Månadens profil - september 2018

Kerstin Ståhlbrand, komminister i Villberga församling, "Jag hör Gud i tystnaden"

Utbildning/arbetsliv: - Först utbildade jag mig till byggnadsingenjör och började på Banverket som mätningstekniker. I samband med att jag väntade barn blev det för hårt arbete, så bytte då inom Banverket till spårprojektör. Plötsligt en dag var det en vän som sa, "men Kerstin vad vill du göra?" Då hör jag mig själv svara "präst". Det var inte en medveten handling, utan kom automatiskt. Det slutade med att hon och jag började söka på nätet hur man blir präst, och sen ansökte jag direkt. Jag hade visserligen en tro, men hade aldrig tänkt tanken att jag skulle arbeta med det. Det var 2002 och jag var jättearg på Gud eftersom jag ofta kände att jag inte hade förmågan, men fick hela tiden retfulla signaler att jag skulle klara det och 2008 vigdes jag till präst i Uppsala stift och skickades till Bro där jag arbetade i 10 år. Arbetat i Villberga församling sedan februari 2018.

Vad fick dig att söka tjänsten i Villberga? – Det var Cicci (Cecilia Granmo), som tipsade mig och jag kände att jag behövde göra någonting annat. Var präst för äldreverksamheten i Bro och i Villberga sökte man barn- och ungdomspräst. Det var det jag behövde.

Intryck hittills? – Jag trivs jättebra. Det är en församling och ett arbetslag som verkligen välkomnat mig.

Beskriv ditt arbete: - Ingen dag är den andra lik, men det är samma trådar man följer hela tiden, såsom förberedande för kyrkliga handlingar, gudstjänst, dop, begravning och vigsel. Eftersom jag är barn- och ungdomspräst hoppar jag också in i dessa verksamheter. Hittills har gudstjänster varit det stora, men i höst blir det mest konfirmation när det kommer igång mer. PUR är kul och härligt att ha kollegor att bolla med som har samma inriktning.

Hur förbereder du predikan?

– Det finns ett ideal, men dit har jag inte kommit än. Jag läser bibeltexten minst en vecka innan. Sen jobbar jag lite på den, försöker hitta koppling till vardagen. Försöker läsa lite runtomkring. Sen skriver jag rätt upp och ner. Skulle vilja läsa den grekiska grundtexten också innan, det är mitt ideal.

Bra dag? – Då är det så där lagom att göra, lite lagom med luft mellan möten och samtal. Jag tycker om att lyssna.

Dålig dag: - När det är för tätt, när det går i ett och man inte hinner fika och inte mötas.

Var får du energi ifrån? – Jag hör Gud bäst i tystnaden. Jag är både introvert och högkänslig.

Ambition? - Som präst att få vara länge på ett ställe, bli en som man känner. När det händer något i bygden ska man veta att man kan ringa Kerstin. Det mest fantastiska är ju att man får följa någon, att man betyder något för människor i församlingen. Tror att det är så man bygger församling också.

Din styrka? – Min största styrka är lyssnandet och mitt skratt. Det skapar gemensamhet och så.

Vad hade du gjort om du inte blivit präst? – Mitt mål var ju att bli sveriges bästa spårprojektör, men så blev det inte.

Vad har överraskat dig här? – Vänligheten har överraskat mig, omtänksamheten och den genuina välviljan.

Utmaning: - Min utmaning handlar om tjänsten och att gå från att arbeta med äldre till att arbeta med ungdomar. Jag använde visserligen faktiskt konfirmationsmaterial när jag arbetade med äldre. Ungdomar är ju så brutalt ärliga och det är lätt att känna sig fel som 47-åring, men jag hoppas att det ska gå bra.

Intressen: - Jag tycker om att handarbeta, sy och läsa.