Månadens profil - oktober 2018

Maria von Scheven, kantor Enköpings församling,”Älskar verkligen att spela och sjunga och finnas med i människors speciella stunder.”

Arbetsliv/studier: - Min önskedröm som barn var att sjunga, men ägnade många år åt hästdressyr på hög nivå innan det blev ett tvärt uppbrott och jag började sjunga. Sökte mig till Italien och sjöng i operor. Jag var även påkläderska och statist på operan, studerade också i Italien i fem år och har en fil kand i musikvetenskap och italienska. När jag återvänt till Sverige sjöng jag i en konsert och då sa en präst till mig, "ska du inte bli kantor?" Lite förvånat svarade jag, "nej, jag kan varken spela piano eller orgel". Det gick en tid efter det mötet, kanske ett år, så mötte jag samma präst igen och en diakon, och prästen säger, "ska du inte bli kantor då?" Vid den tiden hade jag lärt mig att spela piano, men inte orgel, och då säger diakonen plötsligt, "Du får låna orgeln här". Efter fyra veckors träning på orgel provspelade jag för antagning till förberedande kantorsutbildning och klarade det. Anställdes som kantor i Enköpings församling den 22 januari 2018.

Vad fick dig att söka tjänsten här? – Egentligen var det så att jag skulle söka en kantorstjänst i närheten av där jag bodde, vilket jag också gjorde, men när jag tittade på annonsen såg jag i den tidningen flera kantorstjänster som var utlysta, och eftersom jag redan hade papperen i ordning tänkte jag att jag kunde skicka till fler samtidigt även om jag inte trodde att jag hade så stor chans att få jobb så nära Stockholm som Enköping, men skickade i alla fall. Jag blev glad och förvånad när jag blev kallad till intervju, men tyvärr skulle jag just det datumet till Assisi. Otroligt nog fick jag en ny intervjutid på Franciskus dödsdag. När jag kom för intervjun parkerade jag vid Vårfrukyrkan och där var det så trevligt med kaffe och smörgås och fullt med folk, så jag kunde fråga efter vägen till Kyrkans Hus. Det kändes så trevligt och allt föll liksom på plats. Jag hann inte ut på E18 igen förrän Erik ringde och sa att jag kunde komma på provspelning. Eftersom jag har väldigt stark koppling till Assisi är jag uppmärksam på klostermiljö, och när jag googlat på boende i Enköping hamnade jag vid Klosterparken. Precis när jag lämnade Assisi var det en nunna som hälsade att hon hoppades att vi fick komma någonstans där vi kunde blomma. När jag sedan anställdes var jag på information för nyanställda och fick hälsningen "hoppas ni kan blomma i er tjänst här." Ja, det känns som rätt plats att blomma.

Intryck hittills: - Underbara människor, fantastisk miljö, öppenhet och medmänsklighet. Man stöttar varandra och alla får blomstra.

Beskriv ditt arbete: - Det är så otroligt roligt och skiftande. Älskar verkligen att spela och sjunga och finnas med i människors speciella stunder. Just det att ena stunden spela Drömmen om Elin och i nästa kyrka spela Mozarts Requiem, musik efter människors önskan. Det är fantastiskt att vara med i den spännvidden att på samma förrättningar spela populärmusik och klassisk musik.

Hur mycket tränar du på orgeln? – Fem timmar om dagen.

Vad har överraskat dig? – Öppenheten, positiviteten, mångfalden, vänligheten och hjälpsamheten.

Bra dag: - När jag får tid och möjligheten att öva så jag känner mig trygg i det jag ska framföra.

Dålig dag: - När det är rörigt och stressigt, och när jag upplever att jag spelat dåligt.

Din styrka: - Envishet och min drivande iver att förbättra mig är min stryka, men också en svaghet. Jag ger inte upp och jag är som en nickedocka, jag studsar upp och har förmågan att komma igen efter svårigheter.

Vad hade du gjort om du inte blivit kantor? – Drivit eget företag inom hälsa och välmående.

Utmaning: - Hitta balans mellan prestation och återhämtning.

Intressen: - Yoga, stickning och att konstruera korsord. Jobbade med att sälja mina korsord en tid. Tycker också att det är roligt att tolka italienska.