Månadens profil - maj 2020

Rakel Holm, kantor i Tillinge och Södra Åsunda och Sparrsätra-Bred församlingar, "En del gedigna orglar att lära känna i lugn och ro"

Utbildning/arbetsliv: - Sköndals kantorutbildning, ett par år på organistutbildningen i Malmö, samt kandidatexamen på Sköndal i kyrkomusik. Jag har arbetat i Skåne, och lite i Norge, när barnen var små, sedan landade vi i Sollentuna för
16 år sedan. Här har jag fått bekanta mig med Betlehemskyrkan och Bro församling, där jag fick förmånen att samarbeta med Kerstin Stålbrand och Cecilia Granmo i tre år. Nu senast har jag varit i Upplands-Väsby i 8 år. Sedan 16 mars anställd som kantor i Tillinge och Södra Åsunda och Sparrsätra-Bred församlingar, men är föräldraledig på 50% till och med 1 juli, därefter heltid.

Vad fick dig att söka tjänsten i Tillinge? - Jag hade behov av att byta jobb, men lagt ner det, och plötsligt ringde Cicci(Cecilia Granmo) och undrade om jag ville söka denna tjänsten. Allt föll på plats!

Intryck hittills? – Jag stortrivs. Det är ju väldigt annorlunda i coronatider. Det är underbart att få lära känna närmaste arbetslaget i lugn och ro. Sedan ser jag även fram emot att få bekanta mig med övriga personalen i Enköpings pastorat!

Beskriv ditt arbete: - Redan första veckan välkomnades jag i en gudstjänst, där jag fick träffa en del av församlingen. Jag fick även musicera med delar av kyrkokören och solister i församlingen. Sedan blev alla gudstjänster inställda. Men jag har fått spela på begravningar.
- Hittills handlar det annars om att lära känna kollegor och göra mig hemmastadd i notarkivet. Jag har också träffat barnkörerna, filmats och arbetat med öppen kyrka. Sen är det ju en del gedigna orglar att lära känna i lugn och ro. De är speciella, fina gamla orglar. Jag har hunnit spela i alla kyrkor, men i Bred var den helt i olag, så dit måste jag tillbaka och prova igen. Där har det varit bland annat en ton som hänger sig och jag har fått instruktion hur man ska göra med den, men nu verkar det som felet är åtgärdat, när man upptäckte att det var ett fat med råttgift som stod i vägen för en ton.

Vad har överraskat dig? – Det jag sett, värmen i församlingen, de som jobbat länge och verkligen trivs, det är fascinerande och känns äkta. Bredden och den höga kompetensen på arbetet i en så liten ort som Hummelsta, har också glatt mig, stora konfirmationsgrupper och barngrupper. Jag är också otroligt imponerad av mailen från Anders, att han håller i det under en så lång tid. Jag tror att det bär och gör väldig skillnad för många. Jag ser framemot samarbete med musiker i hela pastoratet och att göra samverkansprojekt med både vuxenkör och barnkörer.

Bra dag och dålig dag? – Jag är fortfarande i smekmånaden.

Vad hade du gjort om du inte blivit kantor? – Sjuksköterska eller förskolelärare.
Rakels intresse för musik fick växa, då hennes mamma gjorde sitt bästa för att ge sina egna barn chansen till musikutbildning. Själv växte modern upp som finskt krigsbarn i Sverige och fick inte chansen att utveckla den musikaliska sidan. (Hennes mamma gav henne även möjligheten att få bekanta sig med ett finskt instrument, kantele, som man kan se Rakel spela på
www.svenskakyrkan.se/enkoping/inre-samling)
Utmaning? – Utmaningen nu är ju om corona fortsätter. Att hitta alternativ. Carina som vikarierar för mig, har varit kreativ och leder kören över nätet med hjälp av ScorX, som Sensus erbjuder via zoom. Nu övar dom för Livets pärlor, som utgår ifrån Frälsarkransen med Ted Gärdestads låtar. Detta hoppas vi få framföra som en stor manifest, när vi får mötas igen!
Var får du energi ifrån? - Nu får jag energi från att jag bor i en stuga i skogen i Dalarna med min man och mitt lilla barn när jag är ledig, och av mina fina kollegor när jag är på jobbet.