Månadens profil - februari 2018

Heléna Pettersson, husmor och vaktmästare Villberga församling, ”... kände av atmosfären och då kände jag tydligt att här vill jag jobba”

Arbetsliv/utbildning: Tog studenten på Handelsprogrammet 2003. Sedan 2005 har jag arbetat med städning på patrull, vilket innebär att man har en bil och fasta kunder som man åker till. Jag har varit trogen det arbetet länge. Arbetar nu som husmor/kyrkvaktmästare i Villberga församling sedan 1 dec.

Vad lockade dig att söka jobbet här? – Jag vikarierade för Gun Engström en sommar för sex år sedan och städade och kände av atmosfären och då kände jag tydligt att här vill jag jobba. När Gun gick i pension fick jag chans igen att jobba i Kyrkans Hus i 1 ½ år och då fick jag nys om husmorstjänsten och sökte och hoppades på det bästa.

Är jobbet vad du förväntade dig? – Jag hade nog inte förväntat mig någonting annat än att känna lugn och ro i kropp och själ och att trivas med kollegor, och så blev det. Jag har inte kunnat sova med händerna under kudden på flera år, men det kan jag nu, säger Helena och visar hur hon sträcker sig bakåt mot den fiktiva kudden. Nu är jag inte lika trött och mycket gladare.

Beskriv ditt arbete: - Just nu är det väldigt mycket husmorsuppgifter på vintern och under terminerna. Det bakas mycket till verksamheter och sopplunch. Jag bakar jättegärna och älskar att laga mat och är nog väldigt huslig överlag. Jag gillar att plocka, städa och se till att det är fint. Husmor, det är min grej. Vi får se vad vaktmästaruppdraget har att erbjuda till våren och sommaren. Nu är jag i Härkeberga kyrka för översyn 1-2 dagar i veckan och vid öppettider, men det ska bli spännande till våren när det kanske kommer busslaster med besökare. Det ser jag framemot.

Vad är annorlunda mot tidigare jobb? - Allt. Inte lika kroppstungt och inte lika påfrestande fysiskt och psykiskt nu. Även om det kan vara mycket att göra är det på ett positivt vis.

Bra dag: - Jag vet inte vilken dag jag ska välja. De flesta dagar är bra. Men att ha en syssla hela dagen utan stress är en bra dag och att umgås med mina kollegor. Jag gillar dom jättemycket.

Dålig dag? – Om en begravning går riktigt dåligt, som det kan göra ibland, när allt inte klaffar och det blir stressigt. Sen kan jag ibland bäva inför att gå på kyrkogården och gå in i kyrkan när det är mörkt.

Var får du energi ifrån? – Jag älskar att umgås med andra människor. Jag får också energi från när jag gör något bra och känner att det blir bra.

Din styrka? – Jag är oftast väldigt positiv. Även om saker går åt helsefyr försöker jag vara positiv och lösa det. Jag har fått ta mycket ansvar med både kunder och personal och schemaläggning i mitt tidigare jobb och det har inte alltid varit lätt, men är man bara positiv går det mesta.

Vision/ambition: - Jag har ju en vision att gå i pension senast när jag är 55 år. Jag sparar pengar. Det är nåt jag verkligen gillar - att spara pengar i fonder och aktier. Om man lägger lika mycket tid som man skulle kunna spendera på facebook med att istället lära sig om aktier och fonder så hinner man lära sig en hel del. Jag älskar också naturkunskap, kemi och matte och vill så småningom, om kanske tio år, plugga vidare, men först måste jag bestämma vad jag vill bli mer exakt.

Vad hade du gjort om du inte blivit husmor? – Jag hade väl jobbat kvar där jag var och inte varit särskilt nöjd med livet.

Utmaning: - Det ska bli en utmaning att guida i Härkeberga. Jag har lite scenskräck, men man får gå in i rollen helt enkelt.

Vad ser du framemot? – Hur kyrkan ser ut och hur rörelsen ser ut i Härkeberga under sommaren, om det är så mycket besök som det berättas om. Ser också fram emot nästa vaktmästarträff. Det var igår och det var jättetrevligt (läs förra onsdagen). Det var trevligt att träffa alla och meningen var att vi skulle dela erfarenheter, lära känna varandra, som kan leda till att man hjälper och stöttar varandra i det dagliga arbetet med kyrkorna. Man kan ju inte göra lika alla gånger eftersom alla kyrkor är olika, men dela erfarenheter och få olika perspektiv. Det blir lättare att ringa och fråga varandra om olika saker också när man setts. Nästa träff blir den 17 maj.