Månadens profil - januari 2017

Håkan Mattsson, kyrkvaktmästare Sparrsätra-Bred och Tillinge och Södra Åsunda församlingar "Jag älskar dop. Det är så härligt med barn i kyrkan. De har inga begränsningar och förutfattade meningar, de är fria och rörliga.”

Utbildning/arbetsliv: - Egen företagare sedan 2000 där jag jobbat med underhållning, både bokat artister och spelat själv. Dessförinnan arbetade jag på Studiefrämjandet i Enköping som musikansvarig. Innan det arbetade jag med musik på heltid under i princip hela 90-talet, och som yngre arbetade jag på KF-lagret i Bro och Stratos i Enköping. Sedan 15 augusti 2016 anställd som vaktmästare 75% i Tillinge, men är också än i dag trubadur som jag varit sedan 1993.

Vad lockade dig att söka tjänsten? - Hela anledningen var att jag slutade som egen företagare. Det tog alldeles för mycket tid att driva eget. Jag ville ägna mer tid åt familjen och istället för att sträva efter ekonomisk framgång ville jag må bra i nuet. Så jag började se mig om efter jobb. En fin dag i april satt jag på altanen i solen, och såg annonsen om de två vaktmästartjänsterna. Jag söker båda, tänkte jag. Så blev jag kallad till intervju och det kändes väldigt bra. Jag hade aldrig varit på en jobbintervju förut. Så småningom blev jag uppringd och erbjuden den ena tjänsten och jag tackade ja direkt.

Intryck hittills: - Sammanfattas med det första jag fick höra, "här tar vi saker med ro". Det var ovant för mig. Det här är ett yrke där man t ex kan sitta ner i ett par timmar och putsa ljusstakar. Det är terapi. Och man kan planera sina veckor och därmed minimera stress och misstag. Det är ett arbetssätt som jag aldrig upplevt. Man jobbar både ensam och i arbetslag där man stöttar och är lyhörd. En viktig sak för mig är mitt historieintresse. Tänk, att få jobba på platser där människor har verkat i 800 år. Sen har det ju visat sig att flera av arbetskompisarna har historieintresse. Fascinerande när man städar och hittar böcker från 1500-talet. Wow, det är verkligen en bonus. Men det är också ett jobb där man emellanåt känner utmaningar, som när man ska klättra 20 meter på rangliga trappor uppe i kyrktornet.

Beskriv ditt arbete: - Arbetet kan delas upp i två delar, helgjobbet då allt måste funka och veckorna som handlar om att planera och förbereda inför helgen. Oftast blir det en slags cykel som ser ganska lika ut varje vecka, och som styrs av hur bokningen ser ut som vi får från församlingsexpeditionen. Man måste ha stenkoll på kalendern. Det är mycket planering och förberedelser för att det ska klaffa. Har man gjort det blir helgjobbet lätt.

Bra dag: - Det känns som jag nästan bara upplever bra dagar. En dag kanske börjar med städning på KC och sen fika och pratstund med arbetslaget, sen åker Martin och jag ut till kyrkorna, antingen tillsammans eller var och en för sig, och sen återsamlas man nånstans. Tänk att en normal dag på jobbet kan kännas så fantastisk! Det är en otrolig kontrast mot mitt tidigare arbete.

Dålig dag: - Kan vara att nåt i planeringen missats. Man kan vara orolig ibland att någon av de gamla kyrkorna inte hunnit bli uppvärmd ordentligt eller att det snöat väldigt mycket. Men jag har knappt upplevt en dålig dag så här långt!

Vad är allra roligast? – Jag älskar dop. Det är så härligt med barn i kyrkan. De har inga begränsningar och förutfattade meningar, de är fria och rörliga. Men det är också mysigt att komma tillbaka på måndagen efter och återställa kyrkan i lugn och ro. Jag är också väldigt glad över den gemenskap som Martin och jag och hela arbetslaget har. Det finns en bry-sig-om-känsla, som jag inte upplevt förut - vad mysigt man kan ha det på jobbet. Den känslan kände jag också på personaldagarna när hela pastoratet var samlat.

Din styrka: - Att jag är social och kan ta hand om människor i olika sinnesstämningar.

Vad får du energi av? – Jag tror att jag får det när jag känner att jag gjort något bra, men också känslan av att vi är ett gäng, som gör en gemensam insats som gör att det blir bra. Jag kommer från ett arbetsliv i kaos till struktur och planering. Även all historia som jag får uppleva är en källa till energi. Varje dag är som en upptäcksresa, vad ska kyrkorna visa för hemligheter för mig idag?

Vad hade du gjort om inte vaktmästare? – Jag letade efter ett vanligt jobb, där jag fick tid över för familjen. Nu råkade det bli en lyckoträff. Jag har tid för familj och fritid, men också ett meningsfullt och givande jobb!

Vision: - När vi installerades sa kyrkdamerna som gav oss blommor, "Vi hoppas att ni blir kvar till pensionen och lite längre". Så här i efterhand kan jag faktiskt tänka mig det. Jag drömmer ju också om att skriva böcker, och med lugnet som jag funnit i det här jobbet kanske jag får tid och inspiration över till att skriva den roman jag länge funderat på.

Tankar om Luther? – Att min bild av honom var väldigt skev. Det visar sig att han inte alls var så sträng som jag trodde. Han verkar ju snarare ha varit väldigt öppensinnig. Jag har en mycket mer positiv bild av honom nu än innan.