Månadens profil - mars 2017

Marianne Ehlén, kyrkogårdsarbetare i tekniska gruppen även kallad "Stenmursteamet". "Det är ett fantastiskt arv som vi får arbeta med."

Utbildning/arbetsliv: - Har använt mig av utbildningsmetoden Learning by doing. Haft ett antal egna företag, men det är nog maskinuthyrningsföretaget som satt mest prägel på mig och där föddes maskinintresset. Det har etsat sig kvar i själen. Har även haft ett företag där vi satte upp busshållplatser i hela Stockholm och i det arbetet uppfann jag markexpanderfästanordning även kallad M16. Tog dock aldrig patent på den, men den lever vidare. En period var jag också parkeringsvakt och det var då jag träffade min nuvarande man, när jag höll på att lappa hans bil. Flyttade till Enköping när vi hade lastbilsåkeri, och fick tre barn. Jobbade mest med företagets papper, men sedan klev jag ut och körde hjullastare och tog sedan lastbilskörkort med allt vad det innebär. Därefter bejakade jag min kvinnliga sida och startade ett scrapbook-företag, men avslutade det företaget och tog en paus och var hemma med barnen i två år eftersom situationen krävde det. Efter det fick jag jobb som snabbköpskassörska i Fjärdhundra, arbetade där ett år, innan jag började som säsongare på kyrkogård. Jag fick en sån häftig kick av själva kyrkogårdsarbetet och den fantastiska arbetsmiljön vi vistas i varje dag.

Hur kom det sig att du började jobba i stenmursteamet? – Dels beror det på att jag har maskinkunskaper sedan tidigare och även arbetat med en variant av markanläggning och tänkte "jag är ju inte dummare än att jag kan lära mig detta" och inte rädd för att ta i, vi har ju maskiner som gör det tyngsta arbetet. Det är ett så fascinerande jobb. Det är ett fantastiskt arv som vi får arbeta med. Det här andra året är roligare, dels har vi ju mer kunskap och blivit mer säkra i stenmursbygget. Vi har även fått nytt kommunikationssystem i våra hjälmar med hörlurar. Det spar både tid och är en viktig säkerhetsaspekt, vilket också gör jobbet mer smidigt. Nu är det bara några veckor kvar av detta stenmursarbete innan säsongen sätter igång med annat jobb som vi i tekniska gruppen arbetar med.

Beskriv ditt arbete: - Under säsong(vår, sommar) är det mest arbete med arbetsordrar såsom allt kring gravstenar, säkra gravstenar, destruera gravstenar (kross), gräva jordgravar och igenläggning och även hjälpa de som arbetar med drift om det behövs. På vintersäsongen är det snöröjning, jordgravar och stenmursarbete.

Vad är roligast? – Helt klart stenmursarbetet. Det vore en dröm att få jobba även under vår och sommar med stenmurarna, men å andra sidan uppskattar jag även den stora variationen vi har inom tekniska gruppens arbetsområde, så egentligen är nog allting lika kul när jag tänker efter. Jag tycker om alla mina arbetskamrater, vi har bra verktyg och helhetssyn på en fantastisk arbetsplats. Känner mig lyckligt lottad. Visst har jag haft bra jobb tidigare, men inget som det här där man aldrig känner motstånd att kliva upp på morgonen. Jag tycker att vi har en bra arbetsledning. Det är härligt att veta att de är här för oss, inte för egen sak.

Vad är du mest stolt över? – Stenmurarna faktiskt och att de kommer att bestå framöver, att få va med i historien är så himla kul.

Vad har överraskat dig? – Att även om man är tjej, eller tjej och tjej, tant, så passar man in i tekniska gruppen. Många kanske tycker att det låter som ett manligt uppdrag, men allt beror ju på vad man gillar att jobba med.

Vad får du energi ifrån? – Bland annat jobbet, men också att jag bor bra och har en fantastisk familj.

Vision/ambition: - Jag hoppas innerligt att det blir fortsättning med stenmursarbetet och att det kanske blir en stenmursutbildning framöver.

Din styrka: - Har hört lite att folk tycker att jag är glad och positiv och tycker om att jobba. Jag försöker vara lösningsfokuserad, men det är svårt att vara något annat i den här miljön.

Vad hade du gjort om inte byggt stenmur? – Jag hade nog hållit på med svetsning. Det är en kunskap som jag vill ha. Kanske blir det min pensionärskarriär.

Den 15 feb var du och P-O med i Radio Uppland. Hur kom det sig? – Jag ringde in på "Hitta hiten". Jag hörde en snutt på radion. Wow, tänkte jag, och blev lite nostalgisk och mindes min tid som aerobicinstruktör och kom på vad låten hette och ringde in och sa mitt namn. Sen ringer det strax före sju från radiokanalen och säger att jag är deras vinnare. Då frågade de också vad jag skulle göra idag, och jag berättade att vi var på väg ut till våra stenmurar. Sen ringde dom tillbaka senare och berättade att de blev lite intresserade och ville komma ut och göra reportage. Och så blev det. Tyvärr var Roy och Lovisa sjuka då, så det blev P-O och jag som blev intervjuade med en puls på 180, men det var kul.