Månadens profil - januari 2019

Tommy Seise, vaktmästare Enköpings församling ”Alla här är så positiva och glada och då blir man ju upplyft”

Utbildning/arbetsliv: utbildade mig till VVS-montör 2014-16, arbetat på lager i 20 år.

Vad fick dig att söka tjänsten här? – Variation i arbetsuppgifterna lockade mig. Sökte tjänsten när den var utannonserad tidigare, men fick den inte då, men sen fick jag tips om att den skulle annonseras ut igen och då fick jag jobbet, på andra försöket. Det kändes bra, eftersom jag ville komma bort från det enformiga lagerarbetet.

Intryck hittills? – Bara positivt. Alla är så välkomnande och öppna och arbetsuppgifterna är väldigt varierade och bra. Men det har tagit ett tag att ställa om sig, i början skyndade jag mig hela tiden, men nu börjar jag inse att jag inte har en stämpelklocka som jagar mig. Nu har jag fått tillbaka mitt människovärde efter att i arbete på lager varit som en maskin i ledet. Nu kliver jag upp med glädje på morgonen.

Beskriv ditt arbete: - Jag medverkar vid begravningar, dop och vigslar, möblerar och tar bort möbler inför olika bokningar i våra lokaler, jag byter glödlampor, skottar snö, ena dagen är jag i den varma kyrkan och andra dagen kan jag vara ute i snöstormen och skotta eller sanda. Jag försöker se vad som behöver göras, och ibland är det inte helt tydligt, men det är många som hjälps åt och ibland får jag hjälp på vägen. (Reds. anm. Och ibland hjälper Tommy andra på vägen, mig bland annat när jag inte kunde förstå vikmaskinen, då la jag märke till hans felsökningsförmåga fast han aldrig sett en sån maskin förut. En lågmäld envishet med logik som bas, visade sig där.)

Vad uppskattar du mest? – Att jag har frihet under ansvar. Att jag har fått förtroendet att ta ansvar och sköta saker själv.

Bra dag? – När allt flyter på, klaffar och jag hinner med.

Dålig dag? – Jag tror inte jag har haft någon helt dålig dag. Några småsaker, som till exempel funderar jag om jag kan ha ringt i kyrkklockorna aningen för tidigt häromdagen, men har inte "vågat" fråga den tjänstgörande prästen. Det kan nämligen ha blivit helt perfekt också. Man står ju längst bak i kyrkan och lyssnar till orden, och jag tror att han blev klar innan jag tryckte på knappen, men kände mig lite lite osäker, om han var klar ändå.

Vad får du energi ifrån? - Familj, musik och kollegor. Alla här är så positiva och glada och då blir man ju upplyft.

Din styrka: - Min envishet, jag ger mig inte förrän jag är nöjd, inte vad gäller arbetskollegor, men det jag åtar mig själv.

Vad drömde du om att bli som liten och vad hade du gjort om du inte börjat jobba här? - När jag var liten ville jag bli rockstjärna. Om jag inte fått det här jobbet hade jag nog studerat eller något liknande eller sökt mig till ett hantverksyrke.

Vad har överraskat dig i din nya tjänst? - Att det är så få män. Det är första arbetsplatsen jag varit på där det är fler kvinnor än män. Det har också överraskat mig att det inte är så tillknäppt, som jag trodde. Jag trodde att det skulle vara mycket mer strikt att arbeta i kyrkan, att det inte skulle vara en så öppen känsla och skämtsamma kollegor som det är.

Ambition/vision: - Att en dag kunna återgälda den värme och det välkomnande som jag fått av arbetsgivare och kollegor.

Utmaning: - Jag har små utmaningar hela tiden, till eexempel motorcykelkörkort i ganska sen ålder och nu att börja arbeta i Svenska kyrkan efter 20 år som lagerarbetare.

Intressen: - Musik. Har spelat trummor i Enköpings enda dåvarande punkband på 80-och 90-talet.

Vad gör dig riktigt glad? – När man varit i grubblerier och allt sedan löser sig.