Månadens profil - december 2017

Mia Lindqvist, kyrkogårdsarbetare och gruppledare.”Ingen dag är lik den andra och så är det ju när det är ett väldigt väder- och årstidsberoende arbete. Det är också det som är charmen.”

Arbetsliv/utbildning: Gått jordbrukslinjen och driftledarutbildning. Jag har arbetat som djurskötare, lantarbetare, jobbat på dagis och på Sycklinge trädgård. Sedan 2004 har jag arbetat som säsongare, kyrkogårdsarbetare året om och därefter som förvaltningsassistent och arbetsledare i 3 år på kyrkogårdsförvaltningen i Lagunda församling. Jag har alltid tyckt om att jobba praktiskt, men det var också kul att komma in på kontor och se kyrkogårdsförvaltningen från det perspektivet. I april-maj arbetade jag på Kolarvik Sten och Trädgård och sedan 1 juni
kyrkogårdsarbetare och gruppledare på kyrkogårdsförvaltningen i Enköpings pastorat.

Vad lockade dig att söka jobbet? – Jag såg det som en utmaning att jobba på en större förvaltning och roligt att ha lite arbetsledaransvar som gruppledare. Sen flyttade vi till Enköping för tre år sedan och jag uppskattar verkligen att kunna cykla till jobbet. Det var helt enkelt dags att byta jobb!

Intryck hittills? – Det är väldigt positivt med en kyrkogårdsförvaltning som vill tänka nytt och framåt och har fokus på arbetsmiljön. Det känns också som personalen har stora möjligheter att vara med och påverka.

Beskriv ditt arbete: - Ingen dag är lik den andra och så är det ju när det är ett väldigt väder- och årstidsberoende arbete. Det är också det som är charmen. När jag började den 1 juni kom jag mitt i sommarhögsäsongen med allt vad det innebar med plantering, vattning osv. På vintern är det snö som ska tas hand om, och bara det att lära sig hitta till alla 18 kyrkogårdarna på landet är en utmaning. Jag tycker det är väldigt roligt med maskiner. Jag har tagit lastmaskinskort och motorsågskort och imorgon ska jag gå en skyliftkurs. Tanken är att jag ska kunna hoppa in i trädgruppen och kunna beskära och sköta träd också, när det fattas folk. Sen är jag också väldigt intresserad av växter. Läser just nu en kurs på 80 timmar Växtkunskap på Trädgårdsakademien. Det är jättekul att få grotta in sig i växtdetaljer på cellnivå.
Bra dag: - Det flesta dagar är bra. När man jobbar ute går dagarna fort. Det är också jättebra när alla jobbar ihop. För ett tag sen hade vi en trädplanteringsdag där alla var med, servicegruppen grävde gropar, några lastade träd, och alla var involverade. Då blir man verkligen ett team med olika grupper som arbetar inom sina områden, men som är beroende av varandra.

Dålig dag: - Kanske när det är regn, kallt och blött ute.

Vad är annorlunda mot där du arbetat tidigare? – Att man har mer specifika grupper här, inriktningar och inte lejer bort, utan kyrkogårdsförvaltningen vill verkligen ha den specifika kunskapen i sitt arbetslag. Det tycker jag är roligt.

Vad får du energi ifrån? – Jag tränar mycket på fritiden. Ett stort plus är friskvårdspengen. Man behöver hålla igång och träna på fritiden för att orka ett fysiskt krävande arbete, och det är roligt att orka och inte vara helt slut när man kommer hem.

Vision/ambition: - Jag skulle vilja utbilda mig mer på trädgårdssidan.

Din styrka: - Jag tror jag har rätt så stor bredd och erfarenhet, och jag är nyfiken, vill lära mig nya saker.

Vad hade du gjort om du inte blivit kyrkogårdsarbetare? - Från början var det nog florist jag ville bli.

Utmaning? – En utmaning nu är att jag börjat med crossfit, och den stora utmaningen är att klara pull-ups inom ett år och kanske till och med tävla.