Sångarglädje

Att sjunga i kör är något särskilt, resultatet blir så mycket mer när hela kören presterar på topp. Ellika Sahlin och Rasmus Berglund sjunger i Hjorthagens vokalensemble och båda arbetar annars på Karolinska institutet. De flesta andra i kören arbetar med musik på olika sätt.

Varför inte? svara de när vi frågar varför de sjunger i kör. Båda har sjungit i kör i flera år och är ganska skickliga på det också. Men det de framhåller som viktigast med körsången är att det är så roligt att sjunga. De lyser med ögonen när de berättar om sångarglädjen.

Hjorthagens vokalensemble är en kör för dem som är riktigt duktiga på att sjunga. Kören har inte så många repetitioner innan konserten så det krävs att man kan sin stämma när man kommer till repetitionen. Sen går det fort. Man sjunger igenom ett stycke. Dirigenten Karin Oldgren påpekar några detaljer i frasering eller uttal. Så en gång till och nu sitter det som det ska.

När vi besöker är Drottningholms barockensemble med på repetitionen och spelar på sina ålderdomliga instrument. De övar på Händels Messias. Det är första gången Messias ska framföras på svenska. Konserten blir som vid det första svenska framträdandet som var i Riddarhuset på 1700-talet.

– Karin är bra på att lyfta fram detaljer och sådant som kanske inte verkar vara självklart från början, säger Rasmus.

Text och foto: Christian Appelsved