Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74522 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Månadens profil - juni

Guider i Vårfrukyrkan sommaren 2016 Matilda Aminder, 22 år och Mia Samuelsson, 23 år

Utbildning: Matilda läser ämneslärarprogrammet i Uppsala med inriktning svenskalärare gymnasiet och Mia är arkeologistuderande i Uppsala.
Hur kommer det sig att ni började som guider i Vårfrukyrkan? – Kanske beror det lite på min familj och att jag haft syskon som guidat och mamma som arbetar i Svenska kyrkan, säger Mia, men också för att jag älskar historia och Enköpings historia. Erik Berger är också min konfirmationspräst och det kanske spelar in att man känner sig trygg och känner igen. Jag jobbar nu mitt tredje år som guide.

- Jag kom in som guide tack vare Mia, säger Matilda. Tidigare har jag arbetat på omvårdnadsboende. Men när Mia tipsade mig, tänkte jag att det kunde vara kul att göra något annorlunda, och jag har blivit guidad av henne tidigare år, men också hängt mycket i kyrkan, dels som "ängel", men dels eftersom jag är kompis med Mia. Idag är min första dag som guide.

Beskriv arbetet som guide? – När det kommer turister eller andra som är intresserade av kyrkan, staden eller historia finns vi som en fast punkt att fråga. Ibland frågar de om kyrkan, men ibland kan det bli så att man bara pratar om livet, säger Mia. Ibland hjälper vi vaktmästarna att lyfta stolar, men oftast får vi berätta om vår fina kyrka eller bara finnas till hands. Man lär sig också hela tiden nytt, det finns till exempel så mycket symbolik, och ibland kommer det besökare som kan mycket mer än vi kan i vissa områden, t ex kom det en besökare en gång som kunde allt om dopfuntar. Min allra första guidning fick jag guida åtta Mariadöttrar och det var nervöst, men jag lärde mig jättemycket om alla Mariasymboler, berättar Mia.

Vad har ni för styrkor som guider? - Det är viktigt att ha lätt för att prata med människor, men också känna in eftersom en del vill ha det lugnt i kyrkan och inte prata, konstaterar både Mia och Matilda.

- Lätt att prata, se folk och självklart ett historiskt intresse, tillägger Matilda.

Vad är roligast? – Jag älskar när det blir speciella möten och fina samtal. Men också när man får vara med om dop, begravning och vigsel - livsavgörande händelser, som blir del av vår arbetsvardag, säger Matilda.

- Ibland kan det också bli väldigt överraskande som förra året när det först kom en grupp på 30 SFI-elever och strax därefter 30 elever till. Det var en utmaning, men roligt. I år har de bokat guidning, så då är man lite mer förberedd.

Vad är ni stoltast över? – Själva kyrkan, säger Mia, att den är så fantastisk och så gammal, en av de äldsta i landet med delar från 1100-talet. Något som också framförallt fascinerar amerikaner är att det återanvänts bänkgavlar från 1600-talet, men också från 1800-talet, som använts till panel. Ja, vi lär oss hela tiden när vi får frågor, så kollar vi upp det, om vi inte kan. Mia tillägger att hon tycker väldigt mycket om en vägg på väg upp i tornet där folk har klottrat ända tillbaks till 1921, "jag älskar den väggen", säger hon med emfas.

Varför tycker ni att människor ska besöka Vårfrukyrkan? – Det är väldigt många som växt upp och levt i Enköping, men som aldrig besökt kyrkan och till exempel inte vet att den är så gammal och så fantastisk, och att det också är så enkelt att bara gå upp hit och ta det lugnt, säger Matilda.

- Det är en otrolig skatt, tillägger Mia, som ofta berättar för sina kompisar om Vårfrukyrkan.

Hur många besökare kan det komma på en dag? – Jag tror aldrig jag varit med om att det inte varit någon besökare, ibland kan det vara en eller två, men vanligast är nog runt 20 besökare. En dag har det varit 79 st, men det är bara besökare till kyrkan som räknas då, inte alla de som deltar i förrättningar. Ibland kan någon undra vad det kostar och sen blir det jätteglada när det är gratis.

En bra dag? – När det kommer folk såklart. Det är bara kul att folk är intresserade. När det kom 30 + 30 var jag helt oförberedd, men blev lycklig för att dom blev glada. Det var intressant när SFi-eleverna kom, en del tog av sig skorna och frågade om lov för att gå upp i predikstolen. Folk uppskattar också verkligen när de får gå upp i tornet, men det är bara när det finns vaktmästare i kyrkan och det inte åskar och regnar som man får göra det, säger Mia.

En dålig dag: - När det inte kommer folk, men då kan man göra andra saker och då blir det oftast en bra dag ändå. Första begravningen jag var med på och skulle vara vaktmästare gick elen, men det gick bra och musiker och begravningsentreprenör improviserade bra, tände många ljus, bytte från orgel till piano och sjöng solo, berättar Mia, och det blev häftigt fast det egentligen först kändes som katastrof.

Händelse ni minns? – Blev utskälld en gång av en person som ville ha lugn och ro samtidigt som jag pratade med en person om kyrkan i vanlig samtalston, men oftast går det bra att både prata och skapa lugn.

Vad ser ni framemot? – Jag ser framemot att träffa många olika människor och att känna att jag kan och har koll på läget och att jag ska lära mig mycket i sommar, säger Matilda. Det känns väldigt kul att få chansen att göra det här, ett väldigt roligt jobb, tillägger hon.

Intressen: - Sång, vi har sjungit tillsammans i en vokalensemble. Mia är också väldigt fotointresserad och Matilda arbetar i Tjejjouren på fritiden.

Senare i sommar kommer även Lena Edlund och Johan Sundbäck att arbeta som guider i Vårfrukyrkan.