Konst i Engelbrektskyrkan

Kom och se konst i Engelbrektskyrkan. Fram till Lucia hänger tavlor av Roberto Torregiani och Birgitta Torregiani Ståhl.

Så här skriver Olle Granath och Roberto Torregiani: ”Robert Torregiani kommer från Marche i östra Italien med Adriatiska havet inom synhåll från hans födelsetrakt. Här möttes en gång Västrom och Östrom i en både kulturell och politisk envig. Ravenna, med sina bysantinska mosaiker, liksom Piero della Francescas Rimini och Urbino ligger nära.
Betraktar man Torregianis måleri genom decennierna ser man snart att han målar mot en fond av religiositet. De figurer som lösgör sig ur hans rytmiskt abstraherade ytor kan ta gestalt av en Kristus hängande eller bärande på korset. Gestalten blir mer av existentiell metafor än andaktsbild. Med sin frigörelse ur ett virvlande, spontant måleri och framburna av det immanenta ljuset ger hans figurer kropp åt begreppet transcendens.
I hans senaste målningar har turen kommit till det heliga ansiktet, men inte det avtryck Kristus lämnade på Veronikas svetteduk utan Marias, Gudsmoderns, anlete. Detta ansikte har fått tränga undan de rester av den informella gesten som omgivit gestalterna i hans måleri. I stället expanderar ansiktet och fyller duken med en sällsam. lugn och stark närvaro. Denna kvinna kommer ur både natt och dag. ur skymning och gryning, ur kaos och ordning. Hon utmanar de destruktiva krafter som. enligt berättelsen. berövade henne hennes enfödde son. Hon är inte längre instängd i sin berättelse utan inkarnerar sina systrar i många tider och i många världar.”