Ung Volontär

Become a Volonteer - You are needed!

Visste du att:

• Det finns 200 000 ideella föreningar i Sverige.
  • 48 000 arbetar ideellt i Svenska kyrkan med barn/ungdom och diakoni
  • 94 % av volontärerna påverkar samhället i en positiv riktning

Några röster om hur det är att vara Ung Volontär

Det ger glädje

Det är kul att följa ungdomar och se hur de utvecklas.

Jag har lärt känna nya människor.

Att vara volontär ger inga pengar men ger glädje, nya upplevelser och en skön känsla.

Vill du göra skillnad?

Läs mer om våra volontäruppdrag nedan och anmäl dig!

Ungdomskvällar  och fredagshäng

Gillar du att arbeta med ungdomar är det här perfekta uppdraget för dig! Förbered fika eller håll i lekar och tävlingar. Var med och häng och se till att skapa en så trivsam miljö som möjligt för våra ungdomar! Här gäller uppdraget från gång till gång med viss förberedelse. Grundutbildning behövs - se nedan Utbildning.

Konfirmandgrupp

Tycker du att konfirmandtiden var något speciellt och vill vara med och ge vidare en minnesvärd tid till fler ungdomar borde du ansöka om att få vara med som ung volontär i en av våra konfirmandgrupper. Där får du hjälpa till med allt från att på olika sätt stärka gruppens sammanhållning till att hålla i undervisning och andakter. Här gäller uppdaget ett år med förträffar, planering och läger. Grundutbildning och ledarutbildning behövs - se nedan Utbildning.
TILL ANMÄLAN

Kyrkvärd, vaktmästare och leda andakt

Kyrkvärd: Var en ”flygvärdinna” för gudstjänstdeltagare från det att de kliver över tröskeln till det att de har fikat klart. Välkomna, se och se till att alla har det bra! Här gäller uppdraget en termin i taget. Grundutbildning behövs - se nedan Utbildning.
TILL ANMÄLAN

Vaktmästare i Ekebyhovskyrkan: Här ska du sköta ljud, tända ljus, ställa fram inför nattvardsgudstjänsten, hänga upp psalmsiffror på väggen och se till att kyrkorummet ser bra ut. Här gäller uppdraget en termin i taget. Grundutbildning behövs - se nedan Utbildning.

Internationellt arbete och diakoni

ACT - Internationellt arbete: Vill du göra skillnad? Vill du bidra med att göra det lite bättre för andra. Då kan du vara med i ACT - Internationellt arbete. Vi gör bland annat tre stora insamlingar per år: julinsamling, fasteinsamling och insamling till Världens barn. Här gäller uppdraget från gång till gång med viss förberedelse. Grundutbildning behövs - se nedan Utbildning.

Diakoni och besöksgruppen: TILL ANMÄLAN

• Hjälpa äldre att bryta isolering och ensamhet i hemmet eller på äldreboendet (Ekgården och Kullen) Stöd, högläsning, ledsagning och samtal. Öka vardagskvaliteten med fika, gärna hembakat
  • Utbyta erfarenheter hur livet gestaltar sig i olika tidsperioder.
  • Ha förmåga att kunna lyssna och relatera till sitt eget liv.
  • Hjälpa till vid exempelvis utflykter, jublilarfester och liknande samlingar.

Teater

Gillar du spela teater? Vid varje jul bjuder vi in åk 3 för att få uppleva den första julen. De får möta olika personer utifrån julevangeliet. Vi arbetar ibland med teater/drama i vårt konfirmandarbete. Låter det spännande? Vågar du utmana dig själv? Ingen utbildning behövs.

Grundutbildning & ledarutbildning

För vissa av våra verksamheter som man kan vara ung volontär inom krävs en utbildning, allt för att du ska känna dig så förberedd som möjligt inför ditt uppdrag! Utbildningarna är dessutom personligt utvecklande och en bra erfarenhet även för den som inte initialt är intresserad av att vara volontär. De väcker ofta intresse hos arbetsgivare när man till exempel söker extrajobb.

Bra att veta

Det är viktigt att hålla det man lovat. Tar du på dig ett Ung Volontär-uppdrag är det viktigt att fullfölja det. Ta inte på dig mer än vad du hinner med.
Att vara Ung Volontär är ett ideellt engagemang som innebär att du inte får någon lön.

När du har lämnat in intresseanmälan för något av våra uppdrag vill vi gärna träffa dig för en liten intervju. Vi berättar om vår värdegrund, rollen som volontär. Man ska även gå en utbildning för Ung Volontär.

Vi begär alltid utdrag ur belastningsregistret om du kommer att ha uppdrag i Ekerö pastorat.

Låter det här spännande? Tveka inte att höra av dig till oss!

Susanne  Olsson

Susanne Olsson