Månadens profil - april 2017

Lovisa Olsson, kyrkogårdsarbetare med inriktning på trädvård i tekniska gruppen. ”Det roliga med det här är att jag är höjdrädd, det är en utmaning”

Utbildning/arbetsliv: - Naturbruksgymnasium i Sala med inriktning jord. Arbetade med grisar första sommaren efter gymnasiet. Arbetat säsong på Sala kommun, därefter 2-årig trädgårdsmästarutbildning på yrkeshögskolan i Enköping. Arbetat som kyrkogårdsarbetare i Enköping i fyra år. Har nyligen genomfört klätterutbildning steg 1 av 3 i Ballingslöv för att så småningom kunna arbeta/klättra tillsammans med ytterligare en trädvårdare med och i träden på pastoratets kyrkogårdar.

Förra våren arbetade du två månader i Uppsala. Hur var det? – Det var jätteroligt! Under tiden jag var mammaledig gjordes det trädvårdsplaner och sen när jag skulle komma tillbaka två månader under maj-juni fick jag frågan om jag var intresserad av att ha "praktik" med trädvårdslaget i Uppsala för att se om det skulle kunna vara något för mig. Jag har fortfarande lite kontakt med dom och kan ringa om det är nåt. Man behöver vara två klätterkunniga för att klättra, om något skulle hända måste man kunna plocka ner varandra. (Under hela våren har kyrkogårdsförvaltningen försökt rekrytera en arborist eller någon som är klättertränad, som kan arbeta med Lovisa, men ännu har man inte lyckats få tag på någon).

Beskriv ditt arbete: - Jag är en del i tekniska gruppen och ska jobba mestadels med träden efter trädvårdsplanerna men kommer även jobba med övriga förekommande arbetsuppgifter. Trädarbetet är under uppstart så vi får vänta och se hur det utvecklar sig.

Hur har du utvecklats? - Jag tror man utvecklas lite hela tiden fast man inte direkt tänker på det, men nu i och med trädvårdsarbetet får jag utvecklas väldigt mycket vilket är roligt.

Bra dagar: - När man får jobba med träden och det är fint väder och inte blåser så mycket.

Vad är roligast? – Det är roligast att klättra. Det roliga med det här är att jag är höjdrädd, det är en utmaning. Att arbeta med träd är ett långsiktigt arbete. Det är viktigt att börja med uppbyggnadsbeskärning i unga år för att inte behöva gå in och ta bort grova grenar som senare blir inkörsport för röta. Viktigt är också att man återplanterar så det blir återväxt underifrån.

Vad får du energi ifrån? – Min familj och min häst. Har lite svårt att få tid, men jag försöker rida varannan dag.

Vision/ambition: - Att komma igång ordentligt med trädarbetet och få bra snurr.

Din styrka: - Envis. Är glad för det mesta.

Vad hade du gjort om du inte blivit kyrkogårdsarbetare? – Jag hade fortsatt arbeta i någon parkförvaltning eller liknande eftersom jag trivdes så bra på parken i Sala.