Månadens profil - juni 2018

Kristofer Stange, trädvårdsarbetare på kyrkogård, ingår i trädgruppen ”Jag blir klokare med åldern. Det är en förtröstan.”

Arbetsliv/utbildning: När jag var 19 år gick jag en ljudteknikerutbildning på en folkhögskola i Haparanda, därefter en tvåårig utbildning till grafisk formgivare och webbdesigner på Jensen. Haft egen reklambyrå i Sollentuna i 15 år, men kände att jag behövde göra en rejäl förändring i livet och omskolade mig till trädgårdsmästare på YH(yrkeshögskolan) i Enköping och blev klar i december 2016.

Arbetade en säsong på Botaniska trädgården i Uppsala och i november 2017 började jobba med trädvårdsgruppen på kyrkogårdsförvaltningen i Enköping.

I samband med uppstart av reklambyrå skrev Kristofer också filmmusik och hann få med sin egen filmmusik i filmen "Miffo" innan arbetet med reklambyrån blev för omfattande. Googlar man Kristofer hittar man honom som låtskrivare även till ett bidrag i Melodifestivalen 2006 med låten "Kuddkrig. Hann också med att tacka nej till flera regissörer, vilket han ångrar lite idag, men tillägger att det inte är försent att ta omtag.

Vad lockade dig att söka jobbet som trädvårdsarbetare? – Jag gillar ju träd, men när jag började plugga hade jag ingen aning om vilken inriktning jag sedan skulle välja, men träd är intressanta och det är ett väldigt stort område. Trädgårdsarbete är ofta mer säsongsbetonat, men träd jobbar man med året om. Jag tycker om träd och har alltid gillat att vara ute i skogen. Nu har jag fått en bra utbildning och det är utvecklande att få jobba i trädvårdsgruppen där jag lär mig mycket av mina kollegor. Sen har vi ju också fått en hel del internutbildningar såsom skylift, bomlift och lastmaskin. Jag ska även gå en arboristutbildning. Det är viktigt eftersom det ibland kan vara komplicerat med trädarbete som kräver svåra arbetsställningar.

Intryck hittills: - Det är flera delar, det är en bra organisation, det finns resurser. Säkerhetstänk och arbetsmiljö är verkligen i fokus och det finns förståelse för att arbetet ska göras på ett säkert sätt. Sen är det ju alltid olika människor på en arbetsplats och nu när säsongarna har kommit och senare skolungdom är det verkligen kul med alla olika personer man får lära känna.

Beskriv ditt arbete: - I princip hela tiden arbetar vi med träd. Vi har en trädvårdsplan som vi utgår ifrån och utför det som behöver göras såsom beskärning, ibland avverkning och även nyplantering. Vi åker också runt och gör översyn och besiktigar träd. Det är tanken, men om en är borta får man hoppa in och göra annat, eftersom man alltid ska vara två när man arbetar med träd. Ibland har jag fått hoppa in och tänka till om planteringar och även planterat perenner och buskar. Det är också roligt. Älskar perenner, det finns så otroligt många fina sorter.

Vad är annorlunda från att jobba på reklambyrå? – Det är helt annorlunda, en helt annorlunda värld. Men det jag gör nu är stimulerande och jag tycker att jag lär mig nya saker hela tiden och det är viktigt, att utvecklas. När man har varit egen företagare har man varit tvungen att lösa allt själv. Nu är jag en del av en organisation, där alla har sina roller och det är skönt, men även om jag inte har ett helhetsansvar nu så kan jag ändå se att det finns utvecklingsmöjligheter på kyrkogårdarna och det känns roligt.

Bra dag: - När man känner att man är pigg, fokuserad och har kul tillsammans. Det är viktigt att få skratta. Humor är verkligen en medicin.

Dålig dag? – När man planerat något och så strular det och påverkar andra. När man inte får gjort det man föresatt sig, helt enkelt.

Var får du energi ifrån? – Älskar ju musik, lyssnar mycket och spelar en hel del. Älskar också trädgårdsarbete och att få vara ute. Jag har också tränat mycket på gym i perioder och när jag får in den rutinen ger det mycket i fråga om lugn och avslappning.

Din styrka? – Jag blir klokare med åldern. Det är en förtröstan. Jag kan nog också vara duktig på att hantera sociala relationer när det krävs, lite som att jag går in i en roll. Jag är nog också kreativ och konstnärlig.

Ambition: - Jag känner att det finns möjligheter att förbättra kyrkogårdarna och det känns roligt, sen är det ju hårt styrt bland annat av Länsstyrelsen, men det finns ändå mycket som ska och kan göras i fråga om att förbättra med nya träd och planteringar, ja det finns många roliga saker framöver. Jag vill lära mig jättemycket mer om växter och ser fram emot flera kurser framöver.

Vad hade du gjort om du inte läst till trädgårdsmästare? -Jag hade kanske fortsatt med formgivning, men jag hade inte fortsatt att driva eget.