Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Engelbrekts församling Besöksadress: Östermalmsgatan 20 B, 11426 Sthlm Postadress: BOX 26153, 10041 Sthlm Telefon:+46(8)4069800 E-post till Engelbrekts församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Livet i Engelbrekt

Den populära kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna.

I höst fortsätter kursen med Johan Haage om Livet i Engelbrekt genom tiderna. Liksom tidigare kan man välja mellan tisdagar och torsdagar. De olika avsnitten är i princip fristående, så det går bra att ansluta till kursen inför höstterminen.

Höstens kurs har följande huvudrubriker:

Gamla hem i Engelbrekt

Vi tittar in i gamla hem från olika tider. Vi hälsar förstås på i flera storslagna hem i Villastaden och Lärkstaden som i hörnhuset Östermalmsgatan/Floragatan, där familjen von Rosen länge bodde i en magnifik våning. Många gamla våningar ger intryck av att mer än hem vara utställningar av dyrbar konst och praktfulla möbler. Fotografen Henry B Goodwins moderna bostad vid Bragevägen var dock mera måttfull. Men också hos ett yngre konstnärspar på Engelbrektsgatan och i en ”flickdublett” på Iversonsgatan var framtoningen lite mer anspråkslös.

(Avsnittet påbörjades under vårterminen)

På arbetet

Freys express och hyrverk flyttade år 1900 in i det nya ”hästpalatset” vid       Grev Turegatan. Fastigheten ingår nu i Sturegallerian. Hans Osterman, som sålde bilar och reservdelar, öppnade 1930 de omtalade Marmorhallarna vid Birger Jarlsgatan. Livförsäkringsbolaget Tryggs stora fastighet blev ett välkänt fondmotiv vid Engelbrektsplan. I gårdshuset till det välbevarade Brahegatan 23 fanns snickare, förgyllare och andra hantverkare. På 1870-talet flyttade Kungliga Biblioteket från Slottsflygeln till moderna lokaler i stadens dåvarande utkant.

Kanske hinner vi också börja på följande avsnitt

I Humlegården

Kungliga Bibliotekets nybyggnad innebar en klar statushöjning för Humlegården och den nya stadsdelen. Namnet till trots har det bara odlats humle här en kort period. I slutet av 1700-talet öppnades Humlegården för allmänheten och blev snart något av en folkpark. När staden definitivt övertog parken 1877 förband man sig att underhålla parken som en prydlig promenadplats.

Tid:            Tisdagarna 1, 15 och 29 oktober
                   samt 5 och 19 november  kl 10.30 –ca 12.45
                    eller
                    torsdagarna 3, 10 och 24 oktober samt
                    7 och 28 november kl 13.30 –ca 15.45
Plats:         Studierummet  i Engelbrekts församlingshus, Östermalmsgatan 20B
Pris:           500 kr  inkl kaffe/te och bröd
Upplysningar och anmälan:  johan.haage@gmail.com eller 070-247 53 68