Månadens profil - februari 2019

Karolina Pettersson, kyrkogårdsarbetare, som också lär upp sig i administrativa kyrkogårdsuppgifter, "Tror det finns mycket spännande att upptäcka och utveckla för oss alla”.

Utbildning/arbetsliv: Friskvårdsprogrammet (det första i Sverige) på Westerlundska gymnasiet, undersköterskeutbildning i Jakobsberg, Massageterapeut-utbildning på Gran Canaria via Kroppsterapiskolan i Linköping, drivit företag inom massage och friskvård, men senare kompletterat med arbete som undersköterska. Från 2009 arbetat som samordnare inom hemtjänsten. 2016 började jag som säsongare, och nu fick jag stanna över vinterhalvåret. Sedan november arbetar jag lite administrativt med kyrkogårdsfrågor tillsammans med Britt-Marie Sundin några dagar i veckan.

Hur kommer det sig att du arbetar på kansliet några dagar i veckan? - Fick frågan om jag ville sätta mig in i det administrativa flödet, för att få inblick hela vägen. Det kändes lite läskigt innan jag tackade ja, Britt-Marie är ju en levande uppslagsbok, men ibland måste man utmana sig själv. Det är det jag gör nu. Hur går det? - Det går framåt, Britt-Marie har ju hållit på med det här x antal år, och det är ju så otroligt mycket att sätta sig in i och jag har ju bara varit med några månader, men nu kan jag i alla fall kopiatorn och frankeringsmaskinen (skratt).

Beskriv ditt arbete: - Jag försöker lösa de uppgifter Britt-Marie visar mig. Jag har börjat lära mig diariet, sen har vi alla gamla gravvårdsansökningar som finns i arkivet som ska läggas in i systemet. Det gör jag när det finns tid över. Det är därför kansliet ser mig springa fram och tillbaka med mina lådor. Jag har lärt mig hantera gravöppningsordrar, som måste finnas hos kyrkogård innan en urnsättning kan göras. Jag lär mig om skötselerbjudanden, skriver ut gravbrev, skickar kremationsanmälningar och mycket annat. Det är väldigt bra att lära sig hur det fungerar hela vägen, när man sedan arbetar ute på kyrkogården förstår man bättre helheten och vet vad som måste göras innan det kan utföras rent praktiskt, tror kanske det är lite tanken med detta att jag ska kunna förmedla lite av flödet och förklara varför vissa saker görs på ett visst sätt vidare till kollegorna, varför det ser ut som det gör i arbetsprocessen. Det kan vara frustrerande när man inte förstår alla led och inte ser den röda tråden.

Intryck hittills av att arbeta på kansliet? – Det är många intryck. En stor utmaning är att vara inne och att sitta still. Det är mycket nytt med allt från arbetsuppgifter och kollegor till att hitta alla rum. Det är lite som att flytta, man är lite förvirrad innan allt faller på plats, men det är roligt och alla är snälla och hjälpsamma. På kyrkogård känner man ju arbetskamraterna lite mer så det är lite spännande med så många nya att lära känna och man vill ju passa in.

Bra dag? – När man är utvilad och kan starta dagen utan stress och att uppgifterna man har flyter på utan problem, men gärna med en liten utmaning och så förstås fint väder och glada kollegor.

Dålig dag? – När allt går emot en, när man inte har möjlighet att leverera ett bra resultat.

Vad får du energi ifrån? – Jag vet inte var energin har gömt sig. Jag letar fortfarande efter den (skratt), men det är nog egentligen att få göra som jag vill, när jag inte är på jobbet vill säga…...

Ambition/vision: - Att kunna utvecklas både privat och arbetsmässigt. Längre fram att kunna förmedla det jag lärt mig om arbetsgången från papper till färdigt resultat på kyrkogård. Tror det finns mycket spännande att upptäcka och utveckla för oss alla.

Din styrka? – Jag är envis, kanske för envis för mitt eget bästa.

Vad hade du gjort om du inte jobbat i Svenska kyrkan? - Jag har haft lite olika drömmar, dels att bli ambulansförare, det var därför jag läste till undersköterska med inriktning på akutsjukvård. Sen har jag funderat på att bli brandman, men var för feg och trodde inte på mig själv eller att jag hade fysiken som krävdes. Hade jag varit den jag är idag då så hade jag gjort ett försök. De är en del jag ångrar att jag inte provat, men från nu och framåt kan jag ändra på det. Ingen minns en fegis…, men mig minns många ändå (skratt).

Vad har överraskat dig här och/eller på kyrkogård? – Hur mycket det finns att lära och det finns alltid nåt att göra, de tar aldrig slut.

Utmaning: – På kyrkogård är jag fortfarande fiende med att backa släpkärra så det blir fler duster. På kansliet ska jag försöka bli 10% så bra som Britt-Marie.