Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Engelbrekts församling Besöksadress: Östermalmsgatan 20 B, 11426 Sthlm Postadress: BOX 26153, 10041 Sthlm Telefon:+46(8)4069800 E-post till Engelbrekts församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Livet i Engelbrekt

Den populära kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna.

I vår med fortsätter kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna. Liksom tidigare kan man välja mellan tisdagar och torsdagar. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen inför vårterminen.

Gatu- och kvartersnamn

Det finns inte många riktigt gamla namn i den ganska unga församlingen Engelbrekt. Men Humlegården inrättades i början av 1600-talet. Generalen Casper Otto Sperling, som levde på 1600-talet, gav namn åt det stora kvarteret där Sturegallerian ligger. Kvarteret Träskfloden vid Jarlaplan minner om den försvunna Träsksjön. Sturegatan kom till på privat initiativ och drogs fram genom de gamla trädgårdarna till husen vid nuvarande Brahegatan.

Gamla hem i Engelbrekt

Vi tittar in i gamla hem från olika tider. Vi hälsar förstås på i flera storslagna hem i Villastaden och Lärkstaden som i hörnhuset Östermalmsgatan/Floragatan, där familjen von Rosen länge bodde i en magnifik våning. På Brahegatan låg Knut och Alice Wallenbergs stora villa, riven på 1960-talet. Många gamla våningar ger intryck av att mer än hem vara utställningar av dyrbar konst och praktfulla möbler. Fotografen Henry B Goodwins moderna bostad vid Bragevägen var dock mera måttfull. Men också hos ett yngre konstnärspar på Engebrektsgatan och i en ”flickdublett” på Iversonsgatan var framtoningen lite mer anspråkslös.

 Tid:           Tisdagarna 5 och 19 februari
                  samt 5, 19 och 26 mars kl 10.30 –ca 12.45
                  eller
                  torsdagarna 31 januari, 7 och 21 februari,
                  7 mars samt 4 april kl 13.00 –ca 15.15
Plats:         Studierummet  i Engelbrekts församlingshus, Östermalmsgatan 20B
Pris:           500 kr  inkl kaffe/te och bröd
Upplysningar och anmälan:  johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68