamlingar. Började i Veckholm och Boglösa församlingar 1 augusti 2016.

Varför sökte du tjänsten? – I samband med att min man sökte tjänst i Västerås som stiftsprost såg jag den här tjänsten och sökte mest på skoj för att se hur jag stod mig i konkurrens på andra ställen än i Växjö stift. Hade egentligen tänkt bo kvar i Vetlanda eftersom döttrarna fortfarande gick i skolan och ville att den ena skulle ta studenten först. När det drog ut på tiden med min mans ev tjänst tänkte vi att det nog inte blev något så då drog jag tillbaka min ansökan. Men min man fick tjänsten och av lite olika otroliga tillfälligheter föll det sig fantastiskt nog så bra att fast jag hade dragit tillbaka ansökan fick jag komma på intervju och jag blev erbjuden jobbet. Då frågade vi våra flickor om det var ok att lämna Småland och de hade inga problem med det. Resten är, som man brukar säga, historia.

Intryck hittills? – Jag trivs jättebra. Trivs i arbetslaget och är otroligt glad åt mina musikerkollegor. Det är ju lätt att det blir lite ensamt som musiker i mindre församlingar på landsbygden. Just nu känns det jätteroligt att arbeta med musikalen "Luthers ungar", som vi planerar som ett samverkansprojekt mellan pastoratets barnkörer och som kommer att sättas upp i oktober.

Beskriv ditt arbete: - I princip ansvarar jag för all musikverksamhet i Veckholm och Boglösa församlingar. Så här i början får jag mycket hjälp av Katarina Fredriksson i fråga om lokala musikerkontakter, men jag har börjat skapa lite musikerkontakter framförallt i Västerås där vi bor. Jag leder tre körer - två barnkörer och kyrkokören.

Hur mycket tränar du på orgeln? – Jag övar varje dag med undantag för när jag är ledig. Jag anser att det är min skyldighet att komma väl förberedd till gudstjänsterna.

Är orglarna annorlunda här? – Jag tycker Gullbergsonorglarna (fyra stycken i församlingarna) är väldigt annorlunda mot dem jag spelat på tidigare. På Gullbergsonorglarna måste jag hitta lite alternativa lösningar oftast i form av oktavering eftersom tonerna i pedalen inte riktigt sitter som på andra orglar eller fattas överhuvudtaget. Och jag vill spela efter koralboken, inte fuska med pedalen.

Favoritorgel: - Orgeln i Kungs-Husby. Vi har nå’t, den och jag. Första gången jag skulle spela på den fick jag en chock. Hela pedalen var flyttad en bra bit åt höger vilket gjorde att den inre kompassen som gör att en kantor inte behöver titta på pedalen för att spela, inte stämde. Men, jag älskar den, Kungs-Husbyorgeln är min favoritorgel, även om den bara har en manual. Klangen är så fin. Jag blir alltid glad när jag sätter mig vid den och nu har min inre kompass lärt sig hitta på pedalen. Sedan är ju kyrkan och dess målningar helt fantastisk.

Vad har överraskat dig? – Jag har enbart arbetat i församlingar på landet och det är ett medvetet val. Och jag måste säga att det inte är så mycket som skiljer sig mellan landsortsförsamlingar i Småland och Uppland.

Bra dag? – Onsdagar och torsdagar för då har jag körerna.

Din styrka: - Att jag faktiskt är genuint intresserad av människor. Jag tycker om att lyssna på människor, deras livshistoria och vad som lett dem till den plats de är på idag. I mitt yrke träffar jag mycket folk så det blir många spännande berättelser. Min styrka är också att jag känner mig bekväm i min kyrklighet. Jag har arbetat som kyrkomusiker i tjugo år och varit aktiv gudstjänstfirare i många fler år än de. Det blir naturligtvis också många samtal kring kyrkan hemma eftersom både min man och jag är aktiva och arbetar i kyrkan. Man skulle kunna säga att jag arbetar med det jag älskar: musik och Svenska kyrkan. Fritid och jobb är tätt sammanflätade i mitt liv. Men eftersom jag varit med så länge ser jag också det som inte fungerar i Svenska kyrkan, vissa negativa mönster som verkar finnas såväl på det småländska höglandet som den uppländska slätten.

Var får du energi ifrån? – Det får jag från min familj, Friskis & Svettis, gudstjänstfirande och mitt engagemang i Västerås domkyrkoförsamling. Jag har precis blivit auktoriserad Domkyrkoguide.