Livet i Engelbrekt

Den populära kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna.

I vår med fortsätter kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna. Liksom tidigare kan man välja mellan tisdagar och torsdagar. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen inför vårterminen.

Gatu- och kvartersnamn

Det finns inte många riktigt gamla namn i den ganska unga församlingen Engelbrekt. Men Humlegården inrättades i början av 1600-talet. Generalen Casper Otto Sperling, som levde på 1600-talet, gav namn åt det stora kvarteret där Sturegallerian ligger. Kvarteret Träskfloden vid Jarlaplan minner om den försvunna Träsksjön. Sturegatan kom till på privat initiativ och drogs fram genom de gamla trädgårdarna till husen vid nuvarande Brahegatan.

Gamla hem i Engelbrekt

Vi tittar in i gamla hem från olika tider. Vi hälsar förstås på i flera storslagna hem i Villastaden och Lärkstaden som i hörnhuset Östermalmsgatan/Floragatan, där familjen von Rosen länge bodde i en magnifik våning. På Brahegatan låg Knut och Alice Wallenbergs stora villa, riven på 1960-talet. Många gamla våningar ger intryck av att mer än hem vara utställningar av dyrbar konst och praktfulla möbler. Fotografen Henry B Goodwins moderna bostad vid Bragevägen var dock mera måttfull. Men också hos ett yngre konstnärspar på Engebrektsgatan och i en ”flickdublett” på Iversonsgatan var framtoningen lite mer anspråkslös.

Tid:           Tisdagarna 5 och 19 februari
                  samt 5, 19 och 26 mars kl 10.30 –ca 12.45