Månadens profil - april 2018

Lotta Medin, husmor Enköpings församling, "Jag har alltid tyckt att det kyrkan står för är något bra"

Arbetsliv/utbildning: - Efter att ha gått kontor- och handelslinjen på gymnasiet började jag jobba på kontor på Arla och senare på Asea, men upplevde det som väldigt tråkigt. Jag har också jobbat på Tammerfors och en kort period direkt efter gymnasiet på kyrkogårdsförvaltningen. Sen har jag jobbat i butik i 30 år och nästan bara på delikatessavdelningen - på ICA Västerhallen, ICA Maxi och Coop. Husmor i Enköpings församling sedan 4 dec.

Vad lockade dig att söka jobbet som husmor? – Det var faktiskt Mia Larsson, husmor i Tillinge som fick mig på dom tankarna. Vi har varit butikskollegor. Hon tyckte att det var så vansinnigt roligt att börja jobba som husmor. Nu är ju inte hennes tjänst och min särskilt lika, men hon meddelade mig när Enköpings församlings husmor hade slutat och visade mig annonsen och jag sökte, men redan för flera år sedan när hon lämnade butiksarbetet för husmorstjänsten i Hummelsta började jag fundera på att göra något annat, sen fick jag också veta att husmor slutat i Enköping. Jag hade inga förväntningar, men när jag var på intervju tyckte jag att det lät jätteintressant och intervjun gjorde mig mer intresserad än jag var innan. Det är ju mycket som är lika, både i hantering av livsmedel och i kontakt med människor.

Intryck hittills? – Jätteroligt. Det är så mycket som jag inte visste att kyrkan gjorde. Jag hade ju koll på dop, begravning och sånt, men inte allt det andra såsom Aktivt öppet hus, sopplunch, lunchmusik och barnverksamhet till exempel. Jag trodde inte att verksamheterna var så stora. Jag är ju döpt, och konfirmerad och så, men har inte varit så aktiv, men jag har alltid tyckt att det kyrkan står för är något bra. Fortfarande dyker det upp nya saker, och så kommer det ju att vara. Jag har ju inte upplevt ett helt kyrkoår ännu.

Beskriv ditt arbete: - Jättesvårt att beskriva. Vad gör jag? Det är mycket inköp och planering till verksamheter, tvätt, städning och mangla dukar, sopplunch, lunchmusik, basar och mycket bakande. Sen sitter jag också och jämför priser, vad som är ekonomiskt bra att köpa in och så vidare. Jag känner nog att jag har en bra grund för den här tjänsten. Jag har jobbat länge i ett serviceyrke och har koll på livsmedel, matallergier, hygien och så. På så vis är det väldigt lika mot tidigare jobb, men en helt annan miljö. Intressant är att nu möter jag samma personer som har pratat med mig i butiken. I butiken kunde det också vara så att man reagerade om någon inte dök upp, någon som brukade besöka butiken varje dag. Hade jag känt till kyrkans verksamhet hade jag kunnat rekommendera dom det.

Vad är annorlunda mot ditt tidigare jobb: - Jättemycket är annorlunda. Det är friare. Mycket egen planering. Jag får lägga upp mitt arbete mycket själv och det är väldigt roligt. Det är roligt med de äldre, att ha tid att prata med dom, den möjligheten hade jag inte i butiken. Då var fokus på att sälja. Det har verkligen ett värde och betyder så mycket hela gemenskapen runt omkring till exempel vid lunchmusiken eller sopplunchen.

Bra dag? – När det är lagom mycket att göra, gärna lite småsnärjigt och mycket olika. Basaren var ett sånt exempel. Vi trodde inte att det skulle komma så mycket folk som 170 och alla var glada och alla hjälptes åt. Det var till och med små bebisar som var upp och dansade och det ryckte i fötterna på de äldre.

Dålig dag: - När det är för stressigt, men än så länge har jag inte känt så. Det tar ju ett tag innan man lärt sig hur man ska planera bakning till exempel när det är bokat i lokalerna, men nu har jag lärt mig det. Folk är inte så stressade här som i en butik, där det kan bli "skälligt" om det blir för stressigt, men här känner man att man kan ta hjälp om det skulle krisa.

Var får du energi ifrån? - Jag tycker om blommor, trädgård, att laga mat. Jag får energi också när jag åker hem till mamma och pappa och fikar, men också av kompisar som nu i helgen när vi ska åka till Stockholm ett gäng på Pernilla Wahlgren-show och vara i Stockholm en hel dag, en 50-årspresent.

Din styrka? – Glad, gillar att ha koll, social och gillar människor.

Vision/ambition: - Jag har nog tänkt vara kvar här ett tag, för det är så roligt.

Vad hade du gjort om du inte blivit husmor? - Jag hade säkert varit kvar på min gamla arbetsplats. Har ibland tänkt att jag skulle velat vara inköpsansvarig centralt. När man jobbat så länge med mat som jag har gjort har jag många gånger undrat över varför de tar in vissa varor, och det hade jag velat vara med och påverka. Det kanske blir lite så när man växt upp på en bondgård.

Utmaning: - Att byta yrke och jobb efter 30 år.

Vad ser du framemot? - Jag gillar sommar. Jag har inga större krav än solsken.