Glada flickor som sjunger, bland dem tolvåriga Selma Lamouroux.
Foto: Svenska kyrkan i Paris

Kyrkan i Paris en viktig plats i 12-åriga Selmas liv

-Vi har gått till Svenska kyrkan i Paris under hela mitt liv. Redan när min äldsta bror var liten hittade mina föräldrar Svenska kyrkan, för att kunna ha en svensk plats i Paris.

Selma Lamouroux är 12 år, hon har en svensk mamma och en fransk pappa. Selma är en av alla unga aktiva i Svenska kyrkan i Paris. Att hon alltid talar svenska med sin mamma förstår man när man hör hennes felfria svenska uttal och ordförråd, trots att hon är född och uppväxt i Paris.

I Frankrike har barnen långa dagar i skolan men i gengäld längre skollov, vilket gör det lättare för familjen att resa till Sverige regelbundet. Just nu är de på väg till släkten i Umeå.

En viktig dag var dopet

Selmas familj bor i en förort utanför Paris och hon åker själv in till kyrkan varje onsdag med buss och tunnelbana för att vara med i kören och på svenskundervisningen.

Med värme i rösten talar Selma om Svenska kyrkan i Paris, hur hon älskar att sjunga i kören, hur mysigt det är att sitta på loftet med vännerna, hur välkommen hon alltid känner sig.  

- En speciell upplevelse av kyrkan var när jag döptes för två år sedan, säger Selma. Det var både väldigt roligt och väldigt pirrigt. Nästan hela min släkt kom till Svenska kyrkan där jag först döptes, sedan åt vi tillsammans i kyrkan. Dagen efter var min födelsedag, så alla stannade för att fira den också. Det var väldigt roligt.    

En svensk plats i Paris

När Selma talar om Svenska kyrkan i Paris hör man att det verkligen är en plats hon trivs på. Selma talar varmt om de anställda där några av dem har blivit personliga vänner till familjen. Hon berättar om hur skönt det är att också kunna tala svenska med jämnåriga.

  - Det är väldigt skönt att ha en plats där jag kan prata svenska även med mina kompisar. Det är inte samma sak som att tala franska, det skiljer sig, det känns inte riktigt som samma stämning, förklarar hon. Och så är det särskilt roligt att vara med kompisar man inte träffar så ofta.

Selma tycker om svensk mat, något man kan köpa både i caféet på kyrkan och i butiken mitt emot där det säljs svensk mat, som till exempel filmjölk och köttbullar.

  - Jag gillar svensk korv, den smakar inte alls som fransk korv. Och jag gillar korv med makaroner, pytt i panna och köttbullar. Det är väldigt mysigt att kunna gå till kyrkan eller butiken intill och äta svensk mat.    

Mycket roliga aktiviteter

Hon berättar om alla aktiviteter som Svenska kyrkan i Paris anordnar för familjer, barn och unga.   

- En gång i månaden sover vi över i kyrkan, något som vi kallar för lägret. Då brukar jag alltid vara med.  

Då bjuds det på mat, lek, filmvisning och övernattning i kyrkan tillsammans med en av prästerna och ungdomsledarna. Snart är det även dags att för tredje året i rad anordna en egen musikal i kyrkan ledd av körledaren Björn.  

 - För två år sedan hade vi musikalen “Ogräs i rabatten” och förra året var det “En ängel utan vingar”, som handlade om en ängel som hamnade på jorden och hjälpte en flicka. I år vet jag inte ännu vad det kommer att bli för musikal, men det får vi snart se, säger hon med förväntan i rösten.  

Svenska traditioner

Selma säger att när de visar musikal i kyrkan är det alltid fullsatt och stämningen är på topp. Det är det även på julafton då man visar Kalle Anka på storbildsskärm för alla svenska familjer som bor i Paris.

Kyrkan anordnar även regelbundet något som kallas Familjesöndag med mat, lekar, gudstjänst och samvaro.

Hon berättar om hur familjen även brukar vara med vid julgransplundringen varje år då kyrkans julgran kastas ut. Och varje påsk är det också en särskild tradition för familjen att vara på Svenska kyrkan för att fira.     

-Det är jättespeciellt att komma till kyrkan då och väldigt kul att fira svenska högtider med kompisar.      

Marja Anne Casparsson