Livet i Engelbrekt

I början av oktober inleds den populära kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna.

I Engelbrekt – från äldsta tider till våra dagar

Engelbrekt var ända in på 1900-talet en fattig utkant, och än i dag är det bara en mindre del av församlingen som utgörs av stenstad. Den äldsta bebyggelsen fanns mellan Humlegården och den försvunna Träsksjön. På 1870-talet började förändringarna på allvar. Sturegatan drogs fram och kantades av påkostade hus med stora våningar, och samtidigt uppfördes den exklusiva Villastaden norr om Humlegården. Församlingen bildades 1906, och den ståtliga kyrkan invigdes åtta år senare. På 1950-talet började kvarteren längs Sturegatan att kontoriseras, och det var nära att city-rivningarna utsträcktes även till dessa delar av Engelbrekt.

Villor, hyrespalats och bakgårdar

Engelbrekt är en ung församling, och av den äldsta bebyggelsen finns i dag inget bevarat. Vid Valhallavägen, Engelbrektsgatan och Floragatan finns välbevarade miljöer från 1880-talet. Men bakom de påkostade och utsirade fasaderna åt gatan fanns ofta mörka gårdar och gårdshus med små och enkla lägenheter. Lärkstaden och Eriksbergsområdet är intressanta och tidstypiska områden från 1910- och 20-talen. Även Engelbrekt drabbades av rivningar och okänsligt infogade nybyggen som det s k Arkitekthuset och f d tjeckiska ambassaden vid Floragatan.

Tidigare har man kunnat välja mellan tisdagar och torsdagar, och så blir det även nu om tillräckligt många anmäler sig. Annars blir det den dag de flesta föredrar.

Tisdagar 10:30 - ca12:45
3 och 24 oktober, 7 och 21 november samt 5 december