Månadens profil - januari 2018

Anders Sjöling, vaktmästare/kontorsvaktmästare Enköpings församling - ”Det är inte så att jag är positiv. Det är jag inte, men allt går att lösa.”

Arbetsliv/utbildning: Gymnasieutbildning bygg/anläggning med inriktning gata och väg. Till och från har jag jobbat på Vägverket och varit butikschef på Dialect i 12 år. Har drivit egen firma sedan 1999 som trubadur men började spela redan 1995. Har alltid kört heltid parallellt som musiker och vanligt jobb, men nu har det blivit dags att minska på musiken lite grann. Nu vill jag hitta en balans mellan kyrkan och musiken. Det sliter med alla sena nätter och mil i bil. Nu lägger jag mig kl 21 framförallt när jag har haft förrättningar. Började jobba i Enköpings församling den 21 nov 2017.

Vad lockade dig att söka jobbet här? – I första hand var det Håkan Mattsson som berättade om hur bra han trivdes. Jag sökte flera tjänster i kyrkan innan den här, och den här tjänsten tog ganska lång tid innan rekryteringsprocessen var klar och då kändes det extra bra att jag fick jobbet. Jag ville in i en större organisation eftersom det inte är så roligt när det bara är fem personer på en arbetsplats. Det är inte så stor potential för utveckling. Nu träffar jag väldigt många människor, både anställda och besökare. Även om arbetskompisarna är nya, så kan jag nästan inte ha en förrättning utan att det är någon jag känner från mitt arbete som musiker på konferenser, krogar och båtar. Jag har alltid gillat kyrkan, men trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle börja jobba här. Det är inte där man tror att man ska hamna när man varit säljare så länge och sitter och spelar på kvällarna.

Beskriv ditt arbete: - Kan någon det? (skratt) Det är sjukt ombytligt. Det är olika saker hela tiden. Jag kan komma till jobbet med en tom kalender och ändå ha fullt upp hela dagen och saker kvar till nästa dag. Jag är sådan att jag gärna vill ha fullt upp och ha över till nästa dag. Det är kul också vad som händer med en när man byter om till kostym, då är man helt plötsligt i en helt annan roll. Jag har aldrig bytt så mycket kläder på en dag sedan jag började här. En förrättning är inte bara en förrättning. Det är både arbete före och efter. Man vet inte alltid vad som hänt före, så man får vara beredd på det mesta. Det är speciellt med begravning. Alla har sitt sätt att klara av det, men när det är dags går alla in i skarpt läge.

Bra dag? – När jag har fullt upp. Det är skönt att få saker gjorda och skönt att ha saker som ska göras.

Vad är annorlunda mot tidigare jobb? - Allt. Det som jag gillar mest jämfört med butik är att man inte är så påpassad, man kan jobba i sin egen takt. Man jobbar i stor grupp visserligen, men ändå själv med eget ansvar och möts på mitten.

Vad får du energi ifrån? – Ju mer jag har att göra ju mer får jag gjort. Gillar listor och att bocka av. Och det är många trevliga arbetskamrater, så man vill verkligen gå till jobbet varje dag. Jag har inte haft den känslan på 20 år utom i musiken.

Din styrka: - Det är inte så att jag är positiv. Det är jag inte, men allt går att lösa. Jag tycker om högt tempo och att jobba med människor. Att jobba med begravningar och som musiker på konferens är väldigt lika, man jobbar för att allt ska bli så bra som det kan bli. Det är ofta snabba puckar, och att vara beredd på det mesta, att det till exempel kan komma 40 personer fler än beräknat. Jag tar inte allt så allvarligt. Det lät ju nästan positivt, men jag tycker det är kul att prova nya saker.

Vision/ambition: - Att få ett väl fungerade liv, bra balans. Just nu jobbar jag mycket med döden. Det vore kul att se hur vigsel och dop går till också, men det kommer snart bli sån´t också. Förhoppningen är att jobbet fortsätter vara lika bra som det är nu, fantastiskt bra.

Vad hade du gjort om du inte jobbat här? - Spelat gitarr. Åkt Sverige runt, men jag är väldigt glad att jag är här. Märker att vi är på väg mot någon slags lågkonjunktur. Det märks alltid väldigt tydligt inom underhållningsbranschen. Där drar man ner först.

Utmaning: - Svårt att säga när man jobbat så kort tid, men få mer att göra, men också hitta effektivare sätt att göra det på. Det är alltid lättare när man inte jobbat så länge att kunna se sånt, så då gäller det att ta tag i det på direkten, annars vänjer man sig vid hur det är. Till exempel ska jag skaffa en förrättningsväska med lite smått och gott i som alltid behövs, verktyg, kablar, möbeltassar med mera. Det tycks alltid fattas nå´t när man behöver det!