Månadens profil - oktober 2017

Clara Lindahl Hall, assistent i församlingsarbetet i Villberga församling, "Barnen är glada när dom kommer hit och då blir jag glad"

Arbetsliv/utbildning: Utbildad mönsterkonstruktör på Tillskärarakademin. Undervisat i mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin i 16 år. Arbetade parallellt på Grillbyskolan med skolslöjd under en period. Tröttnade så småningom på pendlandet och bröt helt med Stockholm och jobbade en tid på Fritids på Grillbyskolan. En nyttig erfarenhet, men upptäckte efter ett tag att man inte hinner andas i det yrket. Arbetar nu som assistent i församlingsarbetet, främst med barnverksamheten sedan mars 2017.

Hur kom det sig att du sökte jobbet i Svenska kyrkan? –Jag ville få mer tid till familjen och mig själv. Jag har känt Sandra Wallin länge och fick höra att den här tjänsten skulle utlysas, och då "hängde jag på låset". Jag hade rätt bra koll på Svenska kyrkans barnverksamhet i Grillby eftersom jag själv gått här med mina barn. Här hinner man prata med barnen, vara en extra vuxen, ibland i glädje och ibland i sorg, men det är ett fantastiskt arbete och jätteroligt att jobba med barn. Ibland kan jag sakna undervisningen i mitt gamla yrke, men å andra sidan sysslar man ju med undervisning här också.

Beskriv ditt arbete: - Vi har nio barngrupper i veckan. Allt från Öppna förskolan upp till 12 år. Det blir en stunds avbrott från fritids för barnen, en inblick i bibeln, fri lek och skapande. Ungdomscafé har vi också två gånger i månaden tillsammans med IK Nordia i Nordiahallen. Det är lite som en ungdomsgård och helt fritt för ungdomarna där dom bakar, spelar spel, sportar och umgås. Kyrkan och Nordia turas om att ansvara för ungdomscaféet. Det är ett bra samarbete.

Trivs du? – Mycket bra. Jag har hittat hem.

Vad är annorlunda mot där du arbetat tidigare? – Att ha tiden, som tidigare har knaprat på mig. Nu finns tid för reflektion, tid för barnen och tid för planering. Och man känner tydligt från arbetsgivaren att det finns en vilja att vi ska må bra. Här känns det också att vi tänker på det i det vardagliga, vi pratar mycket om att vi ska orka och må bra, säger Clara och i bakgrunden hör vi barnkörens oförfalskade ljuva stämmor ljuda genom väggarna till kontoret.

Bra dag: - Jag tycker det är bra här hela tiden. Barnen är glada när dom kommer hit och då blir jag glad. Vi har ju styrda tider, men är fria i vad vi gör och när man är delaktig mår man bra. En bra dag är en glad dag.

Dålig dag: - Det är klart man kan ha en stökig grupp och måste kanske säga till. Det är inte så kul, men händer väldigt sällan. Egentligen är det nog inga dåliga dagar. Bara det att man har gångavstånd till jobbet gör att det blir en bra dag.

Vad får du energi ifrån? – Att skapa. Allt kreativt jag kan komma på, helst med textil. Familj och hund och att vara i skogen ger också energi. Skapandet är så viktigt. Många skulle behöva göra något med händerna.

Vision/ambition: - Har inte riktigt kommit dit än. På kursen Vägen som jag går just nu, tillsammans med flera i pastoratet, fick vi i uppgift att fundera på meningen med vårt jobb. Meningen med mitt jobb är att finnas för de barnen som kanske inte har nån att prata med, att få vara en stödvuxen. Och det jag vill lära dom är att använda sina händer, att alla får chans att lära sig att skapa. Jag skulle gärna ha en skaparverkstad på kvällarna där allt finns och det bara är att komma dit och sätta igång att sy, sticka eller skapa vad som helst. Det tror jag är viktigt att man signalerar att det inte finns några färdiga regler för hur det ska se ut. Skapar man för mycket regler och ramar inom skapandet är det lätt att tappa intresset. Man kan vårda själen på olika sätt.

Din styrka: - Att jag är lugn, tror jag. Kan inte säga kreativ en gång till, säger Clara och skrattar, men jag är positiv, nästan alltid glad.

Vad hade du gjort om du inte jobbat här? - Då hade jag ändå arbetat med människor någonstans.

Vad har överraskat dig? - Jag har inte tillbringat så mycket tid i kyrkans värld förut, men den tro vi delar går så hand i hand med vanliga mänskliga värderingar och att det är så högt i tak och att vi har så roligt.

Du går Vägen, kurs i kristen tro för anställda i Svenska kyrkan. Berätta! – Första gången var vi på kursgården i Undersvik och fick lära oss lite om kyrkohistoria. Sen har vi träffats i regiongrupper tre gånger och fått olika uppgifter, olika teman att samtala om i Luthersk anda. Vi var i Rom nyligen, det var en fantastisk resa och jag slogs verkligen av hur skönt det var att komma hem till våra "enkla" kyrkor efter att ha besökt 15 överdådiga katolska kyrkor. En annan viktig del i Vägen-kursen berättar Clara, är att hon fått chans att lära känna många anställda inom pastoratet som gått kursen samtidigt.