Månadens anställd - maj 2017

Elisabeth Nordfors, kyrkogårdsarbetare och gruppledare drift i tätorten ”Sen blir jag väldigt glad när det går bra att backa med släpvagn”

Arbetsliv/utbildning: Treårigt gymnasium. Uppvuxen på bondgård, arbetade där tidigt, men första riktiga sommarjobbet var att putsa fönster på Boglösa församlingshem, sedan följde sommarjobb på Stjärnköp. Jobbat på kommunkansliet. Därefter på Kronans Droghandel i 17 år med allt från Kundtjänst till Kundansvarig på marknadsavdelningen. Vid en omorganisation blev min tjänst flyttad till Göteborg. Valde då att plugga vidare, hälsa och friskvård i tre år, vilket resulterade i jobb på Enköpings rehabcenter med träning och hälsa/friskvård i ett år. Beslöt mig för att starta eget, tog över svärmors import av Fair Trade från Sydafrika och startade också Rum & frukost i Rickeby 2010/11. Jobbade samtidigt på Nallens leksaker. På en hälsomässa fick jag kontakt med en kille som inspirerade mig att läsa till ortopedtekniker, vilket resulterade i lärling hos dem. Började utbilda mig, men fick just då besked om att jag fick säsongsjobb på kyrkogårdsförvaltningen. Jobbade parallellt ett år som ortopedtekniker och 50% säsongare, men det visade sig att jag var överkänslig för materialet från sulorna och valde då att sluta. Har nu arbetat som säsongare i tre år. Från och med 1 juni tillsvidareanställd som kyrkogårdsarbetare.

Vad lockade dig till kyrkogård? – Egentligen är jag uppväxt i kyrkans värld. Mina föräldrar var väldigt engagerade. Pappa var kyrkorådets ordförande i 21 år och mamma har i alla tider sjungit i det som började som BoLiVa-kören och nu är Boglösa-Veckholms kyrkokör. Hon har varit kören trogen och gjort 70 julottor i rad. Svärmor jobbade som konflikthanterare och utbildare inom Svenska kyrkan.

Beskriv ditt arbete: - Jag jobbar ute med alla andra kyrkogårdsarbetare och är gruppledare för arbetsgruppen i stan, som inkluderar S:t Olof, Vårfrukyrkogården och Kyrkans Hus. På morgonen går vi igenom vad som ska göras, prioriteras. Nu i vår har vi placerat ut nummerstickor på alla gravplatser, för att det ska blir lättare för alla (även besökare) att hitta bland gravplatserna. Säsongen startade med vårstädning, jordbyte, plantering av penseér. Häckklippning av thujor har vi just avslutat. Vi har smått startat med gräsklippning, rensar ogräs i grusgångar, vattnar, "randar" sandgravar, gravskötsel, planterar, vårdar maskiner etc. Vi har även kapellet som arbetsområde, där det handlar om städning, askspridning, urngrävning etc. Vi har samarbete med MoGård, vilket betyder att vi får besök av ("brukare" och handledare) en gång/vecka på varje ställe. De har uppgifter de kan göra och deras närvaro är trevligt och lärorikt. Vi lär oss bland annat teckenspråk.

Upplever du att du utvecklas? – Absolut, hela tiden. Det är en intention jag har och det här är en upplyftande arbetsplats med högt i tak och det händer saker hela tiden. Nu i sommar ska vi t. ex. ta in sex gymnasieelever och jag ska vara handledare. Det ska bli roligt och spännande.

Bra dagar? - Självklart när det är fint väder, när det händer mycket och det mesta flyter på. Bra dagar är också när man känner att folk runt omkring en trivs och mår bra och när det kommer besökare som tycker att vi gör ett bra jobb.

Vad är roligast? – Mötet mellan människor. Att få vara ute. Känslan när man gjort klart något som behövt göras länge. Samarbetet mellan våra grupper. Sen blir jag väldigt glad när det går bra att backa med släpvagn.

Vad får du energi från? -Naturen, familjen, träning och härliga och glada personer runt omkring mig.

Vision/ambition: - Först och främst att hitta tillbaka till min gamla kraft, som har sinat lite på sistone, och sen hålla den inom fasta ramar. Det är det viktigaste just nu.

Din styrka? – Flexibel, nyfiken, positiv, glad och sprallig. Gillar att arbeta.

Vad hade du blivit om inte kyrkogårdsarbetare? - Jag har provat på mycket för att jag är nyfiken. Jag gillar utmaningar och att prova olika saker. Jag är en mångsysslare.

Vad har överraskat dig? – Jag har överraskat mig själv för att jag sprängt min komfortzon vad gäller maskiner.