Foto: Svenska kyrkan Mallorca

En omsorgens kyrka som värnar om de utsatta

För Carin Saracco, kyrkoherde på Mallorca, är utlandskyrkans allra viktigaste uppdrag att vara en diakonal kyrka. Det innebär allt ifrån att fira mässa tillsammans till att ta med sig en påse kanelbullar till någon som hamnat på sjukhus.

– När en mamma ringer klockan fem på morgonen för att hennes tonåring råkat ut för något åker vi dit direkt och försöker hjälpa till. När en förälder till ett barn som ligger på sjukhus ringer och vill ha stöd, åker vi dit. 

Carin Saracco har varit kyrkoherde för utlandsförsamlingen i Mallorca sedan februari 2019. Via Zoom visar hon stolt upp kyrkans nyrenoverade lokaler och terrassen med utsikt över hamnen i Palma. Innan hon kom till Mallorca var hon kyrkoherde i Nice.

– Jag började drömma om att arbeta för utlandskyrkan redan på 80-talet när jag jobbade som barnflicka i London åt sjömansprästens barn under ett år. Under den tiden mognade också beslutet att jag skulle läsa till präst fram.

Hjälp till krassliga pensionärer

Medlemmarna i Mallorcaförsamlingen utgörs främst av äldre bofasta som bott länge på ön och är gifta med lokalinvånare, barnfamiljer som jobbar utomlands några år och svenska äldre pensionärer som sålt allt de har i Sverige för att flytta till solen. När de blir sjuka och krassliga behöver de hjälp med allt ifrån bank-ID, kontakt med Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och att ladda ned appar.

– Det finns ingen annan som hjälper dem med det. Man vet att man gjort skillnad när någon kommer och med ett leende berättar att första pensionen äntligen kommit in på kontot efter många turer med myndigheter.

Insatser vid olyckor, våldtäkt och dödsfall

Turistsäsongen, som pågår mellan april till oktober, kan bli intensiv. Många tonåringar semestrar under den tiden i Magaluf och ofta är det mycket alkohol med i bilden. För Carin innebär det tätare sjukhusbesök efter att svenskar hamnar i bråk, eller i samband med brott eller olyckor. Det förekommer också våldtäktsfall, då hon rycker ut och följer med till kvinnokliniken som stöd. Ibland sitter hon ned med chockade familjer efter ett dödsfall och allt är kaos.

Eftersom Carin Saracco ingår i MSB:s (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) stödstyrka i Sverige, har hon erfarenhet och kunskap om vad man behöver tänka på i kriser. Det handlar bland annat om hur man ska förhålla sig till media.

– Vad ska kommuniceras, vem ska göra det och hur ska man skydda den som hamnat i kris? 

Rötterna viktigare i en kris

Listan på fallen då kyrkan fått rycka in kan göras lång. Carin berättar om olyckan på en bar, då en drink började brinna och två personer från ett svenskt företag fick tas till sjukhus. Eller den lilla flickan som hamnade på sjukhus och inte tyckte om sjukhusmaten. Carin åkte då dit med det enda flickan kunde tänka sig att äta: nykokta ägg och kanelbullar.

– För hennes oroliga mamma var det guld värt bara att få prata med någon som kunde svenska. Rötterna blir viktigare när folk hamnar i kris. Då kan en kanelbulle eller saffransbulle betyda jättemycket. 

Stöd till utlandsarbetande ungdomar

Många unga svenskar kommer till Mallorca för att jobba under en kortare tid, ibland under otrygga arbetsvillkor. Församlingen har kommit i kontakt med såväl lekledare på hotell som telefonförsäljare som behövt stöd, både mentalt och praktiskt med till exempel banken eller Försäkringskassan. För många blir kyrkans café en viktig mötesplats.

– Vår uppgift är att måna om människor som känner sig vilsna och behöver bli sedda. Vi kan inte hjälpa till ekonomiskt, men vi kan visa omsorg, lyssna och finnas där. Det är det som ger oss legitimitet att existera som svensk utlandskyrka.

Kraften kommer från gudstjänsten

Varifrån kommer då kraften att orka med? Svaret kommer snabbt.

– Från gudstjänsten. Mässan är den absolut bästa kraftkällan. Det spelar ingen roll om det kommer fem eller trettiofem personer. De som inte har möjlighet att komma vet också att vi firar mässa klockan elva varje söndag och att vi tänker på dem som inte orkar komma. Det finns en stor gemenskap i det.

Coronapandemin leder till mental skörhet

När coronapandemin bröt ut förändrades Carin Saraccos och de andra anställdas arbetsdagar radikalt. Den 15 mars 2020 infördes total lockdown i Spanien. Efter en tid fick församlingen öppna upp lite grann. Kyrkan håller normalt öppet på tisdagar och onsdagar. På söndagar firas gudstjänster. Konfirmandarbetet kunde återupptas, medan körverksamheten och den öppna förskolan fick ligga nere.

– Det känns tungt. Det finns en ny skörhet hos människor, många äldre mår inte bra mentalt. Att sitta instängd ensam, som många tvingats till nu, gör något med själen. Vi försöker peppa varandra att se det komiska i saker och ha roligt. Men ovissheten kring om det blir en till total lockdown svävar över oss hela tiden.

Uteblivna inkomster

Mallorcaförsamlingens huvudinkomst är vigslarna. Förra året (2019) hölls 120 stycken, året innan dess (2018) 200. Hittills under 2020 har det bara hållits två stycken. Eftersom julbasaren inte heller blev av, är ekonomin ansträngd. Alla prenumerationer på svenska tidningar fick sägas upp och man försökte göra vad man kunde för att spara.

– Allt stöd från lokala församlingar är välkommet, just nu är vi beroende av det för att överleva. Alla droppar är betydelsefulla. Det kan handla om några rör oblater, eller en prenumeration på Allers eller Damernas Värld till exempel som är mycket uppskattat hos våra medlemmar.

Om Mallorcaförsamlingen

  • Församlingen har cirka 250 medlemmar.
  • Kyrkan har funnits sedan 1981, på samma adress som nu och är öppen måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag.
  • Det finns en kör, en öppen förskoleverksamhet och konfirmander.
  • Tjänstebostäderna ägs av kyrkokansliet Uppsala. Församlingen bekostar själva städning, ekonomi, el, vatten och gas.
  • Församlingens huvudinkomst kommer från vigslarna, som kostar mellan 550-700 euro/vigsel.
Foto: Svenska kyrkan Mallorca

Om Carin Saracco

Carin Saracco prästvigdes i Uppsala för 28 år sedan. Hon är uppväxt i Boden och ville från början bli militär. Tidigare har hon arbetat i Strängnäs, Täby församling utanför Stockholm och Nice.