Graham hjälper och blir hjälpt

– Kyrkan har blivit som min familj här, säger Graham Turk från New York. Han är en av de många volontärer som arbetar med olika uppgifter i Engelbrekts församling. Många svenskar väljer att prata engelska med honom, trots att han kan svenska.

Graham Turk är 22 år gammal och forskar om intelligenta kraftnät på KTH. Graham kommer från Long Island i New York och har kommit till Sverige genom Albright-programmet som syftar till att öka förståelsen mellan kulturer, så förutom att forska ska Graham lära känna Sverige bättre.

Graham valde Sverige för att han tycker att vi ligger långt framme i miljötänkande och återvinning. När Graham flyttat hit och skulle gå till återvinningen första gången blev han förvånad och lite imponerad att det var åtta olika behållare att dela upp materialet i. Hemma i New York är det bara två olika.

– Jag lär mig mer om språk och får träffa så många fantastiska människor. Ibland kan det vara lite svårt att förstå, som det här med kökulturen. Det är så välordnat hela tiden. Man tar en nummerlapp och väntar, så funkar det inte i USA. Och så tar man hand om varandra mer här i Sverige, tar ansvar för varandra och hjälps åt.

När Graham kom till Sverige i augusti gick han en kurs på två veckor för att introduceras i svenska men han ville hitta sammanhang där han fick prata svenska med svenskar. Han kom i kontakt med Engelbrekts församling då nya studenter välkomnades till högskolan. Nu får Graham kontakt med svenskar i alla åldrar och goda chanser att träna sin svenska, trots att många svenskar gärna växlar till engelska när de pratar med honom.

– På julafton var jag hembjuden till en familj och cyklade genom staden. Affärerna var stängda och det var helt tomt på folk. Det verkar som att familjen är viktigare här, tror Graham.

Svensk kultur lockar och Graham vill börja läsa böcker på svenska. Han har läst En man som heter Ove, på engelska. Nu tänker han försöka läsa den på svenska, för han tyckte att den var så bra. Grahams arbete i forskningsprojektet tar slut i juni men han vill gärna stanna i Sverige och han söker jobb.

Du kan träffa Graham på församlingens öppna förskola och på soppluncherna i Engelbrektskyrkan där han hjälper till med serveringen och i köket.

Text och foto: Christian Appelsved