Månadens profil - september 2017

Prostgårdens Rättvisekafé - Världsbutiken i ny skepnad. Nu har Världsbutiken tagit ny form. Sedan september månad är det Rättvisecafé i Prostgården på fredagar kl 12-15. Dit kan man gå och fika rättvist till självkostnadspris, njuta av sekelskiftesmiljön, ta en titt på ett brett sortiment rättvisemärkta produkter och om man vill, handla eller bara vila en stund.

Sedan Världsbutiken i sin förra form i Kyrkans Hus stängdes i april har en projektgrupp i Enköpings församling arbetat med att se över det internationella arbetet där Världsbutiken ingår. Nu har man hittat en bra form som kombinerar diakoni, ideella insatser och internationellt arbete i en trevlig och hemtam miljö för en bred målgrupp - alla.

Projektgruppen, som arbetat och kommer att fortsätta arbetet med kaféet och dess utveckling, består av Solveig Kärrbom, diakon, Margareta Ny, diakoniassistent, Eva Ågren, diakon och Maria Samuelsson, assistent i församlingsarbetet.

Hur har ni tänkt när ni kom fram till att gå från butik till kafé? - Vi såg ju vilken fin mötesplats gamla Världsbutiken har varit. Det var många som möttes där på fredagseftermiddagarna och handlade lite. Runt Världsbutiken finns det ett stort nätverk av människor som engagerat sig ideellt genom insatser och uppmuntran. Det engagemanget ville vi ta vara på och utveckla. Det känns roligt att få vara med och öppna en diakonal mötesplats där man kan träffa andra eller sitta och läsa en tidning. Att få sälja varor och fika som är fair-trade och schysst hör till helhetsbilden, säger Eva Ågren.

Vad är syftet med Rättvisekaféet? - Att i en av våra vackraste lokaler få många att känna sig hemma, säger Eva.

Vad är målet med Rättvisekaféet? - Att skapa en ny mötesplats, att både nya och "gamla" bekanta hittar till en nygammal plats. Att människor ska hitta en gemenskap. Att få byta några ord om man känner att man behöver det. Att vi tar vårt uppdrag på allvar, att tänka och handla rättvisemärkt, säger Solveig Kärrbom. Och Eva Ågren tillägger, att få utveckla kaféet till en varm, öppen diakonal verksamhet där alla är välkomna.

Vad har ni för bemanning?

- Grundbemanningen hittills är en ideell och en anställd. Men under eftermiddagen brukar flera anställda och ideella titta in en stund, säger Eva.

Hur har det varit hittills?

- Det var över förväntan när vi hade premiär på Trädgårdsdagen!

Många kom och var nyfikna på huset/prostgården och ville titta och funderade över vad det användes till nu och om man kunde hyra prostgården t.ex. Jag tror att det var ca 100 personer som besökte rättvisekaféet under dagen. Flera gick förbi och såg skylten och sa att de skulle komma tillbaka senare vilket de också gjorde. När vi trodde att det var dags för oss att börja plocka ihop och runda av kom regnet och då ville flera ha tak över huvudet och en kopp kaffe. Det var roligt att sätta på mer kaffe och plocka fram fler bullar från frysen och värma, berättar Solveig.

- I fredags var vi 22 st som fikade och fyra som endast var i Världsbutiken, tillägger Eva.