Månadens profil - maj 2019

Johan Sundbäck, vikarierande vaktmästare Enköpings församling ”Det är härligt när man är trött fysiskt och upplyft mentalt när man kommer hem.”

Utbildning/arbetsliv: Läser teologi på Uppsala universitet för att bli präst någon gång i framtiden – har 3 ½ år kvar. Sommarguide i Vårfrukyrkan fem somrar och volontär på SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) i Wien under ett år. Hoppat in och vikarierat som vaktmästare i Vårfrukyrkan från och till, men förra sommaren jobbade jag fullt ut som vaktmästare och har varit vikarie sedan 1 september och framtill sista augusti i år. Har i april blivit invald som vice ordförande i Svenska kyrkans ungas distriktsstyrelse, och varit engagerad i tio år.

Beskriv ditt arbete: - Dels förbereda alla förrättningar, såsom gudstjänst, vigsel, dop och begravning. Vid dop till exempel ställa fram dopfunten och vid gudstjänst sätta upp psalmsiffror, det är väldigt mycket arbete bakom kulisserna i förarbete och efterarbete, och att ljud ska fungera med mera. Är jag inte i kyrkan kanske det handlar om att jag fixar med posten, lite småfix här och där helt enkelt, och också har lite översyn över vad som kan behöva göras. Det är mycket samarbete med musiker, präst och entreprenör – verkligen ett lagarbete, den vetskapen och vetskapen om allt som görs bakom kulisserna kommer jag att ha stor glädje av när jag blir präst. Jag uppskattar mer och mer när man tackar vaktmästare, när man blir uppmärksammad för det som görs i bakgrunden.

Bra dag: - När allt flyter på, allt har gått som det ska och man är nöjd med dagen. Det är härligt när man är trött fysiskt och upplyft mentalt när man kommer hem.

Dålig dag: - När allt går helt fel. När det börjar fel, och man grämer sig och så fortsätter det att gå fel, som att det går "troll i" i hela dagen. Ofta kan det handla om smågrejer, som kanske ingen ser, men man blir arg på sig själv. Det lugnar sig väl lite med erfarenheten, och det börjar bli så att jag kan skratta åt det när jag får distans, som t ex när jag satte psalmsiffrorna så man fick läsa dom nerifrån och upp. Det blev ju lite lustigt, även om det inte var meningen.

Vad har överraskat dig? – Det har nog överraskat mig att det är så mycket arbete med förberedelser och efterarbete. Som liten (präst-och diakonson) förstod man inte hur mycket arbete det egentligen var i kyrkan.

Ambition/vision: - I framtiden vill jag bli en så bra präst som jag kan bli i att möta människor när det är som roligast och tuffast. Det är därför jag valt prästyrket, för att jag har vetat att jag vill jobba med människor, där man blir insläppt precis mitt i livet. Det känns stort och fint. Har också ambitionen att arbeta utomlands, men det är mycket som ska falla på plats först.

Din styrka: - Trygg och stabil, folk vänder sig till mig för att dom kan lita på mig. Jag vill se mig som människokännare och jag tror att jag är det.

Vad hade du gjort om du inte läst till präst eller jobbat som vaktmästare? - Lärare skulle jag nog ha blivit.

Utmaning: Till en början var volontärarbetet i Wien en utmaning, att bo i ett främmande land och stad och utan skyddsnät, framförallt för att vi är väldigt nära i familjen. Jag har nog aldrig varit så nervös som när jag flög ner till Wien och tänkte att jag skulle vara borta ett helt år. Men som en anställd sa, blev det bättre, "Du kom som en rädd liten tonåring och åkte iväg som en ung man."

Var får du energi ifrån? – Från en bra dag på jobbet, där jag jobbat mig trött fysiskt och har ett leende på läpparna när jag kommer hem, när det känns i kroppen att det varit bra, då får jag energi. Jag får också energi från Svenska kyrkans unga och med dess intensiva distriktshelger där man är så engagerad tillsammans och känner kraften att man vill åt samma håll. Mest kraft får jag nog hos mormor och morfar i norr, i deras sommarstuga i den fantastiska naturen, tystnaden och fisket. När jag laddade upp för antagningskonferensen i Luleå stift 2017 var jag hos mormor och morfar och laddade energi på hundpromenader.