Månadens profil - mars 2019

Ulrica Sjöström, kantor i Veckholm och Boglösa församlingar, "Resultatet är större än summan av individerna"

Utbildning/arbetsliv: Studerade först till ämneslärare i svenska, engelska och historia på 80-talet och arbetade i några år som lärare. Kantorsutbildning 1991-93 på Sjöviks folkhögskola och arbetade som kantor i Sävja kyrka, Uppsala, under 15 år (två av dem i Bryssel 2000-2002). Trädgårdsmästarutbildning i Säbyholm. Arbetade efter trädgårdsmästarutbildningen som trädgårdsmästare på Blomsterlandet. "Fantastiskt att göra något helt annat", säger Ulrica. Därefter blev det åter jobb som kantor, men då i Vattholma. Började arbeta som kantor i Enköpings pastorat i juni 2018.

Vad fick dig att söka tjänsten här? – Läget och att det var lagom stort. Jag ville flytta och komma ut på landet. Det kändes också väldigt bra på intervjun. Det blev jättebra, flyttade från Uppsala och växtzon 4 och är nu på cykelavstånd till jobbet och i växtzon 2.

Intryck hittills? – Alldeles utmärkt. Nu är vi fulltaliga, sex stycken i arbetslaget och lite fart i huset och mycket positiv energi. Vi ses mycket och det är enkelt att ta snabba frågor. Vi har det bra i arbetslaget. Har inte hunnit lära känna alla i pastoratet, men vid pastoratshögmässan i höstas var det väldigt trevligt att samarbeta med några av musikerna. Musikermötena som vi har två gånger per termin är jättebra också. Min största utmaning i kyrkorna är väl att det är sex olika orglar. När man sätter ner högerfoten i ett visst läge är man van att samma ton kommer ut oavsett vilken orgel man spelar på, men fyra av orglarna har bihangspedaler med olika antal taster (pedaler) och dessutom olika bredd på dem, så man får se sig för! Det är en ren motorisk utmaning, men jag är ingen orgelnörd, så det är ingen fara. Jag ser bara till att öva lite före i de olika kyrkorna, så jag hittar med fötterna. Det är en jättetrevlig kyrkokör, enormt lojal, även fast de haft många olika ledare genom åren. Vi planerar just nu en Vårsoaré och eftermiddagsté tillsammans. Barnkören består av 11 barn i förskoleklass och årskurs 1, de är jättepigga och glada. Hade en äldre barnkör förut, men istället erbjuder vi nu pianolektioner, så jag har tre pianoelever i veckan utöver körerna.

Beskriv ditt arbete: - Jag spelar i gudstjänst, ansvarar för att planera och bemanna lunchmusiken och sommarmusiken. Jag är med på lite allt möjligt, t ex sätter jag ihop ett melodikryss till församlingens födelsedagskalas, spelar ibland på lunchmusiken och någon gång på Tacolov. Vid dop, vigsel och begravning spelar jag. Det är givande att spela på förrättningar när man får kontakt med familjer, och jag har upptäckt att det finns så många bra sångare i bygden.

Vad har överraskat dig? - Kanske att det gått så lätt att komma in i gänget, i arbetslaget. Kände mig oerhört välkommen. Ja, det har överraskat mig att det känts så enkelt.

Bra dag: - När jag känner att jag gjort någon annan glad. Kördagarna är bra, när jag träffar barnen, det ger energi, även om de bråkar ibland också. Alla körer ger energi. I går var en bra dag när jag blev klar med bokningen av sommarmusikprogrammen. Bra dagar är också när jag till exempel spelat på begravningar och anhöriga är nöjda med musiken, då blir jag glad.

Dålig dag: - De där dagarna när man tycker att man inte får något gjort eller när man planerat dåligt. Barnkören kan till exempel vara svår att reda ut när man planerat dåligt.

Ambition/vision: - Kören är den stora grejen i mitt musikliv. Min ambition och vision är att man ska förstå magin i att sjunga tillsammans. Individen är viktig, men det gemensamma är större. Resultatet blir större än summan av individerna. Det är alltid min vision att alla oavsett ålder ska få vara med om det och att budskapet ska nå fram – att kören övat så pass – att energin når ut.

Din styrka? – Min rutin, att jag jobbat länge. Jag är energisk och jobbar hårt. Jag har mycket arbetsvilja, men är ganska cool och blir inte stressad så lätt.

Vad hade du gjort om du inte blivit kantor? - Jag hade nog kunnat vara kvar som lärare, kanske som svenskalärare och lärare för trädgårdsmästare på någon trädgårdsutbildning. Jag trivs bra som lärare eller som körledare i grupp.

Utmaning: - Du menar förutom orglarna? Jag tycker alltid att barnkörer är en utmaning. Det finns så många aktiviteter som lockar för barn idag. Men vi har en bra grupp på elva barn och det konkurrerar inte med idrottsaktiviteter eftersom vi hämtar barnen direkt från skolan. Hela kyrkans utmaning är att människor vill komma och vara med oss, utan obefogad respekt, men visshet om att vi kan vår sak både i glädje, sång och sorg. Kyrkor och församlingshem ska vara varma så att det inte krävs mycket för att komma hit.

Var får du energi ifrån? - Körerna, hunden, mitt hem, skogen, naturen, växtkraft och arbetskamrater. Det jag längtar efter är att sjunga i kör själv. Det har betydelse för mig att sitta på andra sidan.