Strykjärnshuset vid Stureplan

Här berättar Stockholmskännaren Johan Haage om ett landmärke vid Stureplan: Strykjärnshuset.

Byggherre till det påkostade huset från 1900 med jättestora bostadsvåningar var grosshandlaren Bror Danelius (1833-1908), som växte upp på Söder. Med hjälp av pengar ”som hans fader med sträng sparsamhet lyckats hopsamla” startade han ett företag som handlade med lax och skaldjur. Han hade även andra affärsintressen och blev mycket förmögen. Efter en fantastisk klassresa kunde han flytta in på 2 trappor i sitt nya hus.

Bror Danelius donerade mycket till välgörande ändamål. Stockholms stad fick hela 2 miljoner kronor i en fond, som bland annat har bekostat Orfeus-statyn framför Konserthuset. Danelii stiftelse lät uppföra flera bostadshus på Söder. I ett av dem, avsett för ensamstående mödrar, bodde Per Anders Fogelström som barn.

Danelius dotter Ebba fick trots donationerna ärva en hel del pengar och huset vid Stureplan. Fröken Danelius levde tillbakadraget i den stora våningen, var mycket sparsam och snarast torftigt klädd. Hon fortsatte välgörenheten. De fyras bod (som sålde arbeten av handikappade) disponerade en affärslokal utan hyra liksom Humanistiska biblioteket vid Stockholms Högskola i en av de stora våningarna. Några studerande flickor fick bo gratis i huset.

När Ebba Danelius dog 1962 sålde dödsboet huset till en byggnadsfirma som begärde rivningstillstånd. Det utlöste en proteststorm, anförd bland andra av Per Anders Fogelström, Kar De Mumma och Barbro Alving.

Och konstigt nog blev huset kvar. Men bostäder, bibliotek och studerande flickor har ersatts av kontor, en pokertidning och en känd nattklubb. Undrar vad den konservative grosshandlaren och hans exentriska dotter hade tyckt om det?