Svenska kyrkan Enköping

Svenska kyrkan Enköping Besöksadress: Västra Ringgatan 9, 74522 ENKÖPING Postadress: BOX 88, 74522 ENKÖPING Telefon: +46(171)25700 E-post till Svenska kyrkan Enköping Webbplats

Månadens profil - april

Solveig Kärrbom, diakon Enköpings församling "När människor är delaktiga växer de"

"När människor är delaktiga växer de"

Utbildning/arbetsliv: - Jag har varit diakon lika länge som jag inte varit diakon, 26 år. Arbetat som diakon i Leksands missionsförsamling, Siljansnäs församling och Orsa församling med det vi ibland kallar traditionell diakoni "barn, familj och äldre". Har varit med i nätverk och jobbat med anhörigstöd sedan slutet av 90-talet och suttit med i referensgrupper. 2006 började jag arbeta som anhörigkonsulent i Mora kommun. De sista fyra åren som jag jobbade där arbetade jag med utveckling av anhörigstöd till personer med psykisk ohälsa. 2012 flyttade vi till Västerås, men hade kvar tjänsten i Mora framtill 2013 då jag började jobba på Hela Människan riks i Stockholm. Där arbetade jag med utbildning av handledare som ska starta stödgrupper för människor som har växt upp i krångliga miljöer eller lever i ett medberoende. Började som diakon i Enköping den 1 februari och på nationell nivå finns jag med i en redaktionsgrupp som har jobbat fram ett digitalt material för diakonins månad 2016 med temat ungas psykiska ohälsa.

Intryck hittills: - Vilket mottagande! Jag tror verkligen jag kan säga att det här är den finaste medarbetargruppen jag varit i. Känner mig så välkommen på alla plan. Det känns väldigt positivt.

Beskriv ditt arbete: - Vad jag vet hittills handlar det om missbruk bl.a. att samarbeta med RIA, ha ett sammankallande och övergripande ansvar för sinnesrogudstjänsterna. Psykisk ohälsa är en viktig del i min tjänst. Jag kommer att jobba mycket med samtal, enskilt och i grupp. "Leva – inte bara överleva"-kursen startade bl a i tisdags och det känns väldigt bra att nu kunna få leda något som jag i tre år utbildat andra för att leda. Jag är sammankallande i BOF (nätverk för Barn och familj i pastoratet) och finns med i pastoratets ungdomsråd (PUR). Men jag hoppas också hitta andra nätverk att vara med i. Jag ska vara en resurs för föräldrar i öppen förskoleverksamheten i Enköping och jag har åkt runt i pastoratet för att se om och var jag kan vara en resurs i andra sammanhang, framförallt där föräldrar och barn finns med.

Dålig dag: - Då tänker jag att det är när jag känner att jag möter människor som far illa och jag inte har möjlighet att hjälpa till eller kanske inte får hjälpa till, samtidigt som jag tänker också att jag får vila i mitt uppdrag.

Bra dag: - De flesta dagar är bra dagar. Det handlar om att jag får möta människor och jobba med det jag verkligen älskar, att jobba med min kallelse, som jag fick väldigt tidigt och det ger mig trygghet.

Vad får du energi ifrån? – Jag får energi av att möta människor, att möta Gud, en fin gudstjänst. Vi ser ju inte alltid resultatet i mötet med människor, men när jag vandrat med människor som varit nere väldigt länge och ser när det vänder, då får jag energi. Jag får energi av att sätta händerna i jorden gärna där vi har vårt sommarhus i Bohuslän eller som en dag när jag stod och väntade på bussen och det surrade bin, sälgen blommade, barn lekte i närheten och det flög såpbubblor förbi – det är en energigivande stund och minne. Jag får också energi av min familj och vänner och av att skratta.

Vision/ambition: - En vision/önskan är att vi som kyrka finns med i olika nätverk, att flera med olika kompetenser jobbar tillsammans. Jag tycker om att finnas med i gudstjänster där många är delaktiga som vi gör i sinnesrogudstjänsterna, involverar många. När människor är delaktiga växer de. Att som kyrka finnas med på olika arenor och att andra räknar med oss, som det står i församlingsinstruktionen, det tycker jag är viktigt Jag har också en vision att alla människor ska känna sig hemma i kyrkans verksamhet, även om man mår dåligt psykiskt. I höst ska personalen i BOF och PUR få ökade baskuskaper inom psykiatri. Det handlar om vad man ska vara uppmärksam på och vad man ska tänka på i bemötandet just när det gäller människor med psykisk ohälsa. Kanske är det något att arbeta med för hela personalen inom kyrkan.

Din styrka: Att kunna lyssna och vara närvarande. Jag vill gärna samarbeta med andra. Jag tror det blir bättre när vi är fler som tänker. Andra säger att jag är strukturerad, men kan gärna vara utanför det strukturerade utan att känna mig obekväm.