Foto: Ida Bjurström

Månadens profil - augusti 2020

Åsa Säve-Limander, vikarierande kyrkomusiker i Villberga församling, "”Den goda viljan, den goda energin”

Arbetsliv/utbildning: - Den bästa utbildning jag fått inom kyrkans värld var i Oxelösund, där båda mina föräldrar jobbade i Svenska kyrkan. Under hela uppväxten var jag del av detta, deltog i en massa olika verksamheter. Rent musikaliskt lärde jag mig körsång, psalmer och upplevde liturgin på gudstjänster och mässor. Det var en otroligt levande kyrka med mycket verksamhet. Vi hade privat en stor träskuta, 23 meter lång, där mycket av församlingens verksamhet förlades sommartid, bl.a ungdomsläger, pensionärsturer, skärgårdsdop och mysiga sommarkyrke-kvällar, där olika åldrar samlades. Musik var en stor del av uppväxten, både hemma, i kyrkan och genom lektioner i, främst piano och sång.
Flyttade sedan och gick musiklinjen i Uppsala, med inriktning piano och sång. Valde även till slagverk, bas, studioteknik och barockensemble på flöjt. Var med i Robert Sunds kammarkör, sjöng och spelade i många konstellationer, från sambaorkester till hårdrocksband.
Arbetade sen som musiklärare/fritidspedagog. På kvällarna jobbade jag för FUB och hade hand om musikcafeer, körer och läger med mera för funktionsnedsatta, samt ledde grupper i musiklek och musikal för barn. Fortsatte också ta lektioner i piano och sång.
Läste sedan musikvetenskap på universitetet, främst sats och gehörslära, medan jag fortsatte med olika sidojobb, sjöng och spelade på olika tillställningar, var med i G:la Uppsala motettkör, gav privatlektioner i piano och sång. Läste senare kommunikation, media, radio, men tyckte det blev för ytligt. Hamnade återigen i skolans värld och var musiklärare på Stenhagen-
skolan i 8 år där jag träffade min man i personalbandet. Han är lärare och gitarrist. Vi flyttade till Örsundsbro, fick barn och lugnade ner tempot.
Fick anställning som ansvarig för familjeverksamheten och som kantor i
Lagunda. Jobbade där i 6 år och trivdes bra med att försöka sänka trösklarna och skapa en tillåtande känsla. Jobbade också ett år i Gottsunda
församling som kantor och med att starta upp en volontär cafeverksamhet. Har i cirka 10 års tid även drivit en webbshop med presentartiklar.

Hur kommer det sig att du började jobba i Villberga? –Jag spelade på Skolstaskolans avslutning i Litslena kyrka och efteråt högg Kerstin och Sandra tag i mig och sa att de behövde vikarier. Det var precis rätt tid för mig. Och rätt ställe! Det är ett så tillmötesgående arbetslag och det är skönt att få komma in och vara del i något positivt. Jag är en person som ser möjligheter och det gör verkligen resten av arbetslaget i Villberga också!
Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Just nu luftiga på grund av coronan, men nu börjar en del verksamhet dra igång. Jag ska inte säga att corona varit bra, men jag har fått chans att komma igång lite försiktigt och det har varit bra att lära känna människor, lokaler och orglar. Piano och sång är ju min främsta kunskap, men under åren i Lagunda hann jag träna mycket orgel också. Jag älskar Litslena och flygeln där, en Steinwayflygel har jag även hemma. En 100 år gammal klenod, ärvd från farmor. Har även en riktigt fin gammal tramporgel hemma att öva på.
Intryck hittills? – Fantastiskt bra, haft turen med Ann-Sofi och Britt, och nu kommer Katarina von Otter som arbetsledande komminister och Ann-Sofi och Britt blir kvar ett tag. Det blir bra.
Vad har överraskat dig? – Den goda viljan, den goda energin. Jag har ju varit i många olika kyrkor och spelat, men aldrig varit med om att det varit så välordnat. Vaktmästarna är fantastiska. När man kommer till kyrkan som musiker finns allt på plats och det ligger halstabletter, servetter och vatten framme. Dom är så glada och tjänstvilliga. Det var det första som slog mig, vilka fantastiska vaktmästare! Men också andan i helhet. Det är inte jättevanligt. På många arbetsplatser slår man vakt om sin egen roll, men här hjälps man åt. Det gillar jag. Det gör det roligt att komma på personalmötena.
Bra dag och dålig dag: -Det är hormonellt, säger Åsa och skrattar. En bra dag är när man har feeling, flow och är 100% närvarande. Vissa dagar har man det från början och andra dagar får man det i musiken och i kontakten med människor. Jag tycker om att få en egen uppfattning om människor innan dop, vigslar och begravningar. För mig är det viktigt att vara tydlig med att det är deras dag och deras känslor som ska förmedlas i musiken.
Vad hade du gjort om inte musiker? – Förutom det jag redan arbetat med, gillar jag dekoration och inredning och att skapa, blir lätt engagerad och gillar att tänka utanför boxen. Jag funderade ett tag på inredningsarkitekt, men då måste man kunna matte. Jag är inte dålig på matte, men oerhört ointresserad.
Utmaning: Den största utmaningen hittills är att få det att funka för vår son med särskilda behov, nu börjar det lätta, men vi har jobbat hårt.
Vad får du energi ifrån? – Det är så olika, hormoner igen, årstider, möten eller när man bidragit med riktigt mycket känsla. Men man måste vakta på tröttheten som följer en energiboost. Med åldern har insikten om vilans kraft kommit. Förr trodde jag mer att ”Vad hjärtat vill, orkar hjärnan”, men så funkar det inte. Om jag spelat på två eller tre förrättningar behöver jag vara i fred och varva ner. När jag var yngre hade jag mycket prestationsångest, men det har lugnat ner sig med åren.
Jag känner att jag skulle vilja vara kvar i Villberga, jag trivs verkligen här. Klarar inte att jobba på kalla arbetsplatser och när man hittar en varm arbetsplats vill man hänga kvar. Villberga prästgård är också så vacker, det gör det lätt att tänka positivt på möten. Rent ytligt får jag både ro och energi av hav och fjäll. Stora vackra vyer där själen får plats.