Månadens profil - mars 2020

Linnea Hannebo, kyrkogårdsarbetare i Enköpings pastorat, ”Det fantastiska arbetet får man aldrig se om man inte är med, …”

Arbetsliv/utbildning: Sommarjobb i diariet på finansinspektionen under sommarjobbsåren, därefter ekonomistudier på SLU inom miljöekonomi. Jobbade extra med bokföring under studietiden, men kände att det inte var så roligt. Har alltid varit intresserad av trädgård och tog beslutet ganska snabbt att läsa YH-utbildning och blev klar trädgårdsmästare hösten 2018. Först arbetade jag på plantskola i Märsta, men sökte säsongstjänst redan på våren 2019 i Enköpings pastorat och fick det. Sedan sommaren 2019 har jag fast anställning.

Hur kommer det sig att du sökte jobb som kyrkogårdsarbetare? – När jag jobbade i Märsta på plantskolan kände jag ingen där och ville hem till Enköping. Hade en studiekompis som jobbat på en kyrkogård i södra Stockholm och under hela utbildningen pratade hon om hur fantastiskt det var att jobba på en kyrkogård. Det fick mig att söka.
Hur tycker du att det är jobba här? - Jag tycker att det är väldigt bra, väldigt bra stämning, härligt gäng och bra arbetsmiljö. Man jobbar på ett säkert sätt och väldigt aktivt med arbetsmiljöfrågor och behöver inte oroa sig för att ta upp saker. Det är roligt att göra fint på ett ställe som kyrkogården, man får verkligen något tillbaka, inom sig och i kontakt med besökare.
Beskriv ditt arbete: - Under säsong är det gräsklippning, trimning, sköta sommarblommor och klippa häck. Har ju inte hunnit med riktigt en hel vintersäsong ännu, men vädret den här vintern har gett lite möjligheter att göra andra uppgifter än att skotta snö. Vi har målat grindar, lagat containrar och textat gravstenar. Det har varit jätteroligt att jobba med gravstenarna. Trodde inte det var min grej, det här med att texta och måla rakt, men det är verkligen en upplevelse. Man får in en sten som är full av mossa, tvättar och sakta kommer stenens färg fram och så småningom framträder bokstäverna. Det är jättehärligt. Ibland kommer det in nybeställda, men ibland är det kulturminnesmärkta stenar från 1800-talet, där vi tvättar och fyller i text. Då pratar vi och funderar medan vi jobbar, som till exempel en sten med ett par med en son som bara var fem månader när han gick bort, och sen en flicka med ett annat efternamn som förmodligen var en dotter som gift sig, men sen delar samma grav. Man kan få fram en hel familjehistoria genom att titta på en sten.
Bra dag: - När vi jobbar alla tillsammans, när vi gör något större jobb. Dels är det roligt att arbeta tillsammans, men när man är många går det också undan.
Dålig dag: - Hm, det är svårare. När det inte blir flyt, och man kanske måste åka till en kyrkogård och göra lite och sen bli avbruten och åka nån annanstans och göra lite mer.
Vad får du energi ifrån? – Mina kollegor, att vi har roligt på jobbet. Jag har mina saker som ska bli gjorda, och vi diskuterar, pusslar och planerar ihop. Vi pratar lite och planerar varje dag, men på onsdagar har vi driftmöte om vad som hänt och vad vi behöver göra.
Vision: – Jag skulle vilja ha mycket fler perennplanteringar. Vi har ju såna så gravrättsinnehavare kan plantera, men det vore både hållbart och roligt om vi hade mycket mer.
Din styrka: - Jag är bra på att lyssna, och ta in olika info från olika människor.
Vad hade du gjort om du inte jobbat på kyrkogård: - Då hade jag nog arbetat med ekonomi igen.
Vad har överraskat dig?
- Mycket av begravningsverksamheten har överraskat mig, gravar, urnnedsättning, hur många rutiner det är som funkar, och det får ju inte bli fel. Det fantastiska arbetet får man aldrig se om man inte är med, och olika gravskick och olika religioner, olika religiösa uttryck.
En insikt: - Har verkligen fått insikten att folk är olika och sörjer olika. Vi är ju oftast inte med på begravning, men gräver igen vid urnsättning, och det är olika varje gång hur människor är ledsna och reagerar.
Utmaning: -En utmaning är ju att lära sig så mycket. Det har varit mycket nytt hela året.