Påskhälsning

I Ekebyhovskyrkan finns nu påskbordet uppställt. Kyrkan är öppen vardagar 9-16. Här kommer också en påskhälsning från kyrkoherde Monika Regnfors Sjörén.

Vad händer efter döden?

Till skillnad mot vanliga år har döden varit mycket mer närvarande. Rädslan för covid-19, förlust av människor som varit viktiga för oss. Vi har talat om döden men ingenting om det händer något sen…

”Han älskade hackspettar”, sa mamman vars 30-åriga son oväntat fallit ihop död. ”När vi kom hem från sjukhuset satt det en stor hackspett i vårt lilla fågelbord. Det har det aldrig gjort tidigare och aldrig senare, och jag bara vet att det var en hälsning från Per, som han ville trösta och säga allt är ok.”

”Sommaren efter min fru dog var jag så ledsen det var som att gå runt i djup lera på botten av en brunn. Jag vet inte när jag började se fjärilarna. De var gula och de kom varje dag, och jag bara vet att det var Ingrid som skickade dem. Hon älskade gult och hade dille på fjärilar. De kom den sommaren och då visste jag att någonstans fanns hon och tänkte på mig. Nästa sommar kom inga fjärilar, det var bara den sommaren.”

Jag brukar fråga sörjande om dom fått någon hälsning ifrån den som gått bort och då, nästan skamset, som man var rädd att andra skulle skratta åt en, så berättar man om sådan här upplevelser, om hälsningar av olika slag, upplevelser som är så oändligt dyrbara.

Det är det här påsken vill ge oss. En slags tillförsikt, att fast vi inte vet, eller förstår eller kan förklara, så finns där en fortsättning. Döden är inte bara ett slut utan också en början, en början på något nytt. Det är påskens budskap, det slutar aldrig med död utan efter döden kommer en uppståndelse.
En Glad Påsk och nån slags tillit till att det finns en fortsättning, det önskar jag dig!

Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde