Månadens profil - december 2016

Martin Jansson, kyrkvaktmästare/fastighetsskötare Sparrsätra-Bred och Tillinge och Södra Åsunda församlingar samt Enköpings pastorat. ”Det är fantastiskt, både arbetskamraterna och de olika saker man får arbeta med, väldigt varierat och roligt.”

Utbildning/arbetsliv: - Västerbergs folkhögskola i Storvik där jag läste allmän gymnasiekurs. Takläggare 5 år i Västerås. Tog lastbilskort, truckkort osv, körde lastbil i två år, därefter arbetade som takläggare ytterligare två år för att sedan arbeta som anläggare/lastbilschaufför i 5 år i Enköpings kommun. Anställd som vaktmästare/fastighetsskötare i Enköpings pastorat den 15 augusti.

Varför sökte du tjänsten? – Det började med att min dotter sjöng i kyrkokören, och jag hade varit med barnen på öppna förskolan, på Gud och Spaghetti och hängde där på Kyrkcentrum emellanåt. Gillade miljön och människorna som jobbade där. Fick tips om att den här tjänsten skulle annonseras ut, så jag höll ögonen öppna och sökte.

Intryck hittills: - Det är mycket frihet under ansvar, och går att planera in att göra saker när det passar. Det är fantastiskt, både arbetskamraterna och de olika saker man får arbeta med, väldigt varierat och roligt. Har inte hittat något negativt än, och tänker inte heller leta efter det.

Beskriv ditt arbete: - Städning på KC tre gånger i veckan tillsammans med Håkan Mattsson, vaktmästare, och sen är det ju städning i kyrkorna efter varje gudstjänst. Städning i offentliga lokaler är en hel vetenskap, så det är bra att vi är två. Ibland arbetar jag varannan helg och ibland varannan dag på helgen beroende på vad Håkan och jag kommer överens om. Fram till nu har vi haft begravningar tillsammans för att lära oss. Det handlar ju inte om oss utan att inget får gå fel och det ska bli så fint som möjligt. Jag tycker det är väldigt fint med begravningar, att man får ta del av någons liv och ofta kan man känna att många har haft ett bra liv. Begravningar är det mest värdiga man kan få vara med om, men det är tungt om det är unga som begravs. Som fastighetsskötare gör jag också ronderingar i alla pastoratets kyrkor var tredje månad.

Har du någon favoritkyrka? – Ja, Teda måste ju vara Sveriges finaste kyrka. Jag tycker också mycket om Tillinge, Enköpings-Näs och Sparrsätra kyrkor, men i hela pastoratet hör nog Veckholms kyrka till favoriterna.

Bra dag? – En bra dag börjar med städning på KC och sen en kaffestund med arbetskamraterna för att höra hur helgen varit och sen ger vi oss ut till kyrkorna och förbereder för en ny vecka.

Dålig dag: - Det är klart det finns mindre bra dagar, om man glömmer något till exempel, men det brukar lösa sig.

Vad får du energi av? – Mest får jag energi från när Jakob eller Cicci har andakt innan sopplunchen på tisdagar. Hemma är det nog att ligga i soffan med hörlurar och lyssna på hårdrock, men självklart också av mina egna barn.

Din styrka: - Att prata för min sak om jag verkligen brinner för något, om jag t ex känner att något är på väg att gå åt fanders på jobbet eller så, då släpper jag det inte, men tycker inte om att gå i klinch.

Vad hade du gjort om inte vaktmästare/fastighetsskötare? – Jag hade nog blivit en surgubbe på kommunen. Det är det absolut bästa jag har gjort, att ta det här jobbet.

Tankar om Luther? – Det känns kul att vi går in i det Lutherska året och att få lära sig om Luther och vad han var för en figur. Nu får man chans att fördjupa sig.