Månadens profil - november 2017

Mikael Arnqvist, arbetsledande komminister Villberga församling ”Den största utmaningen är att vi landar tillsammans, jag, pastoratet, församlingen – på alla fyra som en katt.”

Arbetsliv/utbildning: - Jobbat med allt från kanotuthyrning till människovårdande, med utvecklingsstörda, teater, pluggat humanistiskt med musikinriktning. Jag har två prästutbildningar, en på EFS högskola och därefter den vanliga svenskyrkliga prästutbildningen på Uppsala universitet och PIUS. Totalt har jag läst till präst i 8 år, inkluderat ett år i England där jag läste engelska för personer som ska ha det som arbetsspråk. Det var mitt bästa år och mitt värsta år av olika anledningar. Jag var färdigutbildad 2002, men det tog 13 år från det jag började min första utbildning till det jag blev prästvigd 2002. Under de 13 åren hann jag med bl a att arbeta som predikant i Jämtland och på Noaks Ark i Stockholm, RFSL, samt som grupphandledare för arbetslösa och lite annat som fortsatte forma mig som människa. Har sedan arbetat inom Norrköpings kyrkliga samfällighet, och sedan i Norra Hagunda församling som komminister och kyrkoherde. Sedan 1 augusti anställd som arbetsledande komminister i Enköpings pastorat, Villberga församling.

Vad lockade dig att söka jobbet här? – Jag kände att jag behövde göra något nytt. Jag hade träffat Anders Grape och sen hade jag hört talas om Enköping och kände att det var ett spännande pastorat, lite samma struktur, lika arbetslag, som jag arbetat med som präst tidigare, men nu med en ny spännande mellanstruktur. Jag kunde också tänka mig att arbeta mer pastoralt utifrån min nya yrkesroll. Det är ovant att inte ha ett kansli i samma hus, förut hade jag kamrer och alla på samma plan i samma hus, men det går bra det här också. Sen kändes det också väldigt spännande med en ledningsgrupp. Det är faktiskt unikt. Ofta är det en kyrkoherde som är ganska ensam och som pratar med envar av de arbetsledande komministrarna, men här har vi återkommande samtal tillsammans varannan vecka där vi kan diskutera och vädra väldigt mycket och har stödet av varandra. Ledningsgruppen är jättebra.

Intryck hittills? – Alltså, trivs som fisken i vattnet. Bra församling, bra arbetslag, fina kyrkor, härlig natur, omgivning. Det är jättespännande att se vart vi är på väg som pastorat och församling. Jag trivs med vår församling och med hela pastoratet.

Beskriv ditt arbete: - Samordnare för den pastorala verksamheten i Villberga församling, men också Villberga i det stora hela. Vi är väldigt inkopplade i det stora hela i pastoratet, men har också vår lilla värld där ute i församlingen som vi måsta värna. Just nu saknas ju en präst i församlingen, så i helgen har jag varit på stan i Enköping, som den extraprästen och arbetat med storkonfahelgen för alla konfirmander i pastoratet. Fantastisk upplevelse!

Bra dag: - En lugn och harmonisk start med många möten med olika konstellationer och därefter en stund med tid för mig själv på expeditionen där jag får chans att jobba administrativt och reflektera.

Dålig dag: - En stressig dag med många konstellationer utan "möte", alltså där man möts och når fram.

Hur förbereder du predikan? – Jag läser texterna, tar reda på vad den betyder för mig och vad som händer med mig. Jag tar en bild, berättelse eller tolkningsförståelse, och punktar upp det jag vill ta upp i huvudet, sen memorerar jag allt under veckan. Ibland kommer jag till kyrkan och känner att den memorerade predikan inte alls funkar. Då får jag snabbt möblera om i huvudet.

Var får du energi ifrån? – Sanna möten, mina vänner, musik, foto/film, resa, matlagning.

Vision: - Att alla ska känna sig välkomna.

Ambition: - Att jag ska våga vara sann.

Din styrka: - Att jag är en pratande observatör. Många säger att jag är väldigt verbal, men jag ser människor, observerar mer än man kanske kan tro.

Vad hade du gjort om du inte blivit präst? – Då hade jag blivit skådespelare eller guide och nu är jag allt i ett. Liturgin är som ett gudomligt spel.

Vad har överraskat dig? – Att det är en sån oerhörd öppenhet i Enköpings pastorat.

Utmaning: - Den största utmaningen är att vi landar tillsammans, jag, pastoratet, församlingen – på alla fyra som en katt.