Månadens profil - oktober 2016

Eldon Mentu, volontärarbetare i Tillinge och Södra Åsunda och Sparrsätra-Bred församlingar "Jag älskar att arbeta med barn och ungdomar, få dom att växa och tro på sig själva."

Bakgrund: Kommer från Kapstaden i Sydafrika. Eldon besökte dåvarande Tillinge pastorat i två veckor för några år sedan tillsammans med en grupp från hans lokala kyrka i Kapstaden "The rock" (Church Ablaze Ministries). Även anställda och ungdomar från Tillinge har besökt The Rock i Kapstaden. Ungdomsledaren Julia Nyberg var också volontär i Sydafrika förra hösten. Under sin tid i Sverige bor Eldon hos familjen Nyberg.

Hur är det att vara i Sverige? – Det har varit mycket bra. Bara att kunna cykla var som helst, eller bara att kunna gå utanför sitt hus med sin telefon. Jag gör sällan det i Kapstaden, där jag bor, en cykel eller telefon har för högt värde för att gå runt med och kan försätta en i fara, men förutom det är Kapstaden så vacker och perfekt att semestra i. Här i Sverige får barnen skolmat som är som restaurangmat. I Sydafrika får man bröd med jordnötssmör och sylt till lunch i skolan. Häromveckan var jag med om en liten incident när vi var till mataffären. Vid ingången hörde jag en hög smäll alldeles nära, och jag rusade direkt väldigt fort in i affären. Lotta undrade vad jag gjorde, och jag sa att jag försökte rädda mitt liv eftersom jag trodde det var ett rån eller något liknande, men det var bara ett oljud.

Hur länge ska du stanna i Sverige? – Jag kom hit den 21 augusti och kommer att stanna till den 16 november. Jag skulle verkligen vilja stanna längre, men jag har min mamma hemma, så jag måste åka hem och jobba och hjälpa henne. Jag är hennes enda barn. Men min vision är att stanna längre och vi håller på och undersöker möjligheten och vad som krävs för att stanna och vara volontär i Svenska kyrkan tre månader till, men det är inte så lätt och det känns viktigt att alla papper i så fall är i ordning och att jag har giltig försäkring och så.

Hur kommer det sig att du är i Tillinge och Enköping? – Jag är här för att arbeta med barn och ungdomar, men det är nästan inga unga människor i kyrkan. Jag ville så gärna komma hit och försöka vinna unga människor till kyrkan. Jag var här i två veckor för några år sedan, och ville så gärna komma tillbaka. Jag älskar att arbeta med barn och ungdomar, få dom att växa och tro på sig själva. De äldre kommer ju så småningom att dö ut och då kommer ingen att vara i kyrkan. Det är så viktigt att få barn och ungdomar till kyrkan. I slutet av dagen är det en mission att visa unga att kyrkan inte är vad de tror.

Vad får du göra när du är här? – Mycket, jag älskar att vara i kyrkan med barnen, miniorerna. Varannan tisdag är jag med konfirmanderna. Det är fantastiskt, och jag får bra feedback från dom. Jag var också med konfirmandteamet i skolan i augusti och besökte skolorna och pratade om konfirmation och jag tror att jag gjorde ett bra jobb då med rekryteringen. På söndagar sjunger jag i kyrkan. Jag sjunger också i en kör på måndagar, Body & Soul. Svenska kyrkan har varit så väldigt bra. Jag kan inte uttrycka den tacksamhet och lycka jag känner för kyrkan och Lotta och hennes familj, som låter mig arbeta som volontär och bo i deras hem. Jag är så tacksam.

Vad har du lärt dig genom att vara i Sverige? – Att världen är så stor och att svenskar dricker mycket kaffe. Man måste vidga sitt sinne, utforska. Vi gör bra ifrån oss i kyrkan. Jag känner mig så hedrad. Jag vill arbeta så att svenskarna ser att kyrkan består av så mycket mer. Och i Sydafrika ska vi ha kyrkkaffe när jag kommer hem. En annan skillnad är att allt är så planerat i Sverige. Det är bra. I min kyrka i Sydafrika improviserar vi mycket. Jag märkte också när jag åkte buss att människor inte sitter nära varandra eller bredvid varandra, dom sitter en och en. Det är intressant. I Sydafrika bryr sig inte människor om de sitter bredvid varandra även om de inte känner varandra.

Vad har du för framtidsplaner? – Min starkaste önskan är att arbeta med unga människor, oavsett om det är i kyrkan eller inte. I Sverige är den stora utmaningen att kämpa mot önskan att ständigt vilja spela på telefonerna. Jag hoppas jag vinner den striden, och får barn och ungdomar att vara del av alla de fantastiska saker som vi gör i kyrkan.

Vad är din styrka? – Jag kan göra vad som helst framför 1000 människor. Jag kom till den här jorden ensam och jag är inte blyg. Jag är inte rädd för att prata inför folk. Jag har haft mycket sångtid och brytningstid i mitt liv.

Vad är det konstigaste du upplevt i Sverige hittills? – Det faktum att när jag besöker skolan har alla olika kläder. Det skulle aldrig hända i Sydafrika. Där har alla skoluniformer.

Vad tror du att Svenska kyrkan kan lära av dig? – Att acceptera varje utmaning rakt på. Just nu vinner Svenska kyrkan på alla plan, men de behöver få fler unga människor till kyrkan.