Månadens profil - september 2019

Marie Lööf, kyrkogårdsarbetare, kapellansvarig och samordnare S:t Olof och Vårfru”Man har många under sig, men dom är inte så besvärliga”

Arbetsliv: - När jag var 18 år började jag arbeta på Heger plastic på Stallarholmen, pressade grammofonskivor åt Bert Karlsson bland annat. Hanterade pressar som såg ut som stora våffeljärn, som man la den varma vinylen i. Sen arbetade jag på Sanetta i Mariefred i några år och därefter Saab Scania i Södertälje och skruvade ihop saabmotorer. 1988 flyttade jag till Enköping och jobbade på Bahco i 18 år. Började som säsongare när Bahco la ner 2007. Jag har gjort lite av varje, men det här jobbet är bäst, det är så omväxlande och härligt att få vara ute. Har arbetat som säsongare sedan 2007, vissa år har jag övervintrat, glömt att gå hem helt enkelt och jobbat i projekt, som t ex ett år när jag och Ann-Sofie rensade förråd, men sedan förra hösten är jag helårsanställd.

Vad lockade dig att söka jobb på kyrkogård? – Jag tyckte det såg trevligt ut och jag såg annonsen just i den tiden i mars när Bahco la ner. Vi var fem från Bahco som sökte säsongstjänst och fyra som började, då 2007.
Hur har arbetet förändrats sedan du började arbeta på kyrkogård? – Det har förändrats ganska mycket. När jag började var Ylva och jag i Tillinge, vi använde vår egna bilar och körde mer ”gåklippare”. Det var mycket motstånd när vi skulle börja med det mobila teamet, men det funkar verkligen jättebra nu. Det är ju alltid en inkörsperiod, som t ex att vi fick lasta på släpet på morgonen och av på kvällen, men nu kör vi in hela släpet i garaget. Nu är det mycket mer en helhetssyn, där vi hjälps åt och man hoppar in för varandra var som helst.
Beskriv ditt arbete: - Jag är kyrkogårdsarbetare, kapellansvarig och samordnare i sta´n. Jag håller ögonen på alla. Trädgårdsintresset har jag alltid haft, även hemma.
Bra dag: - När solen skiner, men det får inte vara för varmt och när man har koll över läget. Det har jag för det mesta, men ibland kan det bli akut. Det är viktigt att se helheten och tänka på hur det skulle vara för en själv när man kommer till en anhörigs grav, då blir det bra.
Dålig dag? – Ja, det är ju när det hällregnar. Då går det inte att göra någonting bra, möjligtvis att städa förråd. Väldigt sällan blir det avbrott på grund av väder, förutom när det är åska, men det brukar dra förbi ganska snabbt. På landet sätter man sig i bilen när det åskar, men jag minns en gång när åskan gick i Bred och jag och Reiner Melin stod under ett träd på kyrkogården, när blixten slog ner skakade det i kyrkfönstren, det var det värsta jag varit med om, och då gick vi inte till bilen. Sen kan det ju vara lite besvärligt att köra med släp om det är snökaos.
Var får du energi ifrån? – Från arbetskamrater, när man har bra samarbete med bra arbetskamrater.
Vision: - Kyrkogårdsförvaltningen skulle ha ett växthus och odla egna blommor. Det vore jättekul. (reds anm: Där sådde hon ett litet frö, kanske. ;))
Din styrka: - Jag tror att det är att jag ser ganska positivt på allt. Min mamma lärde mig, att du ska inte säga att du inte kan, förrän du provat. Jag försöker lära ut det jag kan även om jag inte har utbildning och kan latinska namn på växterna. Jag vet att det funkar om man ger blommorna kärlek och vatten, men har ju också lång erfarenhet från arbete på gården med odling.
Vad hade du gjort om du inte jobbat på kyrkogård: - Svårt att veta, men antagligen inom vården. Men här är det bra, man har många under sig, men dom är inte så besvärliga. Dom ligger där dom ligger.
Vad har överraskat dig? – Jag sökte fem fasta tjänster innan jag sökte den här helårstjänsten, och jag blev helt paff när jag fick anställning till sist, utan utbildning, men efter mycket tjat.(skratt)