Månadens profil - december 2018

Ida Bjurström, informatör "Jag vill att vi når ut till dem som vill bli nådda.”

Utbildning: Journalistutbildning som idrottsstipendiat, University of New Mexico, USA 1986-90. Strategisk kommunikation, Berghs school of communication, Stockholm.

Arbetsliv: Konsulent på Svenska skidförbundet, kommenterat alpint på Eurosport och TV5, projektledare och tränare för alpina skidgymnasiet Malung inriktning Snowboard, sportreporter Ölandsbladet, vikarie och frilans allmänreporter Enköpings-Posten. Enköpings pastorat (sedan 2004) parallellt med krönikeskrivande för EP.

Beskriv ditt arbete: - Jag jobbar för att Svenska kyrkans arbete ska bli tydligt och synligt. Människor ska veta vad kyrkan är och gör och därefter kunna göra ett aktivt val om de vill vara med eller inte. Jag jobbar med intern och extern kommunikation. Internt med exempelvis personalblad och rådgivning, bland annat gällande hur vi syns och uppfattas utåt. Det handlar mycket om att på ett tydligt och verklighetsnära sätt försöka beskriva arbetet externt i annonsering, trycksaker, sociala medier och webb. Det är viktigt att det finns en röd tråd i all kommunikation så att mottagaren inte behöver lägga tid på att undra vem som är avsändare och vad det är vi bjuder in till. Det ska vara lätt att hitta information och nyckeln för att nå ut är naturligtvis samverkan med de olika verksamhetsansvariga för att tillsammans sätta ord, färg och form på verksamheten. Det handlar också om att hitta de bästa kanalerna för att nå ut till målgruppen. Det är en utmaning eftersom kyrkan har så mycket och olika verksamhet.

Varför sökte du tjänsten i Enköpings pastorat? - Informatörsyrket lockade mig, eftersom jag gillar att skriva, arbeta med bild och form och så ville jag jobba för någonting gott. Otroligt nog dök den här tjänsten upp precis när jag var mottaglig för den. Och det blev rätt, det har ju hållit i 14 år.

Vad har du för intryck efter 14 års arbete i pastoratet?- Jag tycker att det är en jättebra verksamhet, som hela tiden utvecklas. Jag är uppfylld av den kraft som finns här, oftast. Under mina 14 år har vi gått från 19 församlingar och fyra pastorat till ett pastorat och sex församlingar. Det är en utmaning som informatör, men med fokus på Svenska kyrkan Enköping och att vi är en och samma kraft har det ändå gått. Under personaldagarna blev det tydligt att många har roligt på jobbet och det finns stor kompetens: skådespel, musik, humor, värme och nytänkande och så otroligt mycket olika människor i olika yrkeskategorier, men alla med någorlunda samma mål i ibland helt olika arbetssysslor.

Vad ligger dig varmt om hjärtat? - Att intervjua och skriva. Det är roligt att lära känna mina arbetskompisar. Sitta öga mot öga. Även om det är ganska enkla frågor får man skrapa lite på ytan och upptäcka att alla har något att berätta.

Vad berättar du helst om? - Om andra. Jag är egentligen ganska blyg.

När har du en bra dag på jobbet? - När jag förlorar tid och rum och helt går upp i arbetet med att skriva, skapa en affisch, annons eller liknande. När jag hamnar i en skapande process, gärna tillsammans med andra.

Vad ger dig energi? - Att springa(gjorde förut och gör det snart igen), att sy tunikor av återvunna panelgardiner och när vi pratar ihop oss inför olika verksamheter. När vi hittar på någonting nytt - den processen.

När du var barn, vad tänkte du då att du skulle göra när du blev äldre? - Bli världsmästare i slalom.

Vad har du för ambitioner? - Min ambition är att hela tiden sträva efter att Svenska kyrkan ska vara en naturlig del av samhället och vardagen. Jag vill att vi når ut till dem som vill bli nådda och gör kyrkan mer begriplig. Jag vill visa en bild av hur vi arbetar idag.

Intervju, text, bild: Magdalena König Geyer