Livet i Engelbrekt

Den populära kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna.

I höst med fortsätter kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna. Liksom tidigare kan man välja mellan tisdagar och torsdagar. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen inför höstterminen.

Höstens kurs har följande huvudrubriker:

Författare, konstnärer och andra kulturpersonligheter

Kar de Mumma (Erik Zetterström) var ett med Östermalm och under många år bosatt på Floragatan. Lotten von Kraemers hus på Villagatan står ännu kvar med lokaler för Samfundet De Nio.

Olle Hjortzberg dekorerade Engelbrektskyrkan och målade blomsterstilleben. Landskaps- och porträttmålaren Oscar Björck hade i många år en ateljévåning vid Valhallavägen. Med utgångspunkt i sitt egenhändigt ritade hus vid Villagatan tecknade den flitige A T Gellerstedt ”det Stockholms som går”. Skulptören Per Hasselberg inredde en ateljé vid Östermalmsgatan. Alice Tegnérs barnvisor blir nog aldrig bortglömda. Som änka flyttade hon till Karlavägen, mittemot Engelbrektskyrkan.

(Fortsättning på det avsnitt som påbörjades under vårterminen)

Livet i Villastaden

Villastaden byggdes efter utländska förebilder som en grön oas i den växande stenstaden. I den ännu bevarade Curmanska villan fördes ett lysande sällskapsliv i kulturens tecken, men även företagsledare och finansmän bosatte sig gärna här. Men villorna ersattes snart av påkostade hyreshus när storstaden kröp allt närmare och tomtpriserna sköt i höjden. Ivar Kreuger var en tid bosatt i en stor våning på Villagatan. Efter skottet i Paris 1932 blev det husauktion, och köerna ringlade runt kvarteret.

Gatu- och kvartersnamn

Det finns inte så många riktigt gamla namn i den unga församlingen Engelbrekt. Men Humlegården inrättades i början av 1600-talet. Generalen Casper Otto Sperling, som levde på 1600-talet, gav namn åt det stora kvarteret där Sturegallerian ligger. Kvarteret Träskfloden vid Jarlaplan påminner oss om den försvunna Träsksjön. Sturegatan kom till på privat initiativ och drogs fram genom de gamla trädgårdarna till husen vid nuvarande Brahegatan.

Om kursen

Tid:            Tisdagarna 2, 16 och 23 oktober